Український ЗРК "Кільчень" за деякими характеристиками перевершує Patriot – Кочетков

Український ЗРК "Кільчень" за деякими характеристиками перевершує Patriot – Кочетков

Липень принесе Україні нові спроможності і посилення нашого ППО. Зокрема, в контексті пакета військової допомоги від США, в якому є ракети для ППО HAWK та боєприпаси для HIMARS. Політолог, експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков в ефірі Українського Радіо розповідає, що окрім різних модифікацій комплексів Patriot українська ППО потребує й інших систем таких як IRIS-T, які є сучаснішими і дешевшими в експлуатації. "Найкращий це комплекс "Кільчень" українського виробництва, який за характеристиками відповідає Patriot", – зазначає експерт і додає, що розгорнути виробництво комплексу в умовах постійних обстрілів вкрай складно. "Загалом у світі є близько 30 комплексів Patriot, які ми могли би просити передати Україні на певних умовах. Можливо до кінця року ми отримаємо один чи два комплекси. Більшу частину ж – вже наступного року", – підсумував Кочетков.

0:00 0:00
10
1x

Рендер ЗРС "Кільчень" Фото: Defense Express 

HAWK замінять Буки

Чого з нового пакету військової допомоги Україна потребує найбільше?

В першу чергу це ракети до HAWK. У нас були комплекси "Бук" – це радянські комплекси середньої дії. Це об’єктова протиповітряна оборона і оборона, яка може використовуватися поблизу фронту. Так от вони виходять з ладу. Їх не тільки знищують. Кожна техніка має свій експлуатаційний ресурс. Крім того, ракети для цих "Буків" знайти дуже важко. Американський комплекс HAWK досить сучасний. Його прийняли на озброєння в 60-ті роки минулого сторіччя, але його модернізували, відтак до нього можна застосовувати більш сучасні ракети. Цей комплекс середнього радіусу дії може прикривати аеродроми, електростанції або використовуватися поблизу фронту, щоб відганяти ворожі винищувачі та бомбардувальники. Також важливими є ракети до HIMARS. Це найбільш потужна і ефективна артилерійська система. Тому те, що зараз приходить це вчасно і відповідає потребам фронту.

Не тільки Patriot

Президент заявляв, що Україні потрібно принаймні сім систем протиповітряної оборони Patriot, щоб захиститися від Росії. Які ще установки нам потрібні?

Перш за все, це Patriot і IRIS-T. Patriot – найбільш універсальна система. Якщо його оснастити ракетами останньої модифікації, він зможе збивати ракети на відстані до 200 км. Це PAC-2. А варіанти PAC-3 і PAC-4 можуть збивати навіть балістику. Це універсальна система, яка збиває будь-яку ціль. Вони здатні прикривати і аеродроми, і великі міста. Разом з тим, цього можна досягти маючи й інші установки протиповітряної оборони. Але їх потрібно більше. IRIS-T – комплекс меншої дальності – 40-50 км, але він здатний збивати і балістичні, і крилаті ракети, і безпілотники. Ракети до нього дещо дешевші. Крім того, це більш сучасний комплекс, ніж Patriot, яких тисяча у світі. Тому не лише Patriot. Є  інші комплекси. Найкращий це комплекс "Кільчень" українського виробництва, який за характеристиками відповідає Patriot. Його розробляли в Дніпрі, але внаслідок російських атак розгорнути там його виробництво зараз вкрай складно. Це краще було робити до війни. Практика розробки воєнної техніки полягає в тому, що береться один з найкращих аналогів у світі, який потім вдосконалюють. У випадку з комплексом "Кільчень" за приклад взяли Patriot у всіх його модифікаціях, щоб він міг перехоплювати і балістичні, і крилаті, і інші види ракет. За деякими характеристиками дальності, такими як кількість цілей (за проєктом понад 100 цілей одночасно), він був навіть кращий, ніж Patriot.

Фото: Олександр Кочетков, ФБ-сторінка

Ізраїль вагається чи давати Україні Patriot

На якому етапі перебувають перемовини з Ізраїлем, щодо передачі Україні їхніх систем Patriot?

Від нас є заявка з проханням і готовність навіть купити їх за гроші, від США є готовність перевірити і за потреби модернізувати комплекси, але тут відразу втручається Росія. Вона має значний вплив на Ізраїль і не лише тому, що там велика кількість вихідців з Радянського союзу, які продовжують симпатизувати Росії. В Ізраїлі зараз також складна ситуація, у них війна. Росія через Іран може впливати і погіршувати ситуацію. Тому Ізраїль поки що думає про ці сім комплексів. Проблема не вирішена, але й не відкинута. У найкращому разі ці системи Patriot з’являться в нас до кінця року, оскільки вони мають пройти ще обов’язковий технічний огляд в США. Загалом у світі є близько 30 комплексів Patriot, які ми могли би просити передати Україні на певних умовах. Можливо до кінця року ми отримаємо один чи два комплекси. Більшу частину ж – вже наступного року.

Майже всі шахеди ми збиваємо

Які системи захищають нас від шахедів та інших БПЛА?

Радіолокаційні станції – це основа захисту. Вони об’єднуються в систему, де кожна передає інформацію до центру аналізу і далі до тих комплексів, які знаходяться по маршруту польоту ракет або безпілотників. Кожен комплекс Patriot має власну радіолокаційну станцію. Є українські розробки, які дозволяють використовувати інформацію з різних комплексів як натівського так і радянського зразка, переробляти її, форматувати, аби вона могла використовуватися, як єдина і далі поширювати її по тих комплексах, які можуть бути задіяні. Тобто тут ми також рухаємося вперед, хоч і поступово. Чим сучасніша ця система, тим простіше вираховувати, що до нас летить і яким чином цьому можна протистояти. Щодо шахедів та інших безпілотників в нас є певна проблема. Поблизу фронту за 10-15 км залітають ворожі "Орлани", які не завжди вдається збивати через брак засобів. Є переносні комплекси "Стріла" та Stinger, але не завжди вдається побачити безпілотник. Щодо шахедів, то створена система мобільних груп, які їх збивають. Майже немає неперехоплених шахедів. Їх збивають або великокаліберними кулеметами або спеціальною зенітною артилерією, яка стріляє 30 мм снарядами.

5-10 доларів за один постріл

Чи розробляє Україна новітню зброю і чи можемо ми отримати її від західних партнерів?

За моєю інформацією у нас таких розробок не велося, оскільки це не вважалося перспективним. В Ізраїлі, Великобританії, США і Китаї такі розробки ведуться. Проблема полягає в тому, що для лазерної зброї потрібне потужне джерело енергії, яке складно мати з собою на полі бою. Проти шахедів така зброя була би ефективна і значно дешевша, оскільки її постріл коштує менше, ніж артилерійська установка для збиття. Це приблизно 5-10 доларів за один постріл. Але в Україні інакші погодні умови, ніж в Ізраїлі. Там на рік припадає дві третини сонячних днів. У туман ця система працювати не буде. У хмарну погоду вона працюватиме, але менш ефективно. 

Останні новини
Поєднання ретро та сучасності: Schmalgauzen представив пісню і кліп  "Порцелянові очі"
Поєднання ретро та сучасності: Schmalgauzen представив пісню і кліп "Порцелянові очі"
Мазепа — Стефан, Любов Кочубей — Вітовська, виконавиця ролі Дольської — таємниця. Про майбутній фільм "Резидентка"
Мазепа — Стефан, Любов Кочубей — Вітовська, виконавиця ролі Дольської — таємниця. Про майбутній фільм "Резидентка"
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
Зараз Україна має найкращі відносини з МВФ — Дощатов
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
"Хвилина мовчання — це лише один малесенький крок до загальної системи пам'яті." Про що мріяла Ірина Цибух…
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Новини по темі
"Це створить для нас можливості", – Селезньов про військову допомогу від партнерів
Україна здобула три ліцензії на Олімпіаду-2024 у брейкінгу
Ультраправі поки що перемагають у Франції. Чого хоче Макрон?
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
80% виробників зброї для ОПК – це приватні підприємства – Лакійчук