Дія.Бізнес: для українців за кордоном створили гарячу лінію для консультування щодо працевлаштування та реєстрації в ЄС

Дія.Бізнес: для українців за кордоном створили гарячу лінію для консультування щодо працевлаштування та реєстрації в ЄС

Мінцифри запускає перший віртуальний центр Дія.Бізнес. Це інноваційний формат "гарячої лінії", в якому професійно проконсультують щодо працевлаштування та підприємництва, а також допоможуть із тимчасовою реєстрацією в країнах ЄС. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів в.о. директора Офісу з розвитку підприємництва та експорту Андрій Ремізов.

0:00 0:00
10
1x

Яким є функціонал проєкту 

В межах національного проєкту Дія.Бізнес був створений віртуальний центр. Це гаряча лінія для декількох груп населення — насамперед для громадян, які зараз тимчасово перебувають за кордоном, тому що були вимушені виїхати через війну; для підприємців, які також виїхали, і їм потрібно якимось чином далі вести свій бізнес; загалом для підприємців в Україні, які хочуть отримати інформацію про різні можливості, які є від держави та міжнародних донорів.

Щодо того, як це працює, то інформацію про цей віртуальний центр можна знайти на порталі Дія.Бізнес. Там є інформація про питання, які розглядаються в межах центру. Є окремий чат-бот в Телеграмі і є телефон гарячої лінії, за яким можна зателефонувати і поставити питання на різний спектр тем щодо перебування за кордоном. Графік роботи центру з 8:00 до 1:00 за київським часом, і можна безпосередньо звертатися до консультантів, які працюють в рамках цього проєкту. Ви ставите питання, яке вас цікавить, після цього вони готують для вас дорожню карту — документ, в якому буде відповідь на ваше питання, рекомендації та конкретні інструкції з вирішення вашої проблеми.

Найактуальніші питання, які найчастіше ставлять підприємці 

Є три глобальні напрями, в межах яких надається консультування: отримання статусу тимчасового захисту або інші правові підстави для перебування на території іншої держави, питання щодо надання допомоги з житлом та екстрені контакти підтримки щодо працевлаштування громадян України, надання інформації щодо ведення бізнесу в країнах ЄС, а також інформація про те, як згодом повернутися в Україну. 

В межах цих напрямів найбільш популярні питання — це в'їзд на територію конкретної країни, які правила перетину кордону, які зараз там діють нормативні акти, конкретні інструкції щодо того, що робити, який є регіональний центр допомоги громадянам України в Європі, куди можна звернутися за допомогою, зокрема за юридичною, психологічною, медичною та матеріальною підтримкою. Крім того, це інформація про надання житла для громадян, як можна знайти житло для тимчасово переміщених осіб безкоштовно, а також як безкоштовно отримати юридичну та медичну допомогу, мобільний зв'язок, навчання в садочку тощо. Для підприємців є також інформація про те, як можна сплачувати податки, перебуваючи в європейській країні, або як заснувати спільне підприємство в тій країні, де підприємець знаходиться.

Як це працює за кордоном 

Все залежить від конкретної країни. Наприклад, у Польщі, якщо порівнювати з Німеччиною чи іншими країнами, набагато швидше побудовані певні процеси взаємодії з державою. Зі свого боку в межах віртуального центру ми надаємо інформацію, і громадянин України вже далі звертається до конкретної державної чи приватної установи, де все виключно залежить від їх процедур та швидкості. На це ми, на жаль, не можемо вплинути.

Дія.Бізнес — це українська розробка

Дія.Бізнес — це виключно український національний проєкт з розвитку підприємництва та експорту. Цей проєкт є частиною великої системи Дія і спрямований саме на потенційних та чинних підприємців, а також експортерів, які планують експортувати або вже ведуть системний експорт. Він започаткувався Мінцифрою ще у 2020 році, і зараз нашим Офісом з розвитку підприємництва та експорту спільно реалізується.

На сьогодні в межах проєкту є дві великі складові. Перша — онлайн-портал Дія.Бізнес, на якому можна знайти безкоштовні консультації, віртуальний центр, і щодня ми оновлюємо новини для бізнесу про усю грантову підтримку, яка є в Україні, про зміни в законодавстві тощо, аби підприємці завжди отримували актуальну інформацію. Другий компонент офлайн, і в межах нього побудовані центри підтримки підприємців у регіонах, куди можна прийти і отримати безкоштовну консультацію. Зараз найбільш ефективні центри в Ужгороді, Тернополі та Варшаві. Варшавський центр має таку функцію, як і віртуальний центр Дія.Бізнес. Туди можна прийти офлайн або онлайн записатись на консультацію й отримати інформацію щодо того, як перебувати в Польщі, куди йти за допомогою тощо. Там питання розглядаються лише вживу. Тому це український проєкт, який є прикладом для багатьох країн з точки зору підтримки бізнесу.

Як бізнес, відкритий за кордоном, потім зможе повернутися в Україну 

Є ряд юридичних нюансів щодо угод про подвійне оподаткування. Коли підприємство буде, наприклад, відкрито в Польщі, то громадянин України зможе повернутися і продовжити діяльність в Україні, зокрема у форматі філії. Тобто з цим немає проблем. Все залежить від конкретного випадку та ситуації. 

Щодо того, які зараз для таких громадян-підприємців є можливості в Україні, то їх дуже багато. Відтак, є гранти для постраждалих підприємців, які були в регіонах, де ведуться активні бойові дії. Крім того, є гранти для жінок-підприємниць, наприклад, які перебувають в Данії. Ця програма допомагає жінкам адаптуватися до життя в іншій країні з урахуванням того, що вони в подальшому повернуться в Україну і продовжать вести свій бізнес, враховуючи досвід європейських практик. 

Загалом повернення українців — це складне питання. Тому що в деяких людей пошкоджено майно чи виробництво, і це потребує часу та зусиль. Відтак, потрібна підтримка, яка на сьогоднішній день збільшується з боку міжнародних донорів та держави. На Дія.Бізнес можна всі ці можливості подивитися.

Який інтерес у держави підтримувати підприємництво за кордоном Одним із найбільших надходжень є валютні перекази родичам в Україну або пожертви на потреби ЗСУ та інші напрями. Звісно, для держави найбільш вигідним є щоб підприємці поверталися в Україну, відкривали бізнес тут або відновлювали його, тому що це сплата податків у наші місцеві та державні бюджети. Розуміючи ситуацію, ми бачимо, що в Польщі більше 2,5 млн біженців, і цим людям, зокрема підприємцям, потрібна допомога, щоб вони могли стати на ноги там і повернулися назад.

Як стати користувачем Дії.Бізнес 

Потрібно зайти на портал Дія.Бізнес, на якому є можливість зареєструватись. У межах нашого проєкту немає застосунку. Є лише застосунок Дія, де можна отримати державні послуги, документи в смартфоні тощо. Для того, аби зареєструватися на порталі Дія.Бізнес необхідні ваша електронна адреса та пароль, і можна вже користуватися можливостями цього порталу. Якщо говорити про збереження персональних даних, то тут такі самі вимоги, як і на порталі Дія. Тобто всі дані зберігаються в Україні відповідно до чинного законодавства і не продаються третім особам.

Скільки людей вже скористалися такою послугою

За весь час існування порталу ним скористалися більше 2 млн людей. В умовах війни ця кількість збільшилась. Тобто зростає попит на отримання інформації та безкоштовні консультації. В межах проєкту нами було надано більше 6 тисяч безкоштовних консультацій щодо оподаткування, продажів, маркетингу. Це консультації з живими людьми мінімум протягом 30 хвилин. 91% користувачів, які отримали консультації, поставили оцінку 5 після їх походження. Тобто загалом людям подобається цей сервіс. 

Насамперед ми хочемо допомагати тим, хто знаходиться зараз у скрутних умовах за кордоном, шукає житло або роботу. Важливо, аби вони отримати підтримку від держави. Крім того, це проєкт для підприємців. Наші працівники не консультують з питань соціальних виплат чи пенсій. Адже фокус нашої роботи — підприємство, працевлаштування тощо. 

Про е-декларації для підприємців

Для підприємців з’явилась нова революційна послуга — е-декларація. Це онлайн-документ, який на час воєнного стану замінить 374 види дозвільних документів, необхідних для роботи бізнесу. Це можна зробити за кілька кліків і відразу почати вести свій бізнес після отримання цієї декларації. Тобто підприємцям не доведеться ходити по кабінетах та державних органах.

Фото: business.diia.gov.ua