Санкції ефективні. Росія виснажується – Несходовський про посилення економічного тиску на РФ

Санкції ефективні. Росія виснажується – Несходовський про посилення економічного тиску на РФ

Запроваджені проти Росії санкції досить дієві, але ворог не стоїть на місці, тож через певний час їх ефективність падає. Таке роз'яснення в ефірі Українського Радіо дав керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський, коментуючи новий План дій щодо посилення економічного тиску на РФ, який презентувала Група Єрмака-Макфола. Говорити про конкретні наслідки для агресора саме від цього пакету поки зарано, каже експерт. Це поки лише пропозиція. Але "головне, що у цій ситуації Росія виснажується завдяки тим же санкціям, обмеженням і неможливості розрахунку", – наголошує Несходовський. І додає: "санкції – це не один поріз, яким ми відрізаємо голову цьому божевільному ведмедю, а це порізи, які призводять до того, що він починає стікатися кров'ю". 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: cpd.gov.ua

Санкції ефективні, але … 

Група Єрмака-Макфола презентувала новий План дій щодо посилення санкційного тиску на РФ. Яка ваша загальна оцінка цього плану і наскільки реалістично його запровадити? 

Моє враження від тих пропозицій, які там прописані, однозначно позитивне. Але давайте просто оцінювати, що пропонується. По-перше, пропонуються дієві кроки для того, щоб обмежити відповідний доступ Росії до світових ринків. Це правильний підхід, це треба робити. Чим менше Росія купує чи продає у світі, тим менше у неї можливості виготовляти зброю і фінансувати війну. Другий достатньо важливий напрямок – це питання безпосередньо щодо заморожених російських активів. Щодо їхнього відслідковування, відслідковування тих людей, які співпрацювали із російським урядом, які підтримували цю війну і є учасниками цього процесу. Записані там пропозиції, на моє переконання, є ефективними, тобто вони мінімум закривають. Наскільки вони будуть ефективними? Треба розуміти сам процес санкцій. Тому що якраз нерозуміння цього процесу призводить до того, що дехто тут і на Заході починають говорити, що санкції не працюють. Це не відповідає дійсності, тому що якраз санкції ефективні. Вони впроваджуються, але у зв'язку із тим, що і ворог не стоїть на місці, через певний час ефективність падає.

Але ми знаємо, як довго і важко наші союзники наважуються на введення нової хвилі санкцій. Тобто процес однаково буде тривалий?

У цьому контексті я можу сказати наступне. Часто говорять, що по нафті треба було рішення приймати одразу. Але. Якщо обмежувати одразу, то це б призвело, як у 2022 році, до значного зростання цін на нафту і газ. Так, Росія продавала набагато менше нафти, ніж у  попередні роки. Але за рахунок майже двократного підвищення ціни, вона повністю компенсувала ці втрати. Саме тому треба прораховувати наслідки санкцій. Знаходити слабкі місця і прораховувати, як ці слабкі місця перекрити і так далі. Тому наші союзники (не вводять ці санкції - ред.) не тільки тому, що вони не наважуються, хоча це теж має місце, а й тому, що вони прораховують наслідки, щоб не було зворотного ефекту. Що впровадження якихось санкцій призведе безпосередньо до певних позитивних зрушень в економіці або у фінансах країни-агресорки. 

Це супер оптимістичне бачення того, як можуть спрацювати санкції

Експерти очікують, що цей пакет обмежить експортні доходи РФ на 70-80 мільярдів щорічно. Наскільки великою є ця цифра в масштабах Росії? 

Перший момент щодо конкретно цього пакету – це пропозиція. Це ще не затверджений пакет ні Євросоюзом, ні Сполученими Штатами. Це певні пропозиції українських науковців, експертних кіл. Створена дуже велика група із поважних економістів, фінансистів, представників бізнесу, які розуміють, де є слабкі місця до яких можна дотягнутися, на які можна натиснути, щоби зробити агресору боляче. Щоб вони відчули, що фінансування падає і можливість виготовлення тієї ж зброї падає. Тому це пропозиція і це треба розуміти. Те, що входить у конкретні пакети, законопроекти, які ухвалюють США або  ЄС, точно відрізняється від того, що пропонується у Плані. Тому говорити про наслідки цих санкції можна тільки після того, як вони знаходять своє відображення у рішеннях G7, уряду США і відповідно ЄС. 

А щодо цифр 70-80 мільярдів щорічно. Наскільки це буде відчутно для Росії?

Це буде відчутно, якщо це станеться. Але я дуже сумніваюся, що ці суми відповідають дійсності. Це теоретична розрахункова сума.

Виходить, що ми ділимо шкуру невбитого ведмедя?

Ні. Коли розраховуються ці збитки, то не враховується те, що ворог буде реагувати. Не враховується те, що все запропоноване буде прийнято. І як результат сукупності всього цього можна сказати, що це супер оптимістичне бачення того, як можуть спрацювати санкції. Зазвичай це можна спокійно ділити на 5.  Але і 12 мільярдів – це теж доволі значна сума для російського бюджету. Тут треба розуміти, що санкції – це не один поріз, яким ми відрізаємо голову цьому божевільному ведмедю, а це порізи, які призводять до того, що він починає стікатися кров'ю. І питання тільки часу, коли він стече настільки, що вже просто не зможе чинити спротив. 

Ілля Несходовський. Фото: facebook/suspilne.media

Вони очікують певного результату на полі бою

Заморожені активи Центробанку РФ теж є у цьому Плані. Що ще стримує їх конфіскацію, чому так довго триває цей процес?

Я скажу свою точку зору, яка в принципі із початку 2022 року незмінна. Жодна країна, в якої обсяг російських активів є значним, на даний момент не буде ухвалювати рішення щодо конфіскації російських активів і передавати їх Україні. Тобто вони очікують певного результату на полі бою. У випадку, якщо Україна сама погодиться, що ми, умовно кажучи, на певному етапі зупиняємося, вони віддають нам території, можливо ми відмовляємося від репарацій, але використовуємо кошти заморожених російських активів, то тоді ці активи будуть переходити Україні. Зараз Євросоюз прийняв рішення щодо відокремлення відсотків із цих активів на окремому рахунку з окремим статусом. Це означає, що ці кошти вже не є напряму російські, бо це тільки відсоток. А далі цей відсоток передається вже Україні, за мінусом певних витрат, які понесла бельгійська компанія. Тому в цьому плані – це правильний крок, але звичайно недостатній. Можна, звичайно, розглядати рішення, яке прийняла, здається, Естонія із приводу того, що вона передає певну кількість активів Україні. Але там йдеться тільки про десятки мільйонів доларів, які можуть бути передані. І друге – це відповідний законопроект, який надає право Байдену конфіскувати 8 мільярдів російських активів, які знаходяться у США, і передати їх Україні. Але надання права не означає, що це рішення буде прийнято. Тобто фактично лише створений механізм. У Євросоюзі, незважаючи на аргументацію про те, що це все правильно, що Росія вчиняє військовий злочин, акт агресії, вона повинна понести відповідальність, тому конфіскація активів повністю у правовому полі, ми все одно впираємося у політичне рішення. Тому що залишається певний страх перед Росією, у неї є ядерна зброя і невідомо, як буде далі діяти країна-агресорка по відношенню до тих країн, які будуть приймати таке рішення. 

Росія виснажується

Ви сказали, що всі чекають результатів на полі бою. Але ж ми залежимо від зовнішньої допомоги. Виходить, замкнене коло, чи ні? 

Не зовсім. Ми говоримо про заморожені російські активи – це сотні мільярдів доларів. Нам зараз надається доволі великий обсяг військової допомоги від країн, особливо великий пакет нарешті був проголосований США. Ще 700 мільйонів буде передавати Норвегія. Значний пакет допомоги йде від Великої Британії, від Німеччини. Таким чином ми отримаємо необхідну зброю. Дуже важливо її правильно і ефективно застосувати. Головне, що у цій ситуації Росія виснажується завдяки тим же санкціям, обмеженням і неможливості розрахунку. У того ж  "Газпрому" за останні 25 років рекордні збитки, які необхідно буде компенсувати із Фонду національного добробуту або із російського бюджету. Якщо у 2022 році "Газпром" фактично підтримав Росію від запроваджених тоді санкцій, то тепер цей потік у інший бік. Тому це не замкнене коло. Нам допомагають, допомагають безкорисно. Деякі речі ми звичайно купуємо, деякі надаються в кредит. Але в цілому це безоплатна підтримка для нас. Тому це не замкнуте коло, а складність міжнародної політики.

Китаю чітко пояснили, що буде, якщо він підтримуватиме Росію

Чи буде ефективним цей санкційний План проти РФ, якщо Путін розраховує на підтримку Китаю? І чи зможе Китай підтримати Росію в разі введення нових санкцій?

Перед приїздом Путіна у Китай приїжджав Блінкін і доволі чітко пояснив Китаю, що буде, якщо Китай буде підтримувати Росію. Одні із найефективніших санкцій у них виявилися – це фінансові санкції. Тобто попередили: у випадку, якщо ваші банки будуть отримувати або здійснювати транзакції на користь Росії, або ви не будете здійснювати належного контролю кінцевого бенефіціара, то вас просто відключать від міжнародної банківської системи і ваші банки просто збанкрутують. Враховуючи те, що економічна ситуація у Китаї не дуже сприятлива, є багато накопичених проблем, то в даному випадку Китай, звичайно, буде поставляти якусь побутову споживчу продукцію Росії, але разом із цим буде постійно скорочувати обсяги співробітництва в інших сферах.