Ще одне Гуляйполе з’явиться на карті України (аудіо)

Ще одне Гуляйполе з’явиться на карті України (аудіо)

Таке рішення ухвалила сесія Харківської обласної ради.

З топонімікою розбиралася наша власна кореспондентка Віталіна Зіньківська:

"До знаменитого міста під Запоріжжям – батьківщини Нестора Махна – та трьох сіл у Дніпропетровській, Полтавській та Черкаській областях додасться і харківське Гуляйполе. І це не бажання запозичити славу легендарного українського анархіста, а повернення історичного імені.

Справа у тім, що "гуляйполем", на думку істориків, українці нерідко називали будь-яку незаселену місцевість. Тож село Гуляйполе у Нововодолазькому районі існувало кілька століть, аж поки йому не нав’язали невиразну назву Рябухине, розповідає голова Бірківської селищної ради Олег Харченко.

Не всі вітали повернення цієї назви, зізнається Олег Харченко. Селяни побоюються клопотів з документами. Проте, чорний прапор анархії тут не підніматимуть. Гуляйполе на Нововодолажчині невелике, прописано всього 120 осіб, зате дуже мальовниче: зелені пагорби, дубові ліси, тому його облюбували дачники.

Неподалік села є навіть три кургани. За словами археологів, які провели перші, ще поверхові розкопки – скіфської доби. Тож, хто знає, які ще відкриття подарує нам харківське Гуляйполе".

Віталіна Зіньківська. Харків. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!