Дейниченко: Спростування фейків — лікування хвороби, а "пребанкінг" — вакцинація

Дейниченко: Спростування фейків — лікування хвороби, а "пребанкінг" — вакцинація

Якщо роботу зі спростування фейків порівняти з медициною, то спростування – це лікування хвороби, а "пребанкінг" – це вакцинація. Таку аналогію проводить в ефірі Радіо Культура співзасновник проєкту StopFake Руслан Дейниченко. І додає: "Тобто, ми підвищуємо імунітет людей до дезінформації, пропаганди і брехні". Дейниченко розповів докладно про реалізацію в Україні ініціативи з медіаграмотності для підвищення стійкості до поширених методів маніпуляцій. Мета Путіна – розсварити українців, зневірити в Перемозі, зазначає Дейниченко. "І ми намагаємося разом із компаніями Google та Jigsaw запобігти цьому", – наголошує співзасновник проєкту StopFake.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото із сайту Pixabay

"Пребанкінг" –  вакцинація

З’явилася нова ініціатива з медіаграмотності для підвищення стійкості до дезінформації. Розкажіть про цю ініціативу, і про те, наскільки важливо вам було до неї долучитися.

Спочатку я поясню, що таке "пребанкінг" і про саму ініціативу. Є, як ми знаємо, такі компанії, як Google і Jigsaw. Це дуже великі IT компанії. Вони відомі в усьому світі. І вони звернулися до низки неурядових українських організацій, які займаються протистоянням, боротьбою з дезінформацію, брехнею та пропагандою. І запропонували провести кампанію з "пребанкінгу". "Пребанкінг" буквально означає "попереднє спростування".

Наша організація StopFake займається спростуванням фейків. Тільки-но неправда, брехня, пропаганда починає поширюватися, ми її перевіряємо і спростовуємо. І пояснюємо це людям. "Пребанкінг" – це попереднє спростування: ми пояснюємо людям, які небезпеки можуть на них чекати. Адже ворог маскує неправду і фейки. Якщо нашу роботу зі спростування порівняти з медициною, то спростування – це лікування хвороби, а "пребанкінг" – це вакцинація. Тобто, ми підвищуємо імунітет людей до дезінформації, пропаганди і брехні. Люди стають більш стійкими. Відповідно, коли вони щось читають в інтернеті чи соціальних мережах, вони вже знають, що це, приміром, маніпуляція, бо в публікації дуже емоційний заголовок. Вони знають: хтось хоче мене обманути, хтось хоче мною маніпулювати. Людина вже більш підготовлена. Цю кампанію ми почали з соціальних мереж і зняли три прекрасних цікавих відеоролика. В них беруть участь відомі в Україні телеведучі та інші люди, яких добре знають. І вони показують на прикладі побутових ситуацій, які небезпеки їх можуть чекати в інтернеті.

Виключається раціональне мислення і включається ефект натовпу

Які ви можете виділити найслабші місця в сприйнятті інформації у широкого загалу?

Є таке слово "астротурфінг". (Астротурфінг, англ. astroturfing, практика приховування спонсорів, повідомлення чи організації для того, щоб здавалося, ніби вони створені та підтримані простими людьми, громадськими колами; імітація масової громадської ініціативи для створення ілюзії запиту від суспільства; діяльність, яка має на меті створити ілюзію широкої підтримки продукту, думки, політичного курсу тощо, хоча насправді вона проводиться певною групою людей – ред.). Але за цим поняттям приховується проста річ. Люди схильні, коли бачать, що навколо всі дотримуються якоїсь однієї думки, цьому довіряти. І от зловмисники, пропагандисти, насамперед, російські,  намагаються цим користуватися. І вони для людей, які користуються месенджерами, намагаються створити ілюзію, що всі навколо думають тільки так. І не інакше. Що вони для цього роблять?

Реєструється дуже багато підставних акаунтів, і вони починають одну й ту ж думку розповсюджувати, підсилювати. І за цим немає навіть якихось людей, це просто комп'ютерні боти, які залишають коментарі, спілкуються один з одним під якимись публікаціями, залишають коментарі. Їхня задача – створити ілюзію у нас, українців, що всі думають тільки так, як пишуть ці коментатори, помістити людину в якусь інформаційну бульбашку. Щоб у людини склалося враження, що, приміром, не потрібно було робити наступ на Курську область, бо через нього Путін вдарив по нашій енергетичній інфраструктурі. Тепер от ми сидимо без світла. І ці коментатори продовжують і продовжують підсилювати цю думку.

Відповідно, хтось може піддатися на цю маніпуляцію. І навіть думка до людини не прийде, а хіба до цього не обстрілювали енергетичну інфраструктуру? Хіба не стріляли по мирних українських містах до цього наступу? Тобто, виключається раціональне мислення, і включається ефект натовпу. Ми людям пояснюємо, що це небезпека. І те, що вони бачать багато цих коментарів, не означає, що, по-перше, це реальні люди, а, по-друге, що всі навколо думають саме так.

"Телеграм – як річка, з якої хочете напитися води, але не знаєте, хто в цю річку зливає"

Чи може захистити нас і убезпечити певне особисте обмеження ЗМІ, месенджерів, каналів, на які ми підписані?

Для людей, які не впевнені в тому, що рівень їхньої медіаграмотності та рівень критичного мислення аж такий, що вони можуть відрізнити, де правда, де неправда, ми дійсно радимо обмежити коло тих інформаційних джерел, звідки вони отримують інформацію та новини.

І насамперед, це стосується телеграм-каналів. Може скластися враження, що ви підписані на патріотичні українські телеграм-канали. Ворог часто так робить, створює акаунт і маскує його під патріотичний канал. Там будуть і українські прапорці, і патріотична риторика, але насправді, за цими каналами можуть стояти або росіяни, або українці, які виїхали в Росію, або найманці на окупованих територіях. Я не буду радити якесь конкретне ЗМІ, або набір конкретних ЗМІ. Але люди можуть почитати рекомендації експертів, спеціальні рейтинги, які роблять українські експерти. Це рейтинги надійних джерел інформації. Є також переліки медіа організацій, які перевіряють інформацію, які не будуть розповсюджувати брехню і неправду. Якщо у них трапляються помилки, вони їх виправляють та інформують про це читачів. Тобто, є перелік джерел, які ми радимо. А телеграм – це як річка, з якої ви хочете напитися води, але ви не знаєте, хто в цю річку зливає і які нечистоти. Тому що ніхто в телеграмі не перевіряє, правдива інформація чи ні. Тому краще обмежити користування телеграмом, особливо, анонімними каналами, а звертатися до тих ЗМІ, де працюють редакції, а не анонімні журналісти. ЗМІ намагаються інформувати читачів, а не впливати на них.

Руслан Дейниченко. Фото: Укрінформ

Наша компанія StopFake працює в цій сфері вже понад 10 років, ми протидіємо російській дезінформації. Мені здається, що нам вдалося підірвати довіру до російського телебачення, до російських соціальних мереж. На нашому сайті є десятки тисяч спростувань прикладів тієї брехні, яку створює Росія для того, щоб вплинути на українців. Але ворог не стоїть на місці, використовуючи зараз штучний інтелект та комп'ютерні алгоритми. Телеграм також створює велику небезпеку. Інформаційна стійкість наших людей надзвичайно більша і краща, ніж у всіх наших сусідів. Ворог спрямовує на нас найбільше своїх зусиль. Але ми все одно маємо підтримувати цей інформаційний імунітет. Це дуже гарна вакцина від того, щоб на нас впливали, щоб ворог міг нас роз'єднати та розсварити, зневірити в Перемозі. Це і є мета Путіна – розсварити, зневірити в Перемозі для того, щоб ми капітулювали. І ми намагаємося разом із компаніями Google та Jigsaw запобігти цьому. Щоб у ворога не було жодного шансу.

Останні новини
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" —  Біцак про ситуацію в області
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
Новини по темі
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"