"Чи зможемо ми цю кількість "якісно переварити"? Експерт про вакцинацію від COVID в Україні

"Чи зможемо ми цю кількість "якісно переварити"? Експерт про вакцинацію від COVID в Україні

Старт вакцинації від COVID у лютому і можливість щепитися всім охочим до кінця 2021-го року – в уряді озвучили плани щодо вакцинації. Експерт з громадського здоров’я Андрій Скіпальський в Ефірі Українського радіо прокоментував заяви уряду та назвав "підводні камені" кампанії із щеплень.

0:00 0:00
10
1x

Про кількість та якість вакцини

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі одного з каналів спрогнозував, що до кінця 2021-го року в Україні провакцинуються від COVID-19 усі охочі. Однак експерт з громадського здоров’я Андрій Скіпальський вважає це малоймовірним.  Щодо заяв, що провакцинувати вдасться всіх охочих до кінця року, тут експерт озвучує сумніви. "Регіональний директор ВООЗ по Європі Ганс Клюге назвав вакцинацію в Європі найбільшою логістичною операцією. Логістика є не сильнішою ланкою медичної системи в Україні, і це підтверджено компаніями вакцинації проти кору, проти малярії. Тому, такі оптимістичні заяви я б сприймав дуже обережно".  

Нині відомо про вакцину для 5 мільйонів українців в рамках закупівель урядом та постачання у межах ініціативи COVAX. Також, розповідає Скіпальський, держава виділила ще кілька мільярдів гривень на закупівлю вакцини, але контракт ще не остаточний. Однак турбує експерта не лише кількість: "Лишається питання – чи зможемо ми цю кількість вакцини якісно "переварити"? COVAX  постачає "Pfizer", це – мінус 70 градусів. У нас потужностей на мінус 70, це до 70 тисяч вакцин. Всі вони зберігаються на центральному рівні. І як прийняти таку велику кількість в такому жорсткому мінусовому ланцюгу, це – велике питання". 

Яким може бути процес вакцинації в Україні

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов обіцяє почати кампанію з вакцинації в лютому. Мова йде про 200 тис. вакцин, доставлених через програму COVAX та 700 тис. закуплених у Sinovac. На першому етапі планується вакцинація 367 тисяч українців: лікарів, медиків, людей похилого віку у спеціалізованих закладах, військових у зоні ООС. Другий етап планується розпочати у кінці березня – він буде включати вакцинацію 2,5 млн українців, пише видання УП.

"Перша когорта найуразливіших груп, за моїми підрахунками – 650 тисяч, і з ними буде найменше проблем, це показує практика вакцинації від кору, дифтерії. Військові та службовці Національної поліції, в них ще є своя система охорони здоров’я, і там вакцинація відбувається більш дисципліновано, організованіше.  Далі ми йдемо до медичних працівників – там умовно легко", – каже Андрій Скіпальський.

Важко буде, коли вакцинація за планом вийде за ці групи,  прогнозує експерт. "Треба великі верифікаційні списки, потрібно залучати первинну ланку, мобільні бригади. Це дві дози, і процес буде дуже складний. Розраховуємо на повільний поступ на основі тих доз, що є. Нам необхідно розуміти, що ми живемо в країні з низьким рівнем доходу, бідній країні. За заявами міжнародних посадовців, такі країни будуть постійно страждати на нестачу вакцин, тому що в багатій країні їх викупають швидше".

 До того ж варто враховувати,  що прихильність українців до вакцинації – дуже низька. Наприклад, рівень вакцинації від дифтерії в Україні є одним з найнижчих у світі, каже експерт, і, якщо Євросоюз прийме рішення про необхідність наявності "паспорту вакцинації", то українці мають це рішення прийняти. "І ті українці, які забажають поїхати у Європу, будуть змушені шукати можливість вакцинації. Поки що заявлено, що вакцинація буде добровільна. Але уже міжнародні організації, заявляють що вакцинація, це єдина можливість вийти з пандемії, яка несе величезні збитки на всіх рівнях. Тому багато країн готові вкладати великі гроші, щоби зробити середовище безпечним для людей, повернутись до звичайного способу життя і роботи, та відновлювати економіку. Тому, думаю, особливо на першому етапі, коли вакцина буде в величезному дефіциті, нікого заставляти робити вакцину не будуть. А коли вже буде проведено вакцинацію груп ризику, тоді вже можна буде вести питання "хочу-не хочу",  – зазначає Андрій Скіпальський. 

Про вартість вакцини та систему закупівель

Те, що ДП "Медичні закупівлі" вже не буде закуповувати вакцину від коронавірусу, експерт вважає негативом. "І я однозначно заявляю, що треба було вжити всіх заходів, щоб не допустити цього рішення. Воно не йде на користь ні пацієнтам, ні державі. Тому що ми не розвиваємо своє державне підприємство, яке має все ж таки закуповувати. Чи були порушення коли надавалось право закупівлі  2 млн. вакцин "Лекхім"  – ми маємо пояснення двох сторін. Це – єдиний закупівельник, який мав прямий контракт, прямий доступ до вакцини, який міг поставити цю вакцину. І таке рішення прийняв один представник – в особі Міністра охорони здоров’я чи хто там підписував цей контракт. Останні визначення цієї історії мають дати правоохоронні органи, якщо є підстави".

 Депутатка від "Голосу" Олександра Устінова повідомляла, що у відповідь на її депутатський запит у ДП "Медзакупівлі" повідомили, що МОЗ зірвало контракт американської вакцини, яку виготовляють в Індії, з ціною в $3 за вакцину, та маємо інший –  з ціною у $17. "Якщо ціна відрізняється майже в 5 разів, то це – дуже негативний фактор використання державних грошей, – коментує інформацію від депутатки Скіпальський. А чому закупили одну, а не закупили іншу, тут варто враховувати процес переговорів, де враховується наявність вакцини, строки її постачання, готовність до зберігання і так далі, каже він. "Тут я не готовий надати однозначну відповідь. Звинувачення, які прозвучали, можуть мати підстави. Але в мене немає прямих доказів та відповідей, так само як і в авторки – чому саме так, а не інакше. Але, якщо виявиться, що ці дві пропозиції були рівноцінними, а було прийнято рішення про закупівлю дорожчої вакцини, то це вже злочин".

Фото: Reuters