Депутат Артур Герасимов про зовнішні та внутрішні виклики перед Україною

Депутат Артур Герасимов про зовнішні та внутрішні виклики перед Україною

Роботу українського парламенту та її ефективність, зовнішні та внутрішні виклики для країни, боротьбу з пандемією коронавірусу Українське радіо обговорило зі співголовою депутатської фракції політичної партії "Європейська солідарність" Артуром Герасимовим.

0:00 0:00
10
1x

Чи можливий для України оптимістичний сценарій виходу з пандемії

"Коли ми говоримо про країни, які знімають чи збираються знімати карантинні обмеження, то маємо знати, що там рівень вакцинації не менший 70-75 відсотків. Що стосується України, насамперед хочу подякувати лікарям і медичним бригадам, які героїчно вакцинують людей по всій країні. Щодо влади, враження таке, що очільники заважають лікарям працювати ― іноді брехнею, іноді рішеннями про забезпечення процесу роботи лікарів. Всі пам’ятають, як у травні 2021 року Зеленський заявив, що до Дня Незалежності більшість українців отримають дві дози вакцини. Навіть станом на сьогодні ми цього рівня не досягли. А друге ― саме опозиція часто є тим драйвером, який змушує владу приймати ті чи інші рішення. Згадаймо, як влада не хотіла страхувати лікарів, і тільки під тиском "Європейської солідарності" вони були змушені зібрати засідання і прийняти рішення про страхування лікарів на випадок загибелі від ковіду. Я дуже засмучений тим, як сьогодні працює парламент. Конкретний приклад по медицині. Сьогодні ключове ― це наші лікарі. Щоб вони почувалися захищеними і добре працювали, вони мають отримувати достойні зарплати. Виходить Зеленський і підписує указ. Але ― указами гроші не виділяють. Гроші можуть бути виділені виключно законами України, які приймає ВР. У бюджеті 2022 справді виділено більше грошей, на перший погляд. Але лікарні не отримують прямі кошти на зарплати, як це було раніше. Гроші надходять за пакетні послуги. І маємо по всій країні колізію, коли не зрозуміло, як спрямувати гроші з центру на зарплати лікарям. Нібито і гроші є, але лікарі повідомляють, що їм знижують ставки, щоб відрапортувати: ми підняли зарплату лікарям до 20 тисяч, забуваючи, що це 0,75 ставки. Ми неодноразово наголошували, що маємо прямими субвенціями спрямовувати кошти на зарплати. Якщо сьогодні продовжиться процес зменшення кількості лікарів, то жодне обладнання і кисневі станції не врятують, адже не буде того, хто поставить діагноз, і проведе лікування".

"Що стосується 1000 за вакцинацію і 500 за бустерну дозу ― це правильне рішення. Хоча воно трохи спізнилось, це треба було робити півтора року тому. Особисто я чекаю можливості, щоб уряд дав змогу спрямувати цю тисячу на підтримку Збройних Сил України. Влада могла б робити значно більше, хоча б у сфері інформаційної кампанії, що вакцина зберігає життя людей".

На початку пандемії Україна опинилась без санітарно-епідеміологічної служби через медичну реформу під керівництвом Уляни Супрун. Ви відчуваєте відповідальність за цю ситуацію?

"Кажуть, за Порошенка скоротили лікарні. Є офіційна відповідь, що за Порошенка жодного скорочення не було. Це фейк. Щодо епідемслужби ― питання було саме в її керівництві, а не в кількості лабораторій. Щодо медичної реформи ― перший етап впроваджено, сімейними лікарями всі задоволені. А другий етап впровадження реформи зупинився на стадії експериментального випробування 2018 року. Якби нова влада у 2019-му врахувала те, що їм рекомендували і з 1 квітня 2020 запустила б другий етап реформи ― сьогодні не було б проблем".

Коментуючи роботу Верховної Ради і керівництва держави, Артур Герасимов зазначив: "На жаль, у нас немає Кабінету міністрів і Прем’єр-міністра, немає реальних правоохоронних органів, у нас немає монобільшості ― усі рішення приймаються в кабінеті Зеленського. На сьогодні вже інша проблема ― монобільшість де-факто не існує. Наприклад, за грудень десь у 99 відсотків голосувань вони жодного разу не дали позитивний результат. У січні вони давали 170-180 голосів за необхідних 226. Парламент працює дуже погано. Всі бачать, що коїться на українсько-російському кордоні, на Азовському і Чорному морях, весь світ б’є на сполох, а в парламенті лежить закон, який запропонувала "Європейська солідарність" і Петро Порошенко, де чітко написано: збільшити на 50 млрд фінансування Збройних Сил України терміново. Ця цифра не з повітря, це реальний бюджетний запит Міністерства оборони на 2022 рік. Там три акценти ― зарплата військовослужбовця, фінансування державного оборонного замовлення, відновлення ракетних програм. Лежить реальний закон, а вони навіть не голосують за включення його у порядок денний. Ефіри і токшоу ― це одне, а реальна поведінка парламентарія ― це те, як він голосує… Ми пропонуємо об’єднатися навколо виділення додаткових коштів на Збройні Сили України. І до речі, всі фракції підтримали цю ідею, окрім "Слуги народу".

Стосовно двотижневого карантину, який розпочали депутати, пан Герасимов наголосив: "Я вважаю це неприпустимо, коли лікарі працюють, вчителі працюють, військові на бойових постах, а Верховна Рада в момент можливого військового загострення, коли пік епідемії, коли йде вал енергетичних, економічних проблем ― просто тікає з поля бою. Парламент має працювати у звичному режимі, просто частіше треба оголошувати перерви і кварцувати залу".

Про злочин нардепа Олександра Трухіна

"Цей злочин покривався керівництвом правоохоронних органів. Дуже узгоджено взаємодіяли Офіс Генпрокурора, ДБР, МВС, Нацполіція, СБУ у напрямку покриття цього злочину. Саме тому у своїй пропозиції щодо позачергового засідання ми вимагаємо, щоб до парламенту прийшли очільники названих організацій, а також очільники НАБУ та обов’язково був присутній пан Зеленський. Важко повірити, що вся ця система так узгоджено працювала без керівництва з Офісу Президента. Сподіваюсь, це засідання відбудеться, незважаючи на спротив, ми вже отримуємо підписні листи. Тут питання вже не про ДТП і навіть не про корупцію. Зараз питання про приховування злочину керівництвом правоохоронних органів, можливо, за узгодження вищого керівництва".

Чому Петро Порошенко не йде на співпрацю зі слідством

"Ця справа Зеленського не цікавить, адже вона розсиплеться за 10 хвилин. Тому що всі знають ― це фейк. Їх цікавить тільки одне ― картинка і шоу. В шоу ми участі брати не будемо. Важливий момент. Рік тому Петро Олексійович надав повністю всю інформацію з цього питання, коли приходив до СБУ ― під запис, з усіма деталями. Після цього наша правоохоронна система визнала, що нові докази їм не потрібні, вся інформація вже є, причому визнала це письмово. Це фейкова справа і чисто політичне переслідування".

Чи може міжнародна підтримка стримати агресію Росії

"Весь світ розуміє, що Україна ― це не Зеленський. Саме тому ця допомога сьогодні йде Україні та українському народу, але ніяк не українській владі. Коли весь світ бачить, наскільки є великою небезпека не тільки для України, а взагалі для Європи і світу, вони починають діяти. Про таке безпрецедентне постачання зброї ми в 2014 році могли тільки мріяти, адже тоді діяло ембарго не тільки на постачання зброї, а й на товари подвійного призначення. Порошенку коштувало величезних дипломатичних зусиль це ембарго розбити. На жаль, сьогодні Зеленський не використовує ситуацію на повну потужність.

Ми повністю підтримуємо створення тристороннього союзу Британія-Польща-Україна, це дуже добрий крок української дипломатії, він реально нам допоможе і стане ще одним елементом стримування росіян від повномасштабного вторгнення. Наскільки ми використаємо ці можливості, залежить від професійності української влади. Але є важливе АЛЕ. Цей альянс жодним чином не має стати замінником НАТО. Наша мета незмінна ― членство в Європейському Союзі та членство в НАТО".

Фото: Українське радіо