Українські енергетики зараз реально чудеса творять — Харченко

Українські енергетики зараз реально чудеса творять — Харченко

Українські енергетики зараз реально чудеса творять, готуючи вітчизняну енергосистему до зими і до можливих ракетно-дронових ударів з боку Росії. Це в ефірі Українського Радіо відзначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. Ті речі, які європейці роблять за 9 місяців, у нас зараз здійснюють за три тижні, констатує Харченко. А з іншого боку, не відбувається нормальної комунікації з боку органів влади, не пояснюють людям, де проблеми, як вони вирішуються, стверджує експерт. І додає: ми відновимо до зимового сезону 2,5 ГВт, але роль ЄС у цьому відновленні абсолютно мінімальна.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: energytransition.in.ua 

На вугільну генерацію не доводиться розраховувати 

Президент Володимир Зеленський називає цифру 80% знищеної російськими ударами енергетики. Які висновки ми зробили від початку березня, коли достатньо несподівано, всупереч заявам ми пройшли і першу зиму, і другу зиму без особливих катаклізмів, але це почалося ранньою весною, коли були несамовиті рашиські ракетні удари...

Давайте будемо відвертими, все-таки зима 2022-23 була доволі складною, і удари, які відбувалися в жовтні, листопаді, грудні 2022-го року таки були дуже болючими. Інша справа, що більшу частину сезону 2023-24 ми дійсно за рахунок правильної підготовки і на той момент неготовності змінювати стратегію московитами пройшли м'яко і доволі коректно. Після чого вони відкоригували стратегію, перефокусували свої удари на генеруючі потужності, перш за все вугільні й частково на гідрогенерацію. Ми можемо констатувати той факт, що вугільної генерації в Україні зараз дуже небагато залишилось і на неї розраховувати тепер не можна взагалі. Постраждала частина потужностей гідрогенерації так само, безумовно, і зараз, в залежності від ситуації, 50-70% енергії, яку ми споживаємо — це, власне, атомна електрогенерація. Я не певен, що ми зробили всі необхідні висновки з тих ударів, які відбулися, тому що, з одного боку, ми можемо констатувати факт, що ми добре знаємо про підготовку Укренерго і Укргідроенерго, які будують фізичний захист — з публічних джерел видно підписані контракти, видно, що відбувається робота — і це видно з відкритих джерел, для цього не треба мати доступ до якоїсь секретної інформації. Під час атак в серпні цей захист вже себе показав, показав свою ефективність, показав, що він спрацьовує, показав, що навіть після ударів по захищених об'єктах, вони відновлюються значно швидше до роботи, навіть якщо постраждали. В нас немає взагалі ніякої підготовки, судячи з того, що можна знов-таки взяти з відкритих джерел, у Енергоатома. Атомні об'єкти — їх так звані відкриті розподільчі пристрої, які, власне, передають електроенергію в мережу і фізично знаходяться на відстані кілометр-півтора від реакторів — їх видно чудово на Google Maps, можна подивитися в будь-який момент — там жодного захисту так і не має, щонайменш з відкритих джерел знайти інформацію про те, щоб якась підготовка до можливих ударів велася —- неможливо, і це, звісно величезне питання до керівництва Міністерства енергетики, до міністра, до керівництва Енергоатому, чому ми не бачили підготовки на цих об'єктах.

Енергетики на місцях зараз реально чудеса творять

Екс-радниця міністра енергетики Лана Зеркаль стверджувала, що не вірить в побудову одного ГВт газової генерації до кінця року. А синоптики тим часом кажуть, що вже треба готуватися до зниження температури. Що буде далі — невідомо.

Наскільки мені відомо, на сьогодні з ГВт запрацювало десь приблизно 80 МВт, і до початку опалювального сезону, максимум, який я особисто бачу, може стартувати 200-220 МВт. До нового року може 280-300 — це просто максимальні оптимістичні цифри, які можуть статися протягом наступних чотирьох, п'яти місяців. І, знов таки, не до опалювального сезону, а впродовж зими, умовно кажучи, стартує до 300 МВт. До опалювального сезону стартує максимум 180-200 МВт. 

Московити чудово знають, що відбувається. Відновлення енергетики — це велика історія, і коли відновлюються енергоблоки і запускаються в роботу, як би ми не хотіли, московити про то знають, вони це бачать, просто фізично бачать супутникове угруповання, видно чудово, коли запрацював вугільний блок — це просто фізично видно. Я вважаю, що та комунікація, яка зараз відбувається з боку Міністерства енергетики, як такого, вона вся помилкова. Тому що коли людям кажуть, що люди, в нас все добре, а насправді не все добре, то починаються різні конспірологічні теорії, починаються вкиди з боку московитів різних так званих інформаційно-психологічних операцій, спрямованих на те, щоби розвалювати єдність українського суспільства, починається маса негативу. З людьми треба нормально розмовляти, давати змогу зрозуміти, що в нас є проблеми, давати змогу зрозуміти, що є шалена робота, щоби відновити певні енергетичні потужності, і, повірте, енергетики на місцях зараз реально чудеса творять. Ті речі, які європейці роблять за 9 місяців, у нас зараз робляться за три тижні. Є нормативи по пів року — робиться за місяць. І це зараз відбувається практично постійно. А з іншого боку, не відбувається нормальної комунікації, не відбувається пояснення людям, де проблеми, як вони вирішуються. Мені здається, що набагато правильніше, чесно казати українцям, що от дивіться, в нас цими днями є суттєва проблема, вона виглядає отак — звісно, не давати адрес, не давати точних якихось координат, але казати, що відбувається, інформувати людей, пояснювати, як вони можуть допомогти, пояснювати, як їх єднання впливає на енергосистему або зменшення споживання, або якісь інші дії. Тут дуже багато треба в комунікаційному плані, на мою думку, змінювати. Бо те, що відбувається зараз, це просто генерація можливостей для московських інформаційних операцій. 

Олександр Харченко у студії Українського Радіо

Донорська світова система не готова надавати допомогу 

Давайте подивимося на західну енергетичну допомогу Україні. Які країни долучаються і долучилися найбільше? Коштів достатньо? І, головне — справедливість їхнього розподілу. Як ви оцінюєте? 

Потреба енергетичного сектору для відбудови виглядає як приблизно від 9 до 11 мільярдів доларів. Відповідно зараз (уряд Данії надасть Україні понад 16 млн євро для відновлення енергосистеми, Німеччина схвалила пакет допомоги на загальну суму 70 млн євро) це якісь невеликі кошти, які можуть в певних місцях зробити локальну допомогу, але точно не можуть докорінним чином змінити ситуацію в енергетиці, як такій. Донорська світова система не готова надавати допомогу в ситуаціях, як з українською енергетикою, вона не має для цього ні кваліфікації, ні інструментарію, і навіть оголошені в багатьох випадках гроші роками залишаються на рахунках. Я знаю випадки, коли анонси, зроблені на початку 2023-го року, досі не реалізовані, ці кошти так і залишилися на рахунках, вони досі обговорюються, як саме їх витратити. І це суттєва проблема донорського ком'юніті, яку вирішити насправді неможливо. 

Вирішити питання може тільки одне: якщо Україна зможе привести до ладу свій енергетичний ринок, якщо відкриються нормально двері для реалізації проєктів приватним капіталам, і коли ці донорські кошти будуть спрямовані саме на підтримку приватних проєктів і приватно-муніципальних проєктів у здоровий і прозорий спосіб, себто через страховку, скажімо. Бо чому інвестори бояться? Інвестори кажуть: слухайте, ми зараз щось побудуємо, нам розіб'ють. От давайте, шановні західні уряди, витрачати свої гроші на те, щоб застрахувати ці об'єкти. І якщо їх розіб'ють, страхова світова система компенсує ці витрати і ми будемо знову мати гроші на те, щоб відбудовуватися. Бо зараз те, що відбувається – це реально хаос, неефективне використання коштів і дуже-дуже мало випадків є, коли дійсно ефективно, швидко і правильно якась допомога і надається, і приймається. Бо я не хочу тут звинувачувати винятково донорську ком'юніті, бо з українського боку теж є елемент хаосу і елемент того, що різні органи кажуть донорам про різні потреби. Зрозуміло, що потреб значно більше, ніж є можливостей у донорів, і в результаті використання коштів складно назвати чи ефективним, чи швидким, чи якісним. 

Читайте також: На сьогодні 85% об'єктів "Укренерго" забезпечені належним захистом — Шмигаль

На кілька десятків мільйонів євро допомога обладнанням, а все інше — це роботи українських енергетиків

Наприкінці квітня 2022-го року для відновлення інфраструктури був створений Фонд підтримки енергетики. Як діє ця структура, як ви оцінюєте її ефективність? 

Всього для допомоги українській енергетиці за цей час було оголошено приблизно 2 мільярди доларів допомоги різними країнами, міжнародними фінансовими організаціями і так далі. Так от цю допомогу можна розподілити на дві частини. Перша частина — приблизно 1,6 мільярди доларів була спрямована до державної компанії Укренерго — нашого системного оператора, допоки в ньому існувала система корпоративного управління, яку зруйнували буквально три-чотири тижні тому — це був основний канал отримання донорських грошей і їх максимально ефективного, наскільки це тільки можливо, використання. Через Фонд підтримки України створений Energy ком'юніті, який керується Міністерством енергетики, бо саме Міністерство енергетики розпоряджається грошима в цьому фонді — всього там надійшло, наскільки я розумію, зараз до 500 млн доларів, більша частина з яких досі не використана. Себто вони надійшли, але досі там намагаються якось купити обладнання, кудись його надіслати, але воно ще не приїхало, воно ще не надійшло, і, безумовно, такі затримки є дуже неприємними і болючими, а оцінити ефективність роботи, як високу, вкрай складно.

Про план допомоги з боку Євросоюзу…

Ми відновимо до зимового сезону 2,5 ГВт, але роль Європейського Союзу у цьому відновленні абсолютно мінімальна. На кілька десятків мільйонів євро надано допомоги обладнанням, але все інше — це роботи українських енергетиків. Що стосується всього іншого — подивимось, наскільки ефективно буде надана ця допомога — це гарна обіцянка, я буду дуже щасливий, якщо вона буде реалізована.

Енергоатом не побудував захист на всього трьох об'єктах

Зеленський заявив, що рашисти планують атаки на атомні станції. Наскільки наші АС захищені?

Це абсолютно реальна загроза. Немає жодної загрози ядерної, при цьому витоків там не станеться і якихось таких аварій не станеться, але при цьому вимкнути енергостанції атомні з системи цілком можливо. За вже майже три роки війни, на жаль, Енергоатом не побудував захист на всього трьох об'єктах, Укренерго побудував на більш ніж 60, Укргідроенерго будує на семи-восьми об'єктах і добре просувається. 

З листопада заплановано підвищення граничних цін на ринку електроенергії. Кого це торкнеться?

Насправді це для того, щоб стимулювати імпорт і відкрити більше можливості для бізнесів імпортувати електроенергію з Європи. Людей це не торкнеться, хіба що в нас стане трохи більше електрики.

Ваша оцінка підготовки до зими, все-таки який варіант нас чекає?

Залежить від атак. Тут зараз дати прогноз неможливо.

ОФІЦІЙНІ ПРЕДСТАВНИКИ УСІХ ЗГАДАНИХ ОЛЕКСАНДРОМ ХАРЧЕНКОМ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ, ВІДОМСТВ УКРАЇНИ – ЕНЕРГОАТОМУ, МІНІСТЕРСТВА ЕНЕРГЕТИКИ – МАЮТЬ ЗМОГУ ВИСЛОВИТИ СВОЮ ДУМКУ ЩОДО ЦИХ ТВЕРДЖЕНЬ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО ДИРЕКТОРА ЦЕНТРУ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕНЕРГЕТИКИ ОЛЕКСАНДРА ХАРЧЕНКА.