Дуже точні, на відміну від російських КАБів. Тимочко про авіабомби JSOW

Дуже точні, на відміну від російських КАБів. Тимочко про авіабомби JSOW

Це невидимі ракети, дальність польоту яких близько 120 км, констатує в ефірі Українського Радіо голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко, розповідаючи про надані Сполученими Штатами Україні крилаті далекобійні бомби Joint Standoff Weapon (JSOW). JSOW дуже точні, на відміну від російських КАБів. Хоча їхній пуск із літака – виклик для української авіації, бо російські окупанти мають насичену систему ППО. Щодо масовості застосування JSOW, це все стане відомо по факту, коли спалахуватимуть російські склади та бази, зауважує Тимочко. Він також проаналізував загалом виділення 7.9 млрд доларів американської військової допомоги для України.

0:00 0:00
10
1x

Бомба AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) під час скидання з літака ВПС США F-16 / Фото: Raytheon

Майже 8 млрд разової допомоги США проти додаткових 25 млрд для ВПК Росії на весь рік

Давайте на початку проаналізуємо допомогу Україні від США.

Так, цю допомогу могли перенести в наступний бюджетний рік (у США він настає 1 жовтня нинішнього року – ред.) і це затягнулося б у часі. Адже у форматі президентських виборів при всіх політичних дебатах, нюансах ці 8 млрд могли би бути освоєні наступного року наприкінці весни – початку літа або й пізніше.

Тобто повторення того, що ми, на жаль, мали цьогоріч (черговий пакет фінансової та військової допомоги Україні американські конгресмени не могли ухвалити понад пів року, починаючи з жовтня минулого року і лише у квітні нинішнього року це нарешті зробили – ред.).

Так. І ми маємо розуміти, що ці майже 8 млрд – це все таки ті гроші, які виділялися в рамках загального пакету 60 млрд. Недавно і сам Байден казав, і низка українських політиків, що там насправді 6 млрд. Звідки зʼявилися 2 додаткових? З'явилися і Бог з ними. Насправді вони хвилювалися, що не встигнуть освоїти 6 млрд. 

І оці 8 млрд – це, за великим рахунку, зброя, яку вони будуть закуповувати у виробників. Це палиця з двома кінцями. З однієї сторони це добре, тому що будуть закуповуватися нові зразки, ті, що зараз випускають – снаряди, системи ППО, ракети. Це найновіша техніка, яка вже пройшла апробацію, вдосконалення. Це не складська зброя, а те, що випускається зараз – модернізоване, нафаршироване новітнім обладнанням. Але це замовлення і питання, коли воно зійде з конвеєра. Маємо надію, що частина закупиться зі складів виробника, тобто те, що вже виготовлено і стоїть. А друге – все таки буде в процесі випуску і одразу передаватиметься Україні. Це плюси і мінуси цих замовлень. 

Іван Тимочко. Фото: ФБ-сторінка Івана Тимочка

Проте питання не стільки в самій процедурі передавання зброї, як у номенклатурі. 8 млрд – це величезна сума, насправді. Путін для всього свого військово–промислового комплексу, який вони заклали цього року (а він точно готується до збільшення видатків та масштабнішої війни, адже хоче стратегічних результатів), додав 25 млрд доларів. А тут 8 млрд разової допомоги. 

Від снарядів і бронетехніки до дорогого обладнання для авіації та Patriot

Важливо розуміти, що зараз вся робота – що дипломатії, що військово–промислового комплексу України – має бути поставлена на те, щоб наступний рік не був таким, як минулий. Щоб все ж таки заклалися кошти, видатки на закупівлю виготовленої зброї для України хоча б в таких масштабах, як зараз, а бажано – і більших. Адже в нас теж зʼявилися стратегічні завдання, які ми маємо виконати. Другий момент – це питання зміни номенклатури зброї відносно сучасних викликів війни. Якщо цього року основний акцент був на снаряди і бронетехніку, то з появою авіації та вже наявних в Україні систем Patriot та їхніх аналогів номенклатура зброї наступного року має бути змінена в бік дорогого обладнання, зокрема й уражаючих елементів. І для авіації, і для  Patriot потрібні дороговартісні ракети, вони потребують дороговартісного обслуговування. Також вони потребують дорогого технічного обладнання в плані систем радіоелектронної боротьби, радіоелектронного контролю, звʼязку, налагодження взаємодії авіації та системи ППО. Це дуже серйозні гроші і вони неспівмірні з видатками на класичну бронетехніку.

Але й ефективність цієї зброї теж, напевно, не порівнювальна…

Так, однозначно.   

Дуже точні JSOW – виклик для авіації

Пане Іване, зʼявилася інформація, що США нададуть Україні керовані авіабомби JSOW, “щоб зміцнити далекобійні можливості українського війська”. Можете щось розповісти про цей вид озброєння?

Це невидимі ракети, дальність польоту яких складає близько 120 км. З негативного, проблемного – аби максимально ефективно використати, їх треба запускати з висоти, в межах 10 км. У сучасних умовах масштабної війни, серйозного насичення системами ППО – і у ворога, і в нас – літак на таку висоту може, звісно, підніматися, але це надзвичайно складно і є серйозні ризики, оскільки є великі шанси його ураження. Тому в плані керованих авіаційних бомб у наш час авіація діє, як правило, на малих висотах, і їхня (бомб) дальність польоту – це 100 км+ у кращому випадку. А якщо це пристосовані авіаційні бомби, поставлені на планерні засоби, то дальність польоту іще менша, тобто авіація змушена підлітати дуже близько до лінії фронту для того, щоб знищувати в тилу визначені цілі. Плюс цих ракет у тому, що вони дуже точні, на відміну від російських ФАБів, КАБів.

Наскільки я зрозуміла, російські літаки також близько підлітають?

У нас немає настільки насиченої системи ППО, проте ми, безперечно, збивали їхні літаки. По-друге, ворог дуже сильно насичив повітря зараз розвідувальними безпілотниками, які залітають вглиб. Часто безпілотники літають і над Дніпром, і над Харковом, Кривим Рогом і навіть залітали в район Київщини. Їх збивають, але ризики є. Але для того, щоб застосовувати керовані ракети, які ми отримаємо від наших союзників, треба буде вирішити багато проблем. 

Друге питання – у кількості. Їх точно не буде стільки, щоб ми могли, як росіяни, вдень по 100-200 штук запускати по цілях. Адже в нас і немає стільки авіації, і ракети в рази дороговартісніші за російські. Водночас вони достатньо точні, тож одна ракета – одна уражена ціль. Щодо масовості їхнього застосування, то ми ще навряд чи будемо знати. Це все вже буде по факту, коли будуть спалахувати прикордонні російські склади та бази. Але також питання, чи буде дозвіл стосовно застосування цих ракет по російських територіях. 

КОНТЕКСТ 

Про отримання Україною авіабомб JSOW ще 20 вересня цього року поінформувало з посиланням на свої джерела видання Politico. За його даними, для ЗСУ надали базову версію бомби для ураження цілей на відстані до 120 км. Двоє американських чиновників заявили Politico, що бомби увійдуть до пакету допомоги на $375 млн, про виділення якого Пентагон оголосив 25 вересня (в оголошенні Міноборони США не уточнювали, які саме боєприпаси "повітря – земля" отримає Україна). 26 вересня президент США Джо Байден підтвердив, що йдеться саме про авіабомби Joint Standoff Weapon (JSOW).

Останні новини
Як вилізти з боргової ями? Поради фінаналітика
Як вилізти з боргової ями? Поради фінаналітика
Промінь рекомендує: Гурт Тварини з треком "Дракон"
Промінь рекомендує: Гурт Тварини з треком "Дракон"
Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів
Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Я готовий, якщо мені прийдуть і скажуть, що дембеля не буде" — Казарін про чесну дорослу розмову між владою і суспільством
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Новини по темі
Інтерес України у тому, щоб це був грант – Хутор про $50 млрд заморожених російських активів
"Справа, в яку я закоханий": історія інженера Віктора Бреня, "батька" телерадіомовлення в Охтирці
Бійці бригади "Рубіж" тримають свої рубежі на відмінно – Отченаш
Міша Правильний: Якщо хтось вважає себе "лікарем" через музику, то, можливо, з музикою йому треба закінчувати
Державні аукціони поповнили бюджети всіх рівнів на понад 90 млрд гривень – СЕО "Прозорро.Продажі"