Здорова їжа. Як впроваджують безпечне харчування в садках і школах

 Здорова їжа. Як впроваджують безпечне харчування в садках і школах

Нині в Україні понад 5 млн. дітей харчується у школах та дитячих садках. І в 38% шкіл і садочків у дітей було зареєстровано харчові розлади. НАССР – це перший міжнародний стандарт, на підставі якого можна впровадити і сертифікувати систему менеджменту безпеки харчової продукції. Впровадженням принципів безпечного дитячого харчування займається ВГО "Поруч". Її керівниця Марія Тищенко та керівник проєктної команди Дмитро Вітвіцький в ефірі Українського радіо розповіли, як навчають постачальників, керівників та кухарів шкіл і садочків, дітей та головне – батьків основам здорового дитячого харчування.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Систему НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Point) розробили у Всесвітній організації охорони здоров’я (WHO) та FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Впровадженням принципів НАССР займається проєкт "School food generation" який реалізують МБФ Жовто-Блакитні Крила та ВГО "Поруч".

Основні компоненти програми – впровадження стандартів здорового та збалансованого харчування і проведення навчання цільової аудиторії, куди входять вчителі, діти й батьки, пояснює Марія Тищенко. "Наша мета – запровадити культуру здорового харчування у сім’ях. Нещодавно в донецьких школах ми спостерігали, що діти замовляють у їдальнях те, що їм відомо з дому – інше для них незрозумілі назви. Ця система передбачає систему безпечного харчування дітей".

Основою для введення безпечного харчування в наших закладах освіти стало підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС, і Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати законодавство відповідно до законодавства ЄС, говорить Дмитро Вітвіцький. "Ці стандарти передбачають цілий комплекс заходів –  від закупівель,  до зберігання та приготування їжі".

Нині проєкт поширює свій досвід на 8 українських областей, де проходять навчання керівники та кухарі закладів. "Це відкриті конкурси,  куди можна подаватися. Ті, хто їх пройшов, зобов’язані поширювати досвід у громадах. Коли ми почали читати модуль, ми не очікували реакції: директори шкіл та садочків виявили велику зацікавленість, для багатьох це боляче. Є школи, у яких проведений ремонт, але ніхто не знає як використовувати нове обладнання", – каже керівник проєктної команди ВГО "Поруч". 

За словами організаторів, також до поширення інформації про проєкт залучають дітей, адже вони досить швидко поширюють через соцмережі, наскільки здорове харчування – це круто. Але найголовніше, каже керівниця ВГО "Поруч" – це залучити батьків. "Адже зміни відбуваються вдома. Саме з дому дитина вчиться, що таке безпечне та здорове харчування. Не просто треба розкласти продукти, є технологія приготування". Проект передбачає протягом цього року навчити здоровому та безпечному харчуванню 400 батьків.  

Сам проект розрахований до жовтня 2021-го року. "В Україні подібних не впроваджувалися. Ми будемо намагатися його розповсюджувати на цілу Україну", – каже Дмитро Вітвіцький. 

А Марія Тищенко додає, що на основі пілотного проекту будуть проводитися дослідження, за результатами яких вони планують подавати зміни до законодавства щодо стандартів здорового харчування дітей. 

Фото: Depositphotos