Олімпіада-2022: якими є шанси українських спортсменів на медалі?

Олімпіада-2022: якими є шанси українських спортсменів на медалі?

У Пекіні розпочалася зимова Олімпіада-2022. 5 лютого розіграють відразу 6 комплектів медалей. Українська команда візьме участь у змішаній естафеті з біатлону. Спортивний коментатор Українського радіо Вадим Корженко розповів, якими є перспективи України у отриманні Олімпійських медалей.

Насамперед Вадим Корженко спрогнозував, якими є шанси української команди у змішаній естафеті з біатлону.

"Це той вид змагання, де ми реальному можемо претендувати на медаль і у нас буде хороший виступ. Хоч Урош Велепец і говорив, що він планував дещо інший склад на сьогодні, але Олена Білосюк отримала позитивний результат на COVID-19 і не виступатиму. Сьогодні наша збірна в такому складі: Валентина Семеренко та Юлія Джима — наші олімпійські чемпіонки, в яких вже є досвід, для Валентини це взагалі буде п'ята Олімпіада, а також із чоловіків будуть Артем Прима і Дмитро Підручний.  Дмитро Підручний у 2018 році був чемпіоном світу, тобто у нього також є досвід. На останніх етапах Кубка світу Артем Прима теж показував хороші результати. Тобто є сподівання, що ми сьогодні зберемося і покажемо український справжній характер", — сказав коментатор.

"Єдине, що непокоїть як спортсменів, так і тренерський штаб усіх збірних — це те, що тут в горах -18, тобто дуже холодно. Але таке відчуття, що - 23 чи - 24, і коли відбувалися тренування, деякі одягали рукавички з підігрівом. Вони казали, що у своїй кар'єрі це вперше, що за таких погодних умов вони будуть змагатися. Але всі в рівних умовах", — додав він. 

Корженко прокоментував заяви агентстві The Associated Press про те, що в України не буде медалей на цій Олімпіаді. 

"На Олімпійських іграх можливо будь-що. Навіть аутсайдер може стати олімпійським чемпіоном. Або ж навпаки — людина весь час показує хороші результати, а Олімпіада — це не її турнір. Давайте згадаємо Сергія Бубку, який встановив безліч світових рекордів, але лише одного разу у 1988 році в Сеулі став олімпійським чемпіоном. Навіть міністр спорту Вадим Гутцайт сказав, що якщо у нас не буде медалей, то це буде провалом, але він також зазначив, що потрібно бути реалістами. На сьогодні зимові види спорту, якщо брати всі результати за часи Незалежності, у нас лише 3 олімпійських чемпіони, дві срібні нагороди та три бронзи. Тобто всього 8 медалей. На попередніх змаганнях Пхьончхані Олександр Абраменко став олімпійським чемпіоном, хоча на це ніхто не розраховував. Тобто він довів, що все можливо. Для Олександра це також також будуть п’яті Олімпійські ігри. Я думаю, що він, як і решта спортсменів, налаштований виключно на позитивні результати. Головне, щоб були негативні тести, тоді буде все добре", — спрогнозував коментатор.

Нагадаємо, що на Олімпіаді-2022 Україну представляють 45 спортсменів, які виступатимуть у 12 дисциплінах: біатлоні, бобслеї, гірськолижному спорті, лижному двоборстві, лижних перегонах, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, стрибках на лижах з трампліна, фігурному катанні, фрістайлі та шорт-треку. 

Фото: Lintao Zhang/Getty Images