Усе про генератори: встановлення, підключення, заправляння, використання

Усе про генератори: встановлення, підключення, заправляння, використання

Помилкове встановлення, неправильне підключення, недбале заправляння. Такими є три причини, через які можуть загорітися генератори, попереджає заступник начальника відділу профілактичної роботи Управління пожежної безпеки Департаменту Державної служби з надзвичайних ситуацій Анатолій Шкарбута. Він порадив слухачам Українського Радіо – як уникнути проблем при використанні генераторів. А гендиректор Центру громадського здоров'я Михайло Росада зауважив: для генераторів треба шукати місця гарно провітрювані, розмістити їх НЕ біля входу в будинки, а в місцях торцевих стін. Обов'язково мають бути глушники на генератори, димовідводи, газовідводи.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

Дотримуватися інструкції виробника

На що треба звернути увагу щодо генераторів? 

Анатолій Шкарбута: Мова повинна йти про використання генераторів безпосередньо в приватних домоволодіннях або суб'єктами господарювання, які розташовані на окремих територіях. Тоді доречне використання електрогенераторів. Якщо ми говоримо про мешканців квартир будинків багатоквартирних, то тут мова повинна йти про використання електропідстанцій, павербанків, зарядних пристроїв і так далі. Тобто у квартирах квартирних будинків використання електрогенераторів не дозволяється, воно заборонено. Щодо приватних домоволодінь, то тут електрогенератори, бензо-, дизельні, газові доречні, але також є норми і правила безпеки їх використання. Для використання електрогенераторів потрібно дотримуватися інструкції виробника, де обов'язково в супровідній документації містяться всі заходи безпеки, інструкції для його встановлення і подальшу експлуатацію і обслуговування. Це важливий момент, оскільки багато випадків і надзвичайних ситуацій, пожеж трапляється саме через те, що громадяни не володіють заходами безпеки під час встановлення і використання електрогенераторів. 

Пожежі стаються через…

► Однією з причин, коли стаються пожежі під час використання електрогенераторів, є встановлення електрогенератора. Більшість виробників пропонують і рекомендують встановлювати їх на відстані 6 м від будівель. І це досить важлива відстань назовні — не всередині будівель, а назовні. Вона передбачає, що якщо щось і станеться з електрогенератором, то будівля і люди, які в ній знаходяться, залишаться неушкодженими. 

►   Друга причина, по якій можуть виникати пожежі — це підключення електрогенератора. Перший раз це повинно відбуватися за участі відповідного фахівця — електрика, який орієнтується в питаннях підключення, правильно знайде схему, дотримається вимог виробника і підключить цей генератор. В подальшому це можуть робити господари домоволодіння. Від неправильного підключення генератора залежить і справність електроприладів, електропроводки, а в деяких випадках навіть виникають пожежі. 

► Третій момент — безпосередньо заправлення електрогенератора. Його потрібно заправляти паливом, коли він охолов. Важливо не палити під час заправлення і якщо мова йде про нічний час, то не підсвічувати запальничками, сірниками і так далі. 

Коли виникла пожежа…

… потрібно зателефонувати за номером 101, викликати рятувальників і негайно приступити до гасіння пожежі. Потрібен вогнегасник або кошма — це покривало протипожежне спеціальне, яким можна накрити генератор, після чого приступити до гасіння пожежі, за потреби евакуювати людей з приміщення, вивести їх у безпечне місце і чекати рятувальників.

Анатолій Шкарбута. Фото: Укрінформ

Норми щодо перевищення рівня шуму зараз не застосовуються

Чи діють норми щодо перевищення рівня шуму під час війни?

Михайло Росада: Міністерство охорони здоров'я підтвердило, що під час ліквідації аварійних надзвичайних ситуацій — а це якраз ті умови, в яких живе Україна після початку агресії РФ —- на цей час санітарні норми щодо перевищення рівня шуму не застосовуються. Генератори, які працюють і забезпечують електрикою холодильне обладнання ресторанів, кафе чи магазинів, забезпечують нашу безпеку. Якби вона не працювала, в нас би з'явилася інша проблема. 

Для генераторів звукозахисні кожухи, бар'єри, екрани, килимки, відводи…

Як відволікатися, якщо за вікном гуде і вдень, і вночі… 

Михайло Росада: Якщо ми говоримо про шкоду для здоров'я від генераторів дизельних, бензинових, в першу чергу ми говоримо про постійний шум, понаднормовий рівень шуму і шум у нічний час. Також шкідливі вихлопи та випари від генераторів.  Якщо говорити про шум, то безперечно генератор треба розміщувати не менше як на шість метрів від будівель, яка таким чином навіть віддаляє рівень шуму, рівень звукового забруднення. Щоб захиститись від шуму, для генераторів існують звукозахисні екрани та бар'єри. Власники бізнесу точно повинні про це знати і ставити їх у звукозахисних кожухах, бар'єрах і робити все, щоб окрім рятування бізнесу рятувати здоров'я тих, хто живе поруч. Є спеціальні віброгасячі подушки гумові, різні килимки, на які ставлять генератори — це зменшує вібрації, зменшує акустичне навантаження. Є час, коли генератор варто вимкнути, якщо це вже не критично необхідно. 

Коли мова йде про забезпечення електроенергії холодильного обладнання, то сучасне холодильне обладнання дає можливість зберігати температуру до 12 годин без електрики, є спеціальні холодові елементи, які дозволяють зберігати холод. Для генераторів треба шукати місця гарно провітрювані, слід розмістити їх НЕ біля входу в будинки, а в місцях торцевих стін — там, де найменша шкода, але не під вікнами людей. Повинна бути гарно провітрювана територія, в жодному разі не під'їзди чи навіть арки в будинках, де не можна їх ставити, де концентруються чадні гази. Обов'язково є глушники на генератори, є димовідводи, газовідводи, щоб вивести цей газ на якусь певну висоту чи в сторону. 

Для людей йога, самонавіювання, заспокоєння та… беруші

Шум генератора не сильно ж впливає на здоров'я…

Михайло Росада: Шум понаднормовий негативно впливає на здоров'я. Не всі генератори однаково якісні. Є генератори, в яких передбачено і глушники, і віброгасіння, і потрібна система каталізації вихлопних газів. Генератор може погіршувати сон людини, зростатиме стресовий стан, коли це гудить безперервно. Щоб відволіктися, то є розроблені практики йоги, самонавіювання, заспокоєння, є, зрештою, беруші. Якщо генератор працює вночі, треба вирішити із власником генератора, для чого він працює. В бізнесу зараз немає потреби цілодобово використовувати генератори. Існують ще блоки безперебійного живлення. Генератори — це вже вимушений захід і  це вже тоді, коли ти жодним іншим чином не можеш врятуватись. Потрібно віддати належне нашим енергетикам, бо у нас періоди відключення чергуються із періодами наявності електрики. Якщо ми говоримо про температурні режими, наприклад, вакцин в поліклініці, яка має зберігатися або при +2 або при мінусовій температурі, то тут ніхто не може сказати про вимкнення генераторів. На період літа кафе, ресторани і харчові виробництва переходять на так звані літні рецептури, тобто ті речі, які не потребують постійного холодового жорсткого режиму. 

Михайло Росада. Фото: phc.org.ua