Системна робота чи провалена реформа: радник міністра МВС про роботу правоохоронців

Системна робота чи провалена реформа: радник міністра МВС про роботу правоохоронців

Цей тиждень в Україні видався доволі кримінальним. Втім, президент Зеленський називає Авакова "найефективнішим урядовцем". Події, які відбулися, можуть бути маркерами для того, щоб говорити про успішність чи неуспішність поліції. Коментує ситуацію Іван Варченко, радник міністра внутрішніх справ.

Іван Варченко зауважує: "Я розумію, що весь цивілізований світ зорієнтований так, що він засуджує злочинця і злочин. Я не хотів би, щоб наша Україна виходила з цього тренду і ми шукали якісь інші причини. Ми маємо кілька десятків дорослих чоловіків, переважно повнолітніх, які взяли в руки зброю і пішли вирішувати чиїсь конфлікти. Хто за це повинен відповідати – питання риторичне. Чи школа, чи батьки цих хлопців, чи поліцейські? Навряд чи. Через це поліцейська система робить те, що має робити поліцейська система. І якщо ми будемо правильно ставити перед нею завдання, то будемо правильно вимагати.

Читати більше: "Бровари перетворилися в Чикаго": депутат міської ради про проблеми з перевізниками

Сьогодні поліція затримала понад 20 осіб уже в різних областях (по Київській, Житомирській та Вінницькій областях) з числа тих, хто брав участь у цьому конфлікті. Конфлікт кваліфікується за кількома статтями кримінального кодексу зараз. Це статті, які свідчать про тяжкі і про особливо тяжкі злочини, починаючи від 296 ч.4 "хуліганство", яка передбачає термін ув’язнення від 3 до 7 років, від статті 115 замах на вбивство, і це найтяжча стаття, враховуючи те, що була застосована вогнепальна зброя, а це обтяжуючі обставини. Можуть додатися інші кваліфікації, оскільки троє чоловіків отримали поранення. Зараз ведуться необхідні слідчі оперативні дії по затриманню усіх учасників цього злочину і по виявленню усіх осіб, які були замовниками та організаторами. Я абсолютно не сумніваюся, що усі винні будуть притягнуті до відповідальності.

Ми розуміємо, що поліцейська система дає достатньо багато сигналів суспільству, по-перше стосовно правової поведінки,  а, по-друге, стосовно того, що винні у злочинах, передусім кримінальних, не зможуть уникнути відповідальності. Це демонструє, власне, і статистика, і практика поліцейська. Ми маємо понад 93% розкриття по особливо тяжких злочинах, таких як вбивство, понад 60% розкриття хуліганства, розбоїв та іншого. Тобто тяжких злочинів. Дуже рідко, коли злочинцеві вдається уникнути відповідальності через поліцейську систему. В кінцевому результаті, вони шукають цього через суди, але це вже інше питання.

Читати більше: "Я не знаю, скільки людей ще треба закатувати і вбити, щоб Аваков пішов з посади": експерт про проблеми поліції та їх вирішення

Я хотів би акцентувати, звичайно, поліція має робити все, що від неї залежить, щоб не допустити подібних ситуацій. І достатньо часто ми напередодні скоєння злочину, про це інформуємо суспільство, виявляємо, викриваємо і знешкоджуємо ті чи інші злочинні групи. В цьому випадку поліцейська система зробила висновок, що поліція Вінницької області не зробила усе від неї залежне, щоб цього не відбулося. Відповідно, там були зроблені кадрові зміни. Було усунуто керівництво вінницької поліції від своїх посад й призначені інші керівники.

У нас демократична держава і громадяни мають право вільно пересуватися, вільно збиратися, і злочин починається тільки тоді, коли ці громадяни домовляються вчинити цей злочин, і коли вони починають його вчиняти".

Щодо минулорічного ненавмисного вбивства п’ятирічного хлопчика поліцейськими Іван Варченко коментує: "Ситуація розглядається в судах, поліція абсолютно чітку позицію зайняла – цим особам не місце в Національній поліції. Рішення стосовно того, що їм змінено запобіжний захід тримання під вартою на перебування вдома, – це рішення судді. Ми розуміємо, що справа не закінчена і вони понесуть покарання за те, що загинув п’ятирічний хлопчик Кирило Тлявов в Переяслав-Хмельницькому".

"У тих суспільствах, де позитивне ставлення до поліції, маємо взаємопов’язані тренди. Що більше позитивно суспільство ставиться до поліції, то більш успішна є поліція, бо це додаткова мотивація. І навпаки – поліція теж повинна давати та демонструвати результати для того, щоб суспільство ставилося позитивно до неї. І тут питання, наскільки справедливо оцінюється поліція і питання до поліції, наскільки якісно вона працює. Ми розуміємо, що подібні ситуації трапляються і вони є в усіх країнах, в тому числі дуже цивілізованих та тих, де довіра до поліції сягає 90 і більше відсотків, як в скандинавських країнах. Бувають подібні речі, пов’язані із неадекватною, нездоровою і злочинною поведінкою конкретних поліцейських, за які, перш за все, повинні відповідати самі поліцейські, в другу чергу, люди, які відповідальні за виховання цих поліцейських, проведення інструктажів, дотримання морального клімату в колективі, але кожен має відповідати за свою частину роботи".

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Безпека чи втручання в особисте життя? Плюси та мінуси єдиної платформи відеоспостереження, яка створюється в Україні
"Абсолютно зрозуміло, що це не військові" — журналіст Ніколов про спробу невідомих вдертися до його квартири
За десять місяців цього року в Україні зафіксовано 250 тисяч жертв домашнього насильства — Левченко
Штрафи від 8,5 до 17 тисяч грн – адвокатка про порушення комендантської години
В Україні через негоду перекрили 14 автошляхів