"Рютте намагатиметься оркеструвати процес так, щоб Україна якнайшвидше стала членом НАТО" ― Хара

"Рютте намагатиметься оркеструвати процес так, щоб Україна якнайшвидше стала членом НАТО" ― Хара

Чого чекати Україні від нового генсека НАТО Марка Рютте, колишнього прем’єр-міністра Нідерландів, та що сьогодні дає наша співпраця з НАТО, на додачу до допомоги від окремих країн ― ці питання в ефірі Українського Радіо прокоментував дипломат, експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара. На думку Олександра Хари, особа генсека НАТО ― важлива для нас. "Від характеру цієї людини, від того, наскільки вона бачить Україну частиною НАТО, залежатиме, як вона буде щось просувати, шукати компроміси, а іноді й тиснути на ті країни, які не є для нас дружніми. Рютте як притомний політик усвідомив небезпеку з боку Росії для всієї Європи. Думаю, він буде вправним генсеком, підтримуватиме Україну і намагатиметься оркеструвати процес так, щоб Україна якнайшвидше стала членом НАТО", ― констатував експерт.

0:00 0:00
10
1x

 

Марк Рютте та Єнс Столтенберг. Фото: www.nato.int

 

Які повноваження має генеральний секретар НАТО, адже це колегіальний орган?

НАТО ― це альянс 32 країн, і генсек є фактично менеджером, добрим політиком, який згладжує всі кути і намагається привести усіх членів до спільного знаменника. Отже, він має потужні повноваження, але вони для того, щоб давати раду самій організації, а не роздавати вказівки, які всі будуть виконувати. Для нас це важлива особа, тому що від характеру цієї людини, від того, наскільки вона бачить Україну частиною НАТО, вона буде щось просувати, шукати компроміси, а іноді й тиснути на ті країни, які не є для нас дружніми. До речі, професійне політичне вміння Рютте вже показало себе, коли він зустрівся з Орбаном і домовився, що той не буде блокувати його обрання. А це дуже важливо, тому що Орбан фактично є троянським конем Російської Федерації та Китаю в ЄС. Він собі виторгував неучасть Угорщини в проєктах, пов’язаних з Україною, зокрема ― не розміщувати угорські війська на нашій території.

Що нам відомо про погляди Марка Рютте стосовно українського питання?

Рютте можна трохи критикувати, адже 10-15 років тому він був, як і всі старі європейці, окрім британців, трохи "ватний". Він говорив про те, що Росія ― це частина Європи, відбувалась активна енергетична співпраця, згадаймо "Північний потік". Але сталася низка подій ― анексія Криму, збиття малайзійського боїнга, було проведено розслідування, і Рютте чітко знає, що Росія винна в загибелі майже 300 людей. І потім, у 2022 році стало відомо про злочини РФ у Бучі, Ірпені та інших містах, що стали фактично актами геноциду, тож ця людина не могла не змінити своїх поглядів. Він сказав: якщо Путіна не зупинити, він не зупиниться. Бачимо, яку фінансову та військову допомогу дають нам Нідерланди, ця країна є частиною коаліції F-16. Отже, Рютте як притомний політик усвідомив небезпеку з боку Росії не лише для України та інших сусідів, а й для усієї Європи. Думаю, він буде вправним генсеком, підтримуватиме Україну і намагатиметься оркеструвати процес так, щоб Україна якнайшвидше стала членом НАТО.

Станом на зараз Марк Рютте відповідає усім вимогам цієї посади. Хоча варто сказати, що велика кількість людей, які цікавляться процесами альянсу, були дещо розчаровані тим, що естонську прем’єрку Каю Каллас фактично відсунули від цих перегонів. Кажуть, що вона занадто завзято антиросійська, чітко називає речі своїми іменами, а на цій посаді потрібна людина більш дипломатична і менш агресивна щодо РФ. Полюс не можна порівнювати економічний та військовий потенціал Естонії та Нідерландів. Я постійно повторюю, що Естонія ― це маленька країна з великим серцем. У співвідношенні до ВВП вона надала більше допомоги Україні, аніж великі за індустріальним потенціалом країни.

Олександр Хара. Фото: mediacenter.org.ua

Як взагалі доходять до спільної думки, кого обрати генеральним секретарем, і чому Сполучені Штати не претендують на те, щоб очолити НАТО?

За великим рахунком, НАТО ― це США +. Якщо ми кажемо про стримування РФ, однієї з найбільших ядерних потуг, то кількість боєголовок однакова у Росії та Сполучених Штатів, але тактичної зброї у Росії набагато більше. Безпека НАТО ґрунтується на гарантіях того, що США застосують ядерну зброю, якщо це буде потрібно. Сполучені Штати розмістили на території чотирьох європейських країн ( плюс Туреччина) свої атомні бомби та національні сили на випадок конфлікту між Росією і НАТО. На європейському континенті є лише дві самостійні ядерні країни ― це Сполучене Королівство і Франція, причому доктрина Британії передбачає застосування ядерної зброї під час захисту союзників, а у французів цього немає. Тому найголовніша посада, яку обіймають постійно американці, перебуває не в політичній, а у військовій площині, бо здійснювати вплив можна і не обіймаючи посаду генсека. Нагадаю тут, як свого часу говорив перший генсек НАТО лорд Ісмей: "Що таке НАТО і яке його завдання? Тримати американців усередині, росіян поза межами, а німців пригніченими". Коли будувалося НАТО ― це була ідея самих європейців, а потім залучили американців ― усі боялися, що Німеччина зможе піднятися і знову буде конфлікт на європейському континенті. І також боялися Радянського Союзу та його сателітів. Але найбільшою загрозою Альянсу було не вторгнення СРСР та сателітів на територію його країн-членів, а те, що підривна діяльність Радянського Союзу може зменшити підтримку НАТО ― і в разі конфлікту європейські суспільства будуть блокувати й не давати можливості НАТО як організації діяти проти СРСР. Ми бачили, як до і після 2014 року куплені ідіоти у європейських урядах фактично діяли в інтересах Росії проти інтересів ЄС і НАТО.

На вашу думку, чи зможе Марк Рютте провести корабель НАТО крізь непрості виклики, пов’язані з можливим обранням Дональда Трампа на посаду президента США?

У Рютте були непогані відносини з Трампом. Звісно, подивимося, що американський виборець зробить у листопаді цього року, оскільки справді пан Трамп є загрозою, адже висловлював якось ідею вийти з НАТО, тому що європейці не сплачують за свою безпеку. Тут він має рацію, бо є чимало країн, що не досягають рівня 2% ВВП на оборону. А формула взагалі така: 2% на оборону, а з них 20% має іти на розвиток спроможностей, а не просто на пенсії та обіди військовим. Тож Трамп своєю нахабною поведінкою зробив і позитивну річ ― підштовхнув деякі країни почати виконувати вимоги та озброюватися. Ніхто зараз не знає, як Трамп себе поведе у разі обрання, бо він непередбачувана особа. І ще момент. Із 2016 року Україна є подразником для Трампа та його команди, тому що його радники свого часу спілкувалися з корисними ідіотами-українцями на зразок Деркача, і вони сформували таку думку, що Україна буцімто офіційно допомагала Гілларі Клінтон на президентських виборах, що на території України були розташовані сервери, котрі використовували хакери проти республіканської партії. Потім було два імпічменти, перший із яких був пов’язаний із "перфектною" розмовою Зеленського і Трампа, до того ж демократи постійно звинувачували Трампа, що він є проросійським активом, кремлівським агентом. Плюс ― він популіст, мовляв, навіщо давати Україні такі шалені гроші, адже ми маємо інвестувати їх у захист нашого південного кордону.

Марк Рютте. Фото: сторінка Mark Rutte у мережі x.com

Сьогодні більшість держав визначилися, що Україна має бути в НАТО, вони розуміють, що Росія становить загрозу, а ми даємо їм час підготуватися. Тому, гадаю, що з коригуванням проєктів НАТО щодо допомоги Україні буде все гаразд. Хотілося б, звісно, щоб Америка відігравала важливу роль, щоб США були не просто символічно присутні на європейському континенті. Тут є різне розуміння загроз. Південні країни дивляться на Північну Африку та Близький Схід, адже нікуди не поділися біженці. Східний фланг стверджує, що Росія є загрозою. Франція скаржиться, що росіяни викинули її з Африки, а Британія ― найбільше на нашому боці. Вона чітко зрозуміла загрози з боку Росії ще в 2014 році. Тобто потужні союзники ― чи в межах НАТО, чи окремими гравцями ― у нас залишаються.

Останні новини
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Законопроєкт "Про основні засади житлової політики" можуть внести до Ради в липні – Шуляк
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
Перевага росіян за снарядами скоротилася у понад два рази — Гетьман
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Новини по темі
Аспіранти-контрактники складатимуть іспит на підтвердження спроможності до науки ― депутатка про наказ МОН №910
Макрон йде ва-банк. На що сподівається президент Франції у протидії ультраправим?
"Хто цей покупець в інтернеті?" — противниця онлайн-продажу тютюну та алкоголю, депутатка Булах
"На мою думку, реально відновити потужності на ДніпроГЕСі" — гідролог
Зовсім скоро рій із 20 FPV-дронів автоматично знищуватиме цілі окупантів — Храпчинський