Міністр Кабміну Немчінов про ситуацію із коронавірусним "зонуванням" міст та санкції щодо мерів

Міністр Кабміну Немчінов про ситуацію із коронавірусним "зонуванням" міст та санкції щодо мерів

З початку серпня в Україні почали діяти нові правила карантину. Згідно з ними державу поділили на чотири зони — за рівнем епідеміологічної небезпеки та поширенням COVID-19. Згідно з рішенням Центральної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, до "червоної" зони віднесли Луцьк, Тернопіль і Кіцманський район Чернівецької області. Міська рада Тернополя назвала рішення неправомірним, а Луцька — неконституційним. І виконувати його відмовилися. Чому ці міста комісія віднесла до "червоної зони", як в подальшому відбуватиметься адаптивний карантин та про санкції відносно посадовців, які не виконають рішень комісії — в ефірі Українського радіо пояснив Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

0:00 0:00
10
1x

"До цього адаптивний карантин працював на рівні областей, — пояснює Олег Немчінов, — зараз це дозволяє працювати на рівні міст обласного підпорядкування та районів. Але, усі ці показники є динамічні і комісія щоп’ятниці буде переглядати і щопонеділка буде запроваджуватися відповідне зонування".

"Сама модель, яка визначає зональний розподіл, — пояснює Немчінов, — має декілька важливих складових. У тому числі, наповненість ліжок у лікарнях, кількість тестів, кількість пацієнтів, які одужали. І це – математична модель, на яку не впливає людський фактор. І до неї можна по-різному ставитися, але вона є рівною для всіх. І на сьогодні, я не впевнений, що наступного тижня Тернопіль із Луцьком, наприклад, не опиняться в помаранчевій зоні, а інші міста чи райони не опиняться в червоній".

Нагадаємо, після того, як у найнебезпечніший "червоній зоні" опинилися Луцьк, Тернопіль і Кіцманський район Чернівецької області, на місцях почали опротестовувати рішення влади. Міські керманичі Луцька та Тернополя ситуацію з хворими на COVID-19 у своїх вважають некритичною. Мер Тернополя Сергій Надал звернувся до керівництва Укзалізниці з вимогою відновити рух потягів далекого сполучення через місто. "Наше місто ніхто не змусить жити в жодній зоні", — заявив він. Очільники назвали рішення уряду політичним, а міські ради Тернополя і Луцька вирішили не запроваджувати обмежень у зв’язку з віднесенням їх до "червоної зони".

"Дії кожного держслужбовця, за потреби, оцінить суд", – відповідає Олег Немчінов, – ще раз наголошую у рішення немає жодного політичного підтексту, тільки – математична формула. Той самий Луцьк. Голова представляє політичну силу, яка має голос в Раді, і є провладною. В той же час, в місті Тернопіль, це – позапарламентська і опозиційна сила".

Заяву ж Надала він називає емоційною: "Ніхто не вибирав спеціально якісь певні населені пункти, для того, щоби надати їм відповідні кольори зонування, все визначено суто математичною моделлю. Що стосується того, що "все працює" – адмінпротоколи складаються на керівників комунальних підприємств, якщо ми говоримо про транспорт, на керівників приватних підприємств, якщо ми говоримо про якісь установи, які не мають працювати. Щодо складання протоколів на керівництво органів місцевого самоврядування мені, поки що, невідомо, але думаю, що якщо буде вбачатися така необхідність, то і відносно них буде складено".

Посадовець уточнив, що санкціями може бути штраф вартістю 17 тисяч гривень.

Що ж до комунікації з регіонами, то ситуацію в уряді виправлять найближчим часом, говорить він: "Ми проговорили ті застереження, які виникли у міських голів, запланований великий селектор з міськими головами, думаю, у найближчу п’ятницю, після засідання комісії, коли у нас вже буде перша динаміка за дію першого тижня адаптивного карантину. Але, вже зараз ми вказуємо, що є погані показники в тому чи іншому регіоні, що є динаміка, треба звернути увагу на тестування, на розгортання медичної мережі. Це – не показники одного дня".

ТАКОЖ НА ЦЮ ТЕМУ  Кольорові зони, ностальгія за СЕС та масове тестування: Ляшко роз’яснює норми карантину

Олег Немчінов пояснив, чому столицю не віднесено до "червоної зони", адже, щодня у Києві великий приріст захворілих: "Треба розуміти, що у Києві проживає велика кількість населення, і є велика різниця, що 100 захворілих для трьох мільйонного міста, і що таке – 100 хворих для стотисячного міста".

 

Також посадовець прокоментував готовність України до другої хвилі COVID-19: " Думаю, ми достатньо готові. Медичні працівники отримали величезний досвід лікування. Але є потреба, щоби медики отримували 300 відсотків надбавки до зарплати й отримували розуміння, що їх праця цінується суспільством, щоби мали безпечніші умови праці, забезпеченість засобами і т.д."

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
Коронавірус під час війни. Як Україна готується до нової хвилі пандемії ― Кузін
Якщо є можливість — варто зробити бустерну дозу вакцинації — доктор медичних наук про ковід в Україні
"Covid-19 не зник, але став сезонним": експерт про коронавірус в Україні