Російська агресія в Чорному морі: експерт про те, чи загрожує вона острову Зміїний

Російська агресія в Чорному морі: експерт про те, чи загрожує вона острову Зміїний

Вчора, 9 серпня, Президент України Володимир Зеленський в рамках робочої поїздки до Миколаївської та Одеської областей відвідав острів Зміїний, де перевірив готовність військових до його оборони. Зокрема, після окупації Криму Російською Федерацією між островом та буровою установкою "Таврида", яка також перебуває під контролем Росії, залишилась 50-кілометрова смуга, яка забезпечує прохід комерційних суден. На думку ексзаступника штабу ВМС України Андрія Риженка, РФ, блокуючи її, може перекрити доступ до українських портів і така операція не потребує значних сил. Тож Українське радіо вирішило поцікавитись в керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, як Росія змінила баланс сил на Чорному та Азовському морях, чи можна цьому протистояти та чи є острів Зміїний новою метою РФ.

0:00 0:00
10
1x

"Для України є безпекові ризики в Чорному морі. Це пов’язано з тим, що Росія окупувала Крим та здійснила величезну мілітаризацію півострова. Наприклад, надводного флоту до анексії було 15-17 одиниць, доходило до 20. Зараз їх близько 75. Поряд з цим авіація, ракети та інша зброя. Це все становить загрозу", – зауважив Олександр Мусієнко.

Також, за словами експерта, Росія здійснює перешкоди нормальному судноплавству й в Азовському морі. 

"Вже кілька років активно обговорюються ризики, що Росія могла би вдатися до блокування торговельних шляхів України в Чорному морі. Для того, щоб унеможливити такі сценарії, потрібно збільшувати як присутність український військово-морських сил, так і посилювати наш захист з берега, зокрема, ракетами "Нептун", розвивати інфраструктуру ВМС, а також залучати наших партнерів з НАТО для патрулювання акваторії Чорного моря, що вони останнім часом досить активно роблять. Ми проводимо спільні навчання, спільні патрулювання задля того, щоб будь-які плани Росії на те, щоб встановити одноосібний контроль в Чорному морі", – розповів Мусієнко.

Він переконаний, що Україні потрібна комплексна програма для того, щоб захистити наше узбережжя, зокрема, за допомогою ракет "Нептун" і "Вільха" та інших розробок протиповітряної оборони: "В цьому не має бути проблем, адже це не є складно в плані бюджету. Проте потрібно вирішити питання оборонного замовлення, а для цього має активізуватись й Міністерство оборони, і Міністерство стратегічних галузей і промисловості, і Мінекономіки. Зараз основна проблема в тому, що міністерства воюють між собою, хто буде вести електронний реєстр виробників озброєння, без якого не можна укладати угоди на державне оборонне замовлення. Фактично через таку дрібницю ми втягнулися в бюрократичну тяганину, яка заважає з тим же КБ "Луч" вчасно підписати контракти". 

"Я переконаний, що потрібно розвивати ракетну програму. В нас для цього є технології, зокрема, КБ "Луч", яке може виробляти ракети різного типу. Враховуючи швидкість виробництва, технічні характеристики і можливості, ми можемо робити це швидше, ніж просто відновлювати наші ВМС постачанням кораблів", – наголосив експерт.

Друге, що потрібно робити Україні, на думку Олександра Мусієнка – це вести діалог із закордонними партнерами: "Президент збирається в США і потрібно відновити дискусії, адже минулого року американці обіцяли поставити нам фрегати. Потрібно вести діалог, щоб такі постачання відбулися. Поряд з цим, можна розвивати співпрацю з британцями, Данією і виробляти на наших потужностях те, що ми можемо тут виробити". 

Щодо ситуації з островом Зміїним, то, за словами Мусієнка, російські ворожі сценарії прораховувалися і там ситуація перебуває під контролем: "Для того, щоб перекривати торговельні шляхи, Росії потрібно підводити ближче до наших фарватерних ліній свій Чорноморських флот. Це можливо робити і без острова Зміїний, але цьому є ефективна протидія – там кораблі НАТО спільно з ВМС. Йдеться про румунські, турецькі кораблі, часто заходять британські, американські та нідерландські. Вони патрулюють, створюють простір безпеки та слугують запобіжником для того, щоб не відбулося жодних дій".

Фото: Голос України