Чому участь у пробному тестуванні допомагає успішно скласти ЗНО

Чому участь у пробному тестуванні допомагає успішно скласти ЗНО

Про процедуру проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання та його користь для абітурієнтів розповідають у програмі "Модуль знань" начальник відділу інформації та комунікації з громадськістю українського центру оцінювання якості освіти Ірина Клименко та викладачка математики ліцею "Educator" Євгенія Тихонова.

Коли у всіх вітчизняних школах завершилися канікули, саме час нагадати, що до 24 січня триватиме реєстрація осіб для участі у пробному ЗНО. За даними регіональних центрів оцінювання якості освіти станом на 10 січня 2020 сформовано понад 74 тисячі заявок на участь у пробному ЗНО.

Ірина Клименко порівнює масштаби проведення пробного і справжнього ЗНО. "Що стосується кількості зареєстрованих охочих взяти участь, то 70 % тих, хто складатиме ЗНО під час основної сесії реєструються й під час пробного тестування", - зазначає експертка і додає, що процедура пробного тестування витримана відповідно до всіх вимог.  "У цьому перевага пробного тестування. Існує велика кількість ресурсів, які дозволяють пройти тест попереднього року, однак відчути атмосферу, пройти своєрідний квест, запізнитися, забути паспорт – краще все це пережити під час пробного тестування, аніж під час основного", – переконує Ірина Клименко.

З досвіду видно, що абітурієнти не надто відповідально ставляться до пробного ЗНО. Проте Євгенія Тихонова наполягає, що значення пробного тестування важко переоцінити. "Так, ці результати ніде не зараховуються, проте це дуже важливі навички. Потрібно навчитися працювати з тестовим зошитом, тому що він має свою специфіку. Коли учні його бачать вперше, вони губляться. По-друге, потрібно вміти розподілити час, спробувати свої сили і змусити себе в короткі строки видати той результат, на який вони розраховують. Ще дуже важливий пункт – це заповнення бланку", – наголошує експертка і додає: "Провал пробного ЗНО мобілізує в потрібний час. До справжнього ЗНО залишається ще два місяці, коли можна за цей час зібрати себе до купи, приділити достатньо часу підготовці, переглянути свій розпорядок дня, психологічно себе підготувати, проаналізувати свої помилки".

Ірина Клименко вважає, що зовнішнє незалежне оцінювання перевіряє вміння застосовувати знання і не відображає рівень інтелектуального розвитку. "Завдання ЗНО полягає в з’ясуванні наскільки рівень підготовки випускника того чи іншого навчального закладу відповідає тому рівню, який визначений державним стандартом", –зазначає експертка і додає: "Рівень знань у школах різний. Є відмінники, які знають усе. А є просто найкращі учні з-поміж інших, або родичі директора. Пробне ЗНО дає можливість побачити своє місце серед інших на шкалі "сто-двісті" і зорієнтуватися, де ти на сьогодні перебуваєш – ближче до 100 чи ближче до 200".

На фото: Ірина Клименко. Обозреватель