Васильківська майоліка є продовженням трипільської культури — художник Сергій Денисенко

Васильківська майоліка є продовженням трипільської культури — художник Сергій Денисенко

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває виставка "Завод. Добрі звірі". Це виставковий проєкт, присвячений Васильківському майоліковому заводу. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" головний художник Васильківського майолікового заводу Сергій Денисенко розповів про феномен васильківської майоліки та особливість виставки.

Ведуча:

Галина Бабій

"Нашу історію творять подвижники. Подвижниками були ці художники, технологи, які створили таке явище, як Васильківський майоліковий завод. Крім того, Україна — практично країна глин. Недаремно тут відбулася наша прадавня трипільська культура. Ми є її послідовниками. Гени це відчувають", — зазначив Сергій Денисенко.

Художник додав, що "феномен Васильківського майолікового заводу полягав у тому, що спочатку випускали посуд, потім сувенірну продукцію, і цьому посуду було надано естетику, мистецький погляд. За допомогою форми, кольору… Він не мав суто ужиткового характеру. Можна навіть сказати, що васильківська майоліка  стала класикою. Експонати, представлені на виставці, фактично є живими істотами. Їхня особливість також полягає у тому, що вони подані у русі".

Читайте також — Куди сходити: у Києві триває виставка васильківської майолікової кераміки

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває виставка "Завод: Добрі звірі". Це виставковий проєкт, присвячений Васильківському майоліковому заводу. У 1960-1980-их роках продукцію заводу високо цінували як споживачі, так і мистецька спільнота. Високої якості виробів тодішні українські митці досягли завдяки тому, що поєднували технологічні інновації з самобутніми художніми засобами. Виставка триватиме до 25 серпня.

Прослухати повну версію.

На фото — Сергій Денисенко