Чи бути бустеру та фейки про "Омікрон": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Чи бути бустеру  та фейки про "Омікрон": чим запам’ятався минулий тиждень пандемії коронавірусу

Цього тижня в інформаційному просторі говорили про плани щодо організації вакцинальної кампанії у наступному році, розвінчували фейки про ефективність щеплень проти "Омікрону" та дискутували щодо доцільності бустерної дози.

 

Вакцини вистачить, але що з бустером?

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив на брифінгу, що у 2022 році Україна отримає загалом майже 42 мільйони доз вакцини проти COVID-19 від різних виробників. Йдеться про 25 мільйонів доз вакцини від Pfizer, 6,5 мільйонів доз препарату Coronavac та 10 мільйонів доз, які надійдуть за механізмом COVAX. "У нас уже гарантовані надходження, щоб 70% дорослого населення країни мали повноцінну ревакцинацію двома дозами", – наголосив лікар.

При цьому міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко неодноразово заявляв, що Україна готова запровадити введення бустерної дози вакцини, як технічно, так і за кількістю вакцин. Також у МОЗ припустили, що третє щеплення проти коронавірусу може стати обов'язковим в Україні.

Проте глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адан Гебрейєсус заявив, що рішення країн проводити загальну ревакцинацію населення проти коронавірусу (тобто вводити третю, або й четверту дози) може продовжити пандемію, а не наблизити її до завершення, оскільки країни знову можуть зіштовхнутися з нерівномірним розподілом препаратів, адже багатші країни будуть використовувати більше доз вакцини. Натомість бідні держави зіткнуться з їхнім дефіцитом. Глава ВООЗ також зазначив, що наразі переважна більшість випадків госпіталізації та смерті від коронавірусу припадає на нещеплених людей, а не на тих, хто вакцинувався двома дозами без бустерів.

Також цього тижня з’явилась офіційна інформація щодо графіку роботи пунктів вакцинації. 1 і 2 січня в Україні пункти та центри вакцинації проти COVID-19 будуть зачиненими. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич. В інші дні пункти вакцинації працюватимуть за звичайним розкладом. Всього, за словами чиновниці, в Україні щеплення проводять 1 400 мобільних бригад, більше ніж 3 300 пунктів щеплення та понад 500 центрів вакцинації.

Посадовиця також попередила, що з 10 січня Європейський Союз планує ухвалити скорочення терміну дії COVID-сертифікатів із 365 до 270 днів.

Новий штам – новий фейк

Нещодавно у соцмережах почали поширювати вірусне відео про те, що через появу нового штаму коронавірусу "Омікрон" начебто більше не потрібно робити щеплення, оскільки вакцина на нього не діє. 

Проте курс із трьох доз вакцини проти коронавірусу, яку розробила компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом, ефективний проти штаму коронаіврусу "Омікрон". Про це повідомила фармацевтична компанія, посилаючись на дані лабораторного дослідження Оксфордського університету. Результати дослідження, які ще не опубліковані в рецензованому медичному журналі, збігаються з результатами конкурентів — Pfizer-BioNTech і Moderna. Вони також виявили, що третя доза їхніх вакцин працює проти "Омікрону".

Як зазначається, дослідження вакцини Vaxzevria засвідчило, що після курсу щеплення з трьох її доз захист проти "Омікрону" в цілому подібний до захисту від варіанту вірусу Дельта після двох доз. Рівень антитіл проти штаму "Омікрон" після повторного щеплення був вищим, ніж у людей, які одужали від COVID-19, зазначає виробник.

Ще один фейк – не новий, але набув «другого дихання» в соцмережах: нібито мазок із носа, який роблять під час тесту на COVID-19, може пошкодити захисну мембрану, що відокремлює кров від інших рідин мозку. Але це фейк. Мазок беруть далеко від цього бар’єру, тож процедура цілком безпечна для здоров’я людини.

Новини з ТОТ: занижені дані і відсутність сертифікованої вакцини

Громадські активісти і дописувачі соціальних мереж  заявляють, що дані про перебіг пандемії на тимчасово окупованих територіях можуть бути заниженими. А за словами жителів окупованого Луганська, лікування від ковід можуть дозволити собі лише забезпечені люди, адже всі ліки і обстеження в лікарнях платні. За словами листоноші, який розносить пенсії в одному з районів Луганська, після листопада цього року відомість на отримання пенсій скоротилася вдвічі, є будинки, у яких померли від захворювання на коронавірус цілими сім'ями. Щодо вакцинації, то зробити її російською вакциною можуть лише ті, хто працює в бюджетній сфері, оскільки для них вакцинація обов'язкова. А от пенсіонери та інші громадяни, які бажають зробити щеплення, такою послугою на окупованій території Луганщини скористатися не завжди можуть. За свідченнями жителів окупованого Луганська, багато хто виїздить на підконтрольну українській владі територію і робить щеплення в Станиці Луганській, у Сєвєродонецьку або інших містах України сертифікованою вакциною.

Фото: Українське радіо