Коли на морі мрієте про роботу: психолог розповідає про загрози та причини трудоголізму

Коли на морі мрієте про роботу: психолог розповідає про загрози та причини трудоголізму

Де проходить межа між працелюбністю і трудоголізмом? Чим загрожує відмова від відпочинку та чому це трапляється, розповіла в ефірі Українського радіо Світлана Прядун, членкиня правління Асоціації психологів України.

0:00 0:00
10
1x

Як розповідає психологиня Світлана Прядун, в Україні дійсно є поблема: люди не вміють використовувати час на відпочинок.

"Після важких буденних справ, коли є можливість хоча б один раз на тиждень відпочити, його використовують на домашню працю, заняття з дітьми — на що завгодно, окрім того, щоб приділити увагу собі і знайти для цього час", говорить Світлана Прядун.

Саме тому, на її думку, новий робочий тиждень ми починаємо в очікуванні вихідних. За словами Світлани Прядун, трудоголізм на робочому місці — це залежність, коли ми працюємо заради того, щоб працювати. 

"Коли ми кажемо, що багато працюємо, але хочемо відпочити, ми плануємо, як використаємо гроші, на що витратимо то це добре. А коли я працюю заради того, щоб просто працювати, і більше немає жодного сенсу в житті, я повністю витісняю всі справи — заняття спортом, бажання зустрітися з друзями, побути наодинці або разом з сім’єю — тоді ми кажемо, що це треба лікувати як залежність від алкоголю", — пояснює психолог.

 

Українцям в силу життєвих обставин, притаманно багато працювати, однак психологиня зазначає, що це радше необхідність, аніж трудоголізм. Межа між трудоголізмом і працелюбством визначається просто — коли ви на відпочинку мрієте повернутися на роботу, то це вже трудоголізм.

Така поведінка, на думку психолога, пояснюється тим, що багато людей або не вміють окрім роботи більше нічого робити добре, або мають особистісні проблеми, і можуть почувати себе гідною людиною, лише коли працюють.

"Так склалося, що або батьки помічали тебе лише тоді, коли ти за роботою, або ти сам по собі тривожна особистість, і коли ти щось контролюєш — почуваєш себе більш упевнено. Тому коли ви, лежачи на морі, думаєте про те, як хочете повернутися на роботу, коли не цікавить сім’я, що поруч — то це трудоголізм", — констатує фахівчиня.

Психолог наводить і непатологічні приклади: коли людина хоче, але не може відірватися від роботи. Тоді на відпочинку з’являється ноутбук, і весь час доводиться бути на зв’язку. 

"Людина дійсно відпочиває на тих курортах, виставляє фото у фейсбуці, ми дивимося й думаємо: "Яке щастя!". А людина зсередини нещасна, тому що у неї стільки справ, і вона, лежачи на цьому пісочку, не може насолоджуватися [відпочинком]".

Трудоголізм або надмірна працьовитість, за словами Світлани Прядун загрожує працівнику емоційним вигоранням. Те, що раніше надихало і викликало творчі пориви, більше не приносить задоволення і не надихає, продуктивність роботи і креативність падає. Тому відпочинок потрібен для того, щоб відновити свої сили, і прагнення працювати було більшим. 

Фото: pixabay.com