Ветеринари зафіксували чергові випадки АЧС

Ветеринари зафіксували чергові випадки АЧС

Фахівці ветеринарної медицини зареєстрували чергові випадки небезпечного вірусного захворювання тварин - африканської чуми свиней (АЧС) у Харківській і Чернігівській областях, повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Згідно з повідомленням, ветеринари зафіксували загибель зараженої свині в підсобному господарстві в селі Федорівка (Харківська обл.). Також ветеринари виявили зараження тварини в підсобному господарстві в селі Омбиш (Чернігівська обл.). Діагнози АЧС підтверджено лабораторними дослідженнями. В осередках інфекційних захворювань проводяться заходи щодо локалізації та недопущення поширення збудника АЧС.

Зазначимо, що з початку цього року в Україні зареєстровано 84 спалахи АЧС. Всього з 2012 року і станом на 17 липня 2017 року на території України ветеринари зареєстрували 232 спалахи АЧС у 23 областях.

За підсумками 2017 року голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа прогнозує в Україні близько 200-250 спалахів АЧС, тоді як минулого року було зареєстровано 91 випадок зараження. Згідно з даними глави відомства, з моменту фіксації першого спалаху АЧС на території України збитки галузі свинарства від поширення вірусу становили близько 200 млн грн. Якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить більш як 1,2 млн свиней, або 4 млрд грн, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 млрд грн.