Що таке бодіфлекс і як схуднути завдяки правильному диханню?

Що таке бодіфлекс і як схуднути завдяки правильному диханню?

Бодіфлекс (Bodyflex) — техніка підтримання ваги у нормі, яку розробила американська домогосподарка Грір Чайлдерс на початку 1990-х років. Як оздоровча система впливає на здоров’я та чи можна схуднути без фізичних зусиль, просто дихаючи правильно, розповіли в ефірі Українського радіо інструкторка з дихальної гімнастики Олена Бас та активний користувач технік дихальної гімнастики Микола Вайпан.

0:00 0:00
10
1x

Про популярність бодіфлексу

Олена Бас відзначила, що в Україні бодіфлекс популярний, чимало людей вже отримавши результати рекомендують цей курс іншим. За останні два роки ця техніка набула нової хвилі популярності. Перше, що спонукає людей приходити до студії на бодіфлекс, це бажання схуднути, потім вони відкривають для себе нові можливості цієї оздоровчої системи, яка сприяє доброму самопочуттю і енергійному стану людини.

Про техніку бодіфлексу

Сам по собі кисень спалює жирову речовину. Що більше людина отримує кисню, то більше дає своєму тілу імпульсу для спалювання. Техніка бодіфлексу — це поєднання глибокого діафрагмального дихання, вакууму живота, що стимулює внутрішні органи і робить самомасаж, та статичних вправ, які задіюють усі м’язи. Як наслідок — людина залишається в тонусі і отримує гарний результат по всьому тілу. Варто відзначити, що дихання — це рефлекс, але не всі ми глибоко дихаємо у житті. Переважно у нас поверхневе дихання. А якщо ми переходимо на глибоке діафрагмальне дихання, то наш організм насичується киснем.

Перед тим як виконувати дихальні вправи рекомендують провітрити приміщення і випити склянку води.

Про результати бодіфлексу

Якщо у людини багато зайвої ваги, то перші результати можна побачити за 14 днів, якщо регулярно тренуватися. Ця техніка не вимагає багато часу, вона достатньо легка, її можна використовувати самостійно вдома. Особливість цієї техніки, що за перший короткий час, людина бачить свої результати у зменшенні об’ємів. Це надихає продовжувати займатися і потім підтягуються кілограми. Якщо позайматися два тижні і місяць, результати схуднення вже будуть помічати інші люди.

Про протипоказання

Протипоказаннями є всі види захворювань на стадії загострення. Це може бути гіпертонічний криз, серцева недостатність, захворювання щитоподібної залози і глаукома. Якщо у людини є лише схильність до гіпертонії, то можна займатися окремими дихальними вправами у ті дні, коли тиск нормальний.

Читайте також: Як худнути без дієти — пояснює біологиня

Не рекомендують займатися цією технікою на будь-якому терміні вагітності, оскільки там є вакуум живота. Але після народження дитини ця техніка навпаки дуже допомагає повернути і вагу, і плаский живіт.

Також є особливості людини, коли протипоказань немає, але є погані відчуття під час техніки бодіфлексу. У такому разі варто відмовитися від вправ. Якщо під час перших занять у людини паморочиться в голові, то це нормальне відчуття, яке може тривати перший тиждень, бо організм не звик до потрапляння великої кількості кисню.

Як спробувати вперше?

Техніка бодіфлексу має п’ять етапів. Перше, що потрібно зробити — перевірити, як ми дихаємо. Для цього треба покласти одну руку на грудну клітину, іншу на низ живота і почати дихати, як ми це робимо зазвичай. Якщо у вас піднімається лише грудна клітина, то слід сконцентруватися на животі. На видиху живіт треба напружити, а на вдиху — розслабити. Завдання — почати дихати так, щоб працював живіт.

Сама техніка побудована так: спочатку видих і живіт притискається до спини, далі глибокий вдих через ніс. Потім потрібно видихнути все повітря і для цього слід підняти підборіддя та видихнути зі звуком "ах". Поки весь кисень не вийде, не закриваємо рота. Далі затримуємо дихання до восьми секунд і підтягуємо живіт якомога глибше під ребра. Цю вправу краще виконувати стоячи, поклавши руки на стегна. Головне в цій вправі — не напружувати плечі.

Ці вправи рекомендують виконувати до 15 хвилин зранку до сніданку, лише попивши води. Коли шлунок наповнений і працює, бодіфлексом займатися не можна. Також технікою бодіфлексу можна займатися і ввечері, орієнтовно через три години після прийняття їжі. Не обов’язково займатися стоячи, можна вправи виконувати навіть у ліжку, головне підібрати для себе комфортний варіант.

Чи можна опанувати техніку самостійно?

З тренером результат буде швидший, але є чимало інформації у відкритому доступі і якщо приділити цьому питанню час та увагу, то можна опанувати і самостійно вдома.

Про вплив дихання на здоров’я

Якщо просто робити глибші і довші вдихи і видихи, людина одразу відчує зовсім інший стан. За хвилину людина має робити 6-10 циклів дихання. Глибоке дихання допомагає залишатися у рівному стані і спокої і добре концентруватися на чомусь. Правильне дихання, за твердженням професора Каліфорнійського університету і лауреата Нобелівської премії Луїса Ігнаро, може стати запобіжником для інфекційних хвороб. Зокрема рекомендується вдихати через ніс, а видихати через рот, бо в носі людини є фільтри, що запобігають потраплянню та розмноженню інфекції в організмі. Є вправи, які допомагають прочистити верхні дихальні шляхи, зокрема активне дихання через ніс. Якщо все ж інфекція потрапила в організм, рекомендують займатися дихальною гімнастикою 3-4 рази на день.

Читайте також: Навчився казати "Ні" і відчувати фан від життя: історія схуднення Романа Коляди на 27 кг

Завдяки концентрації уваги, що дають дихальні вправи, людина заспокоює центри мозку і може вийти на повільніше висловлювання та дихання, і це може допомогти у разі заїкання.

Про практичні результати

Микола Вайпан розповів, що почав займатися дихальними вправами, бо часто подорожував і змінював часові пояси. Раніше потрібно було два тижні, щоб організм налаштувався на новий часовий пояс. Після кількох днів дихальної гімнастики, організм почав проходити цей етап дуже швидко. Завдяки дихальним вправам по кілька хвилин через день чи два, вдалося зробити корекцію ваги. Практично одразу відчувається бадьорість і додається життєвої енергії.

Про дихальні вправи для дітей

Інструкторка Олена Бас відзначила, що дихальні вправи для дітей є, але вони відрізняються від дорослих. Зокрема з дітьми не практикують затримки дихання. Можна використовувати ігрову форму, наприклад, надування кульок, що дуже добре розвиває дихальну систему. Або ж є чудова гра: видихами спробувати утримати листочок паперу на стіні. 

Фото: Українське радіо