Масована атака по енергосистемі України була важкою, але не найболючішою — Оржель

Масована атака по енергосистемі України була важкою, але не найболючішою — Оржель

Українські енергетики вміють завчасно розвантажувати енергосистему, щоб не допускати аварійних режимів роботи під час російських ударів. Це констатує колишній міністр енергетики Олексій Оржель, коментуючи останній масований ворожий удар по енергетичній інфраструктурі України. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що вчинена 26 серпня атака була важкою, масштабною, але не найболючішою під час великої війни. "Після першої атаки наприкінці листопада 2022 року в нас дійсно був блекаут і тоді ми збирали систему по частинах. Ці ж нові атаки дають нам досвід", – відзначив ексміністр. А директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко додав, що енергосистема очевидно відновлюється, але, у будь-якому разі Україні потрібно більше засобів ППО.  

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/НЕК "Укренерго" 

Електромережа технічно – дуже велике господарство

Після чергового російського ракетно-дронового удару по енергетичній інфраструктурі України 26 серпня, ми всі знову постали перед проблемою вимкнення електроенергії. Але, передусім, розкажіть, як електроенергія з'являється в наших оселях, як загалом функціонує ця система? 

Олександр Сергієнко: Питання доволі обширне, тому почнемо здалека. До війни більше половини української електроенергії вироблялося на атомних електростанціях. Решта на теплових, гідро, сонячних та інших. Але основне навантаження несла атомна енергетика, а теплова підключалася в години пік, коли були великі навантаження. Все це розкидано по всій країні. Далі існує мережа постачання електроенергії. Від великих генерацій, типу АЕС, йдуть потужні лінії, скажімо 300 кіловольт (кВ), за визначеними напрямками. Це як павутиння, яким дуже рясно покрита території країни. Електроенергія спочатку йде під великою напругою. Це щоб були менші втрати. У містах стоять трансформатори, які цю напругу понижають і передають на інші трансформатори, які стоять біля будинків. Туди підходить, здається, 10 кВ, які знову понижуються до 220 В, і це вже йде у будинок. От така доволі складна мережа. Тобто технічно це дуже велике господарство. 

А як визначають, скільки тому чи іншому місту потрібно енергії? 

Олександр Сергієнко: За кількістю жителів і підприємств. Кожне підприємство вимагає якоїсь потужності. Воно приходить в районні електричні системи (РЕС) і просить певну потужність. Ви для свого приватного будинку теж просите певну потужність. За все це треба платити. Ці всі гроші йдуть на ті ж самі лінії, трансформатори, техніку, на обслуговування, зарплати, тощо .

Коли росіяни б'ють по нашій енергетичній інфраструктурі, зрозуміло, що вони знищують, зокрема, об'єкти розподілу електроенергії. Наскільки ця система може бути замінена чимось альтернативним, якимось автономними живленням? І наскільки ми близько вже до цього?

Олександр Сергієнко: Зараз є великий вибір. Є дуже потужні автономні електростанції, які працюють на газі й можуть забезпечити 100-тисячне місто. Є такі мобільні станції. А далі йде ціла лінійка меншої потужності генераторів. Їх купують підприємства. Найпростіші генератори беруть переважно магазини, кафе, аптеки. Вони виробляють кілька кіловатів, яких достатньо, щоб заживити такі заклади. 

За останні 20 років споживання електроенергії сильно зросло

Якщо до однієї багатоповерхівки підведений газ, а інша повністю на електриці. Як тут кількісно змінюється споживання, і чи можна щось змінити, щоб під час відключень людям не було скрутно?

Олександр Сергієнко: Національний регулятор (НКРЕКП) ще років 15 тому визначив, що середнє споживання в будинках, де є газова плита – це 150 кВт у місяць, а в будинках з електроплитами, тобто 9 і вище поверхів, – це 250 кВт. Але це дуже умовно. І взагалі за останні 20 років у нас кардинально змінилося споживання, воно сильно зросло. Згадайте, що 20 років тому у нас було на кухні – газова плита і сковорода. А зараз і електрочайник, і тостер, і СВЧ, і багато чого іншого. І звісно, що цифри НКРЕКП щодо споживання дуже-дуже умовні.

Скільки енергії споживає той чи інший прилад, на чому можна зекономити і чим можна його замінити, якщо доходимо до скрутної ситуації?

Олександр Сергієнко: У місті, якщо відключення відбуваються більш-менш за графіком, то можна підлаштуватися. Тому, хто працює віддалено, потрібен комп'ютер, роутер, якась, може, настільна лампа і практично все. Йому 1 кіловата вистачає з головою. Тобто людина, маючи запас електрики на 4-5 годин, в принципі, може забезпечити себе електрикою. Якщо ж у вас, наприклад, приватний будинок, є господарство, газовий котел, треба, щоб працювали ще циркуляційні насоси, то там складніше, особливо в опалювальний сезон. В такому випадку люди купують дизельні або  бензинові генератори. Або потужні акумулятори з інверторами. Вони теж є різної потужності, але вони коштують дуже дорого.

Щодо графіків вимкнень і їх справедливості. Часто наші слухачі запитують, чому в одних будинках вимикають світло, а в інших ні?

Олександр Сергієнко: Це може бути пов'язано з тим, що на одній лінії можуть "сидіти" лікарня і декілька житлових будинків. Для того, щоб ці будинки урівняти з іншими, треба тягнути окрему лінію до лікарні. Зараз робити це дуже проблематично. І чи є сенс тягнути нову лінію окремо для одного будинку? Якщо технічно така можливість є, то, звісно, це можна зробити. Але тут кожного разу слід рахувати кошти, скільки це буде коштувати і чи варто це робити.

Енергосистема України відновлюється після російського удару, це очевидно. Але…

На сьогодні "Укренерго" прогнозує нам 2 черги відключень протягом доби в усіх регіонах. Раніше було 3 і 4 черги. Про що це свідчить? Чи можна говорити, що ситуація поліпшується і наскільки ми готові до наступних подібних атак?

Олександр Сергієнко: Система відновлюється, це очевидно. Але прогнозувати щось наперед, звісно, нічого не можна. Тому що це залежить не від нас, а від тієї кількості ракет і "шахедів", які на нас запустять. З іншого боку, я думаю, що ці дві масштабні атаки, очевидно, мають вплинути на думку західних політиків, що нам треба більше засобів протиповітряної, протиракетної оборони різних варіацій. Це фактично єдине, що може надійно убезпечити нашу енергосистему. 

Наскільки ці автономні генератори, міні-станцій, є ефективним рішенням для міст? Наскільки вони рятують ситуацію? 

Олександр Сергієнко: Насправді, вони ефективні. Передусім, вони забезпечують життєдіяльність міста, критичної інфраструктури. Тобто тих, чия робота не може перерватися ні на секунду. Я нещодавно натрапив на цифри, що Агентство США з міжнародного розвитку передало Україні десь 144 потужних генератори. Саме вони розходяться по містах. І тут велика проблема для влади міст, бо їх треба ввести у стрій. Тобто підвести комунікації, зробити проєкти, домовитися з місцевим обленерго, щоб його підключити. Це, насправді, велика адміністративна робота, яка вимагає коштів. Тому тут дуже багато залежить від місцевої влади. Звісно, від центральної також, щоб вона створила необхідні умови, щоб запустити всю цю допомогу.

Олександр Сергієнко. Фото: uacrisis.org

Ця рашистська атака по енергосистемі була важкою, але не найболючішою

Чим ця остання російська атака по енергосистемі відрізняється від інших і як загалом ворог до них готується? 

Олексій Оржель: Ворог знає нашу енергетичну систему, як і ми знаємо енергосистему ворога. Тому у нас також дуже ефективні удари і по нафтопереробній промисловості рашистів, і є розуміння, куди треба бити по енергетиці. Ці системи були створені ще в радянські часи, і всі один про одного знають. Це перше. Друге. Так, дійсно, вони набирають певний запас свого "аналоговнєт"-озброєння і потім його використовують. Якщо б схожі атаки, і до цього треба дуже серйозно готуватися, були протягом грудня, коли у нас пікові навантаження, то такі серйозні споживачі, як тепло.. і водопостачання, якщо вони протягом 3-х діб будуть без електропостачання, не зможуть забезпечувати людей теплом, водою і каналізацією. Як результат, ці системи можуть не працювати аж до весни. А це, за великим рахунком, на жаль, евакуація людей, по-перше, з багатоквартирних будинків, які не отримують вчасно постачання електроенергії і, відповідно, тепла та води. Тому ці комплексні атаки, які зробили рашисти, з терористичної логіки більш ефективні якраз взимку. І я боюся, що вони продовжаться.

Щодо самих атак. Все ж таки у них є певна різниця. Під час попередніх атак у березні-квітні вони передусім били по об'єктах генерації, а не транспортування та розподілу електроенергії. А під час останньої атаки росіяни все-таки не концентрувалися на об'єктах генерації. Можливо, це через більш якісний захист. Можливо, вони розуміли, що не пройдуть його і обирали для себе інші цілі. Але треба розуміти, що ворог, на жаль, навчається воювати. Вони також роблять більш комплексні атаки, намагаються знайти ще більш болючі елементи в нашій енергосистемі. І до цього треба готуватися. Тому ця атака була важкою, масштабною, але не найболючішою, яку ми мали. Після першої атаки, це було наприкінці листопада 2022 року, у нас дійсно був блекаут і тоді ми збирали систему по частинах. Ці ж нові атаки дають нам, хоч і негативний, але досвід. Ми вміємо розвантажувати систему, ми вміємо не допускати аварійних режимів у системі, коли ми розуміємо, що йде атака на нашу енергетичну інфраструктуру.

Завчасне відключення споживачів – превентивний захід зберегти систему

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль нпередодні сказав: "головне, що наша енергосистема зберегла цілісність". Що саме означає ця цілісність? Це та "павутина", про яку казав пан Олександр, коли розповідав про наші електромережі? 

Олексій Оржель: У нас є об'єднана енергетична система (ОЕС) України, вона працює синхронно. Тобто у нас одночасне споживання і генерація електроенергії. Дуже часто люди кажуть, що погана якість електроенергії у мережі – це частота, напруга та інші показники якості. Якщо в системі є менша або більша кількість генерації і воно не диспетчеризується, тобто не синхронізується, то починає працювати аварійна автоматика. І це так звана "каскадна аварія". Наприклад, коли рашисти потенційно вибили нам об'єкти транспортування електроенергії або генерації, а споживання у нас велике, то відповідне обладнання автоматично починає вимикати елементи мережі й фактично починаються каскадна робота цієї автоматики. Це якраз викликає такі аварійні режими, а потім зрештою можуть статися елементи блекаутів. Що ми навчилися робити? Під час таких атаки ми попередньо починаємо розвантажувати нашу систему. Тобто, якщо летять ракети і є розуміння, що їхніми цілями є об'єкти енергетики, то відключення від електроенергії споживачів може бути превентивним заходом для того, щоб зберегти систему. Якраз цими і займаються енергетики. Вимушено, але це набагато краще і набагато потім простіше відновлювати нашу об'єднану енергосистему.

Олексій Оржель. Фото: facebook/UARE.com.ua

Системи накопичення іноді більше впливають на енергосистему, ніж кондиціонери

Наскільки впливають на загальну ситуацію щодо відновлення і ремонтів температурні рекорди останніх місяців?

Олексій Оржель: Для енергетиків це важко. Але є ще один аспект, з яким енергетики вимушені будуть працювати – це системи накопичення електричної енергії. Вони іноді ще більше впливають на енергосистему, ніж кондиціонери. Коли одномоментно вмикається мережа, і всі споживачі підключили, умовно, свої EcoFlow  чи інші повербанки, які досить великою потужністю починають споживати, то це одномоментно досить велике навантаження, на яке мережа може бути і не розрахована. Так, є відповідні автомати на вході у кожного споживача, але вони не завжди спрацьовують, бо не завжди вони відповідають встановленій потужності. Тому це буде величезний виклик і взимку. Бо кондиціонери – це проблема сьогодні. А взимку – буде електроопалення і повербанки, які кожен буде намагатися зарядити, коли вмикатиметься електроенергія. А на жаль, все ж таки планують певні обмеження електропостачання, починаючи з листопада. І це без того, що рашисти знову можуть бити по нашій енергетичній інфраструктурі. Тому тут енергетикам треба буде проводити інформаційну роботу і пояснювати людям, що якщо вони вмикатимуть все одночасно, то мережі можуть просто не витримати. 

Останні новини
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" —  Біцак про ситуацію в області
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
Контент про історію може створювати будь-хто. Головне, щоб було просто, доступно і цікаво — Акім Галімов
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
Додатковий простір для думок: Гурт Тонка видав акустичний альбом
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
За злочини проти військовослужбовця підозрюваний може отримати набір статей ККУ — адвокатка
Новини по темі
"Третина російських КАБів припадає на Сумщину" — Біцак про ситуацію в області
"До останньої секунди не вірили, що це саме обмін" — Толкачова про звільнення з полону 49 українців
Україна не одна і ніхто не буде ламати нас йти на невигідні умови ― Семенюк про результати "Кримської платформи"
Путіна сісти за стіл переговорів змусить лише один фактор ― кількість втраченої інфраструктури ― Семенюк
Рятівна сила кохання: Balsam та OM спільно випустили пісню "Маяк"