Чи справді в підручнику з історії для старшокласників багато "глобальних хиб"?

Чи справді в підручнику з історії для старшокласників багато "глобальних хиб"?

Підручник 10 класу "Історія: Україна і світ" Мар'яна Мудрого та Олени Аркуші для закладів загальних середніх шкіл 2018 року став причиною наукових суперечок. Про це, в студії радіо "Культура" в телефонній розмові дискутували два доктори історичних наук — Віктор Брехуненко та Олександр Зайцев. В мережі з'явилася рецензія Віктора Брехуненка стосовно наукового боку цієї книжки.

 

"Ця рецензія була написана для того, щоб привести дискусію з приводу цього підручника у фахову площину. На жаль, текст підручника засвідчує те, що він має глобальні хиби. В цьому є відверті фальсифікації подій. Наприклад, у 1941 році коли німці напали на Радянський Союз, ключовою тезою одного розділу підручника є те, що лише українські частини були в німецькій армії. Там є викривлення української історії, це я показав на конкретних прикладах: як інтерпретується українська революція 1917-21 років, Голодомор, російський окупаційний режим тощо", — сказав Віктор Брехуненко.

 

Та є й ті науковці, що підтримують підручник та його авторів. Олександр Зайцев підписався під відкритим листом, який намагається захистити або висловити непогодження з кампанією проти авторів підручника.

 

"Громадянські дискусії навколо підручника - це нормальна річ, а ось політичні цькування не є нормою. Така річ як розклеювання анонімних листівок, які несуть інформацію проти автора книги — неприпустимі та нагадує методи Радянського Союзу. Саме тому я підписав цього листа, бо поділяю його зміст. В цьому підручнику є речі, з якими я, як фахівець, можу не погодитися, але вважаю, що зміст розділів цілком зважений, в мене до них немає претензій. Крім того, там досить зважено показано фігуру Шухевича, а звинувачення, які говорять про паплюження ОУН є абсолютно безпідставними. ", — висловився Олександр Зайцев.

 

Нагадаємо, електронна версія підручника "Історія України і світу" нещодавно з’явилася в мережі.

 

Детальніше прослухати можна за посиланням