Людям здається, що поліція зовсім не воює. Це не так — Мартин Брест

Людям здається, що поліція зовсім не воює. Це не так — Мартин Брест

Пересічним людям в Україні здається, що поліція зовсім не воює, хоча це не так. На цьому наголосив ветеран АТО і колишній поліцейський Мартин Брест, коментуючи дані BBC Україна про те, що уряд України нібито планує дозволити мобілізацію особового складу ДСНС і Національної поліції. За твердженням ВВС Україна, начебто "принципове рішення про зняття 100% броні з ДСНС і Нацполу та інших правоохоронних органів вже прийняте владою. Зараз лише тривають дискусії, скільки саме працівників цих структур будуть мобілізовані – 10% чи, наприклад, 50%". Ані уряд, ані керівництво ДСНС, за даними на 5 червня 2024 року, питання мобілізації рятувальників і поліцейських не коментувало.

Загалом Мартин Брест зауважив, що поліцейські і зараз є невід'ємною складовою Сил оборони України. А часткова мобілізація рятувальників (якщо вона дійсно відбудеться), і заміна їх, наприклад, народними дружинами може мати непоправні наслідки. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: facebook/UA.National.Police

"Не всі співробітники ДСНС розміновують і розтягують завали"

Як ви оцінюєте можливість мобілізації співробітників ДСНС? 

По-перше, треба чітко розуміти, що не всі співробітники ДСНС розміновують, розбирають пошкоджені будинки і розтягують завали. Тому я думаю, що коли мова йде про можливість мобілізації працівників цих служб, то теоретично йдеться про співробітників, наприклад, апарату, адміністративної частини та інших таких підрозділів. Але нам, як суспільству, не дали інформації стосовно того, хто ж саме буде мобілізований із цих людей? Тому боюся, що, можливо, це буде знов-таки особовий склад, який безпосередньо задіяний у порятунку наших громадян після обстрілів. (За даними на 5 червня 2024 року, повідомлення деяких ЗМІ про нібито мобілізацію співробітників ДСНС і поліцейських офіційно не підтверджено – ред.)

Наскільки реально, що працівників апарату можуть задіяти? Вони фізично можуть брати участь у бойових діях? 

Я думаю, що на 3-у році 10-річної війни ми, в принципі, вже можемо винести за дужки таке поняття, як фізична форма. Людей не вистачає. А у якій він фізичній формі, чи потрібно його донавчати, це вже вторинне питання. Навчати треба всіх. Базова військова підготовка потрібна всім, незалежно від того, яку посаду обіймає людина.

Народна дружина не замінить професійного рятувальника

Літо – це завжди підвищена загроза пожеж. Плюс зливи і повені, де теж без рятувальників ніяк. До якої межі можна мобілізовувати людей із ДСНС, щоб залишався контингент, здатний давати раду таким стихіям?

По-перше, я не дуже добре знаюсь на структурі ДСНС, щоб оцінювати скільки там людей. По-друге, поки не зрозуміло, хто буде мобілізований – чи працівники апарату, який можна теоретично скоротити, чи ті хлопці та дівчата, які гасять пожежі і борються з повенями. Якщо другий варіант, то логічно можна зрозуміти, що межа вже досягнута. Тобто не можна їх забирати і мобілізовувати. (За даними на 5 червня 2024 року, повідомлення деяких ЗМІ про нібито мобілізацію співробітників ДСНС і поліцейських офіційно не підтверджено – ред.).

Можливо варто тоді створювати якісь народні дружини, щоб компенсувати відсутність людей у професійних підрозділах ДСНС?

Ми вже проходимо таку історію стосовно оборони із ДФТГ (Добровольче формування територіальної громади – ред.) Що отримали на виході? 5% добровольчих формувань воювала, воює і вправно виконує свої обов'язки. 90-95% – щось, десь, якось… Колись у нас були народні дружини, років 200 тому. Але потім вони все ж таки стали професійними рятувальниками. Тут така ж історія. Професійний рятувальник – це професійний рятувальник. Він навчався, займався, підвищував свій рівень і знається на цьому. Коли народна дружина піде гасити пожежу в лісі, половина згорить.

Людям здається, що поліція зовсім не воює. Це не так

Стосовно поліції. Бойові підрозділи поліції є, їх досить багато. Вони не дуже сильно представлені у медійній площині, тому людям здається, що поліція зовсім не воює. Це не так. І це одне відомство МВС, тому ДСНС і можливо переводять у бойові підрозділи поліції. Щодо служби поліцейських. Я служив у Патрульній поліції і зараз підтримую тісні зв'язки з нашими патрульними поліцейськими, зокрема з тими, хто воює. І ситуація наразі наступна. Якщо зараз масово забирати патрульних поліції із міст і відправляти їх воювати, то, по-перше, це дуже класно лягає людям. Люди просто обожнюють, коли за них хтось воює.

Патрульних поліцейських завжди недостатньо

Але коли є дебошир-сусід, то люди якраз викликають поліцію. Чи буде кого викликати?

У нас у принципі кількість патрульних поліцейських по містах і областях розрахована таким чином, що їх завжди недостатньо. Навіть у мирний час їх було недостатньо. Наприклад, в Управлінні патрульної поліції Києва є 2 полки патрульної поліції. Ще коли я ніс службу в патрульній поліції, нам 100% здавалося, що екіпажів не вистачає. Частина задіяна на ДТП, частина на охороні громадського порядку, контроль в'їздів-виїздів. І наприкінці виходить, що в один здоровезний район відпрацьовують всього лише декілька екіпажів. Про превенцію, яка покликана мінімізувати кількість злочинів самою присутністю поліцейських, взагалі не йдеться. Поліцейські просто перевантажені роботою. І якщо забрати зараз ще 20-30% людей, то в кращому випадку ви будете чекати на оформлення ДТП 3 години, а в гіршому – хтось загине.

Фото: Мартин Брест / facebook 

Поліцейських не треба шукати 

Як тоді знайти баланс між кількістю поліцейських у тилу і тим, щоб країна могла себе захистити? 

Будь-який закон треба виконувати. Але питання в тому, чому саме поліцейські? Відповідь дуже проста. Поліцейські вже на обліку. Їх не потрібно шукати, бігаючи по дворах, їх не потрібно виловлювати на блокпостах. А таксист, який працює "в сіру" чи "в чорну", якщо не зустріне ТЦК, то буде працювати вічно. Він "невидимий" для призову. А поліцейський стоїть на спецобліку МВС. Про нього є всі дані, у нього завжди актуальна ВЛК. І беруть там, де легше взяти. Плюс до цього, скажемо чесно, народу дуже "заходить" ідея, коли воювати повинні поліцейські. Тому з одного боку в нас – "хай поліцейські воюють", а з іншого – "а куди дивиться поліція?"

Із вашого досвіду, скільки поліцейських потрібно, щоб контролювати ситуацію всередині країни?

Патрульна поліція наразі присутня у майже 40 містах України, не в усіх навіть містах. І я б сказав, що тих 16 тисяч людей, які служать у патрульній поліції зараз, ледь-ледь вистачає на те, щоб працювати у цих містах. Якщо ми говоримо про Україну в цілому, то це приблизно 100+ тисяч людей Нацполу, які з різною ефективністю, але якось справляються з ситуацією, не допускаючи особливого розгулу бандитизму на вулицях. Тому баланс такий. Поліція охороняє громадський порядок, дотримання законності, штрафує, допомагає дістатися пологових будинках і ще безліч усього. ДСНС рятує після обстрілів, при пожежах. А хто ж повинен служити? Гарне питання.

Треба вирішувати питання з мобілізацією і з демобілізацією

Як тоді виховати розуміння ситуації у свідомості кожного?

Я думаю, що органи державної влади повинні вирішувати питання з мобілізацією і з демобілізацією. Тому що без демобілізації мобілізація не існує. У них є для цього всі необхідні речі. А мобілізувати поліцейських чи рятувальників – це дуже простий і медійний варіант вкинути людей у військо. Воювати вони будуть? Так. Чи стане нам гірше жити? Так.

Поліція є складовою частиною Сил оборони України

На прифронтових територіях несуть службу близько 30 тисяч поліцейських, які, крім розслідування злочинів і охорони правопорядку, активно допомагають і в евакуації цивільних. Чи мають вони підлягати мобілізацію?

У їхньому житті нічого не зміниться, якщо їх мобілізують. Я жартую, звісно. Поліція наразі є невід'ємною складовою частиною Сил оборони України. Вона виконує в тому числі штурмові завдання, завдання з ураження противника доступними силами та засобами, і багато інших. У мене просте питання, а в чому тоді проблема? Люди воюють, переводяться, штурмують. Я провів свого часу 9 годин на командно-спостережному пункті бригади "Лють". Я своїми очима бачив на стрімах, як наші поліцейські заходили на штурм посадки. Я бачив, як відбувався бій поліцейських. І того дня не всі поліцейські повернулися. У нас тоді було 2 – 200, і 2 – 300. Скажіть, будь ласка, чим ще потрібно пожертвувати поліцейським, щоб досягти високого звання людей, які, в принципі, будуть подобатися суспільству. Що ще треба зробити?!

Як довго, на вашу думку, будуть вирішувати це питання?

Я вам скажу по-чесному, зараз уже йде процес переведення поліцейських із місць, де вони служать, у штурмові та інші загони. Створюються нові підрозділи, нарощуються нинішні. Будуть розгорнуті, не можу сказати скільки, поліцейські загони, які братимуть участь у бойових діях. Зрозуміло, що це за рахунок зниження ефективності роботи поліції у тилу. Стовідсотково. Але влада сказала, що так треба.

УКРАЇНСЬКЕ РАДІО ГОТОВЕ НАДАТИ МОЖЛИВІСТЬ УРЯДОВЦЯМ, ПРЕДСТАВНИКАМ МІНОБОРОНИ УКРАЇНИ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ, ДСНС ПРОКОМЕНТУВАТИ ДАНІ ЗМІ, ЩО УРЯД УКРАЇНИ НІБИТО ПЛАНУЄ ДОЗВОЛИТИ МОБІЛІЗАЦІЮ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ДСНС І НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ. І НАЧЕБТО ЗАРАЗ "ЛИШЕ ТРИВАЮТЬ ДИСКУСІЇ, СКІЛЬКИ САМЕ ПРАЦІВНИКІВ ЦИХ СТРУКТУР БУДУТЬ МОБІЛІЗОВАНІ – 10% ЧИ, НАПРИКЛАД, 50%". 

Останні новини
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Новини по темі
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
Промінь рекомендує: SWOIIA з треком "Пташка"
ANNEI: У мене вистачає сил поєднувати роботу на беквокалі та сольну кар'єру
Велике полегшення: Мія Рамарі представила пісню "На самоті"
Сергій Воронов (Джозерс): Втрата контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями — абсолютно розповсюджене явище