Тема людей, які перебувають у полоні бойовиків, завжди потребує тиші – колишня полонена Ірина Довгань

Тема людей, які перебувають у полоні бойовиків, завжди потребує тиші – колишня полонена Ірина Довгань

Колишня полонена Ірина Довгань переконана, що іноді краще не розповідати про людей, які перебувають в полоні, оскільки через нові дані становище бранців може погіршитися. Про це вона розповіла в ефірі Українського Радіо.

0:00 0:00
10
1x

"На окупованих територіях збирають інформацію. І якщо ЗМІ з української сторони дадуть нові дані, якими не володіють бойовики чи міністерство державної безпеки так званої ДНР, то це, безумовно, не піде на користь полоненому. Це спричинить новий виток катувань та допитів. Тому ця тема завжди хоче тиші", — розповіла вона. 

За словами Ірини Довгань, дані про українських полонених є не лише у СБУ, а й в багатьох громадських об’єднань, які ведуть свою статистику. 

"Вони запитують у СБУ, чому про того чи іншого бранця нічого не говорять, чому він не включений у список обміну? Йде постійна робота, дані про полонених постійно змінюються. Однак кількість звільнених українців набагато менша, аніж кількість тих, хто поповнює цей страшний список", — зазначила вона. 

Читати також: Українці, які в рамках обміну з Росією повернулися на батьківщину (список)

Також Ірина Довгань розповіла, що психологічна допомога колишнім бранцям – дуже індивідуальна справа. 

"Житло та робота – це дві головні складові для успішної адаптації до мирного життя. Це той фундамент, який повинна забезпечувати держава. Потім сюди вже можна додати психологічну допомогу. Чи до пуття говорити з психотерапевтом, якщо людина не працює і їй немає де жити?", — сказала вона. 

За її словами, дуже важливо, в яке середовище потрапляють звільнені українські бранці. 

"Донецька область виділила по 50 тисяч гривень тим, хто повернувся в регіон після звільнення з полону бойовиків. Люди, які не повернулись сюди, не отримали цих грошей. Однак на Донбасі колишні бранці зіштовхуються з радикальними сепаратистськими поглядами. Їм вкрай тяжко вбудуватись у той соціум. Вони продовжують виснажливу боротьбу з оточенням. У Києві, наприклад, психологічні обставини для звільнених бранців набагато легші", — розповіла вона. 

Читати також: Як допомогти звільненим з полону — пояснює Галина Скіпальська

Нагадаємо, що Ірина Довгань — українська волонтерка та мешканка міста Ясинувата, яка зазнала тортур з боку так званої "ДНР" за свою проукраїнську позицію.  З перших днів військових дій допомагала українській армії та не приховувала своїх переконань, за що була викрадена та відправлена до Донецька, контрольованого проросійськими бойовиками, де була прив'язана до стовпа і піддана приниженням та побиттю. Визволена завдяки втручанню іноземних журналістів, які випадково опинилися на місці розправи.

На фото: Ірина Довгань. Джерело: Фейсбук