Чи запрацює новий закон про протидію земельному рейдерству — розповідає економіст

Чи запрацює новий закон про протидію земельному рейдерству — розповідає економіст

Верховна Рада проголосувала в другому читанні й у цілому за законопроєкт № 0858 щодо протидії земельному рейдерству. Законопроєкт підтримали 362 народних депутати. Наскільки ефективним буде закон? Про це в ефірі Українського радіо розповів голова Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич.

0:00 0:00
10
1x

Сергій Доротич зазначив, що в новому законі закладені суттєві запобіжники, які дозволяють уникати чи запобігати неправомірному заволодінню землями, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами, унеможливлюють захоплення майна цих підприємств, поглинання, протиправне зупинення сільськогосподарської діяльності.

Сергій Доротич додав, що положення закону досить непогані. Тепер усе залежатиме від того, як виконуватимуться його положення.

"Звичайно, у ньому є те, що треба доробити. Проте навіть у такій формі за тієї умови, що правоохоронні органи, органи місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації діятимуть відповідно тих алгоритмів, які закладені в законі, проблему (з рейдерством —ред.) можна зняти", — сказав він.

Разом з тим Сергій Доротич зазначив, що ключова особливість нашого сьогодення полягає в тому, що у нас дуже багато гарних законів, які просто не виконуються або саботуються безпосередньо ключовими виконавцями на місцях. 

"Серед підприємців є така думка, що найбільшим порушником чинного законодавства є влада", — додав економіст. 

Закон про боротьбу із земельним рейдерством передбачає такі зміни: відтепер Держреєстр і Держгеокадастр діятимуть в автоматичному режимі обміну інформацією; зобов’язує оцифрувати всі наявні в Держгеокадастрі дані про раніше видані державні акти й зареєстровані договори оренди; ці дані вноситимуться в кадастр у максимально стислі терміни.

Джерело: facebook.com/sergii.dorotych