Як правильно встановити генератор у багатоквартирному будинку. Пояснює фахівець

Як правильно встановити генератор у багатоквартирному будинку. Пояснює фахівець

Українці вже почали самотужки закуповувати генератори. Але як їх офіційно встановити в багатоквартирний будинок? Що варто знати про основні правила безпеки? Як оформлювати підключення до електромережі? Про це в ефірі Українського радіо розповів засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

0:00 0:00
10
1x

Скільки коштують генератори

Вартість генераторів за останні три місяці щонайменше зросла в чотири рази. Якщо в серпні  генератор потужністю 5 кВт можна було купити за 15-20 тисяч, то зараз це 60 тисяч гривень. Крім того, потрібно ще чекати на них. 

Як можна використати генератор в багатоквартирному будинку 

Він може давати електроенергію на насоси, які стоять у багатоквартирному будинку. І за рахунок вироблення електроенергії насоси працюватимуть, а вода та тепло будуть подаватися до оселі. 

Як встановити генератор 

Такий генератор повинен бути потужним. Тобто він має виробляти таку кількість електроенергії, яка задовольнить технічні потреби. Тому перед покупкою генератора потрібно спочатку ознайомитись з технічною документацією, зокрема її електричною частиною, та залучити електрика, який чітко скаже, який генератор зможе виробляти необхідну кількість електроенергії. В середньому на одну квартиру вистачить одного генератора потужністю 5 кВт. Тобто на 40-квартирний будинок потрібен генератор 200 кВт, який нині коштує понад 1 млн гривень, важить близько тонни і споживає на годину 4-5 літрів дизпалива або бензину. 

Водночас постає проблема, де зберігати таку кількість палива. Тому що, наприклад, якщо генератор буде постійно працювати, то на 4-5 днів потрібна буде бочка на 500 літрів. Але ніде біля багатоквартирного будинку встановити таку ємність неможливо. 

Навіть якщо ми купимо генератор на 5 чи 7 кВт для підвалу, якого буде достатньо для того, щоб забезпечити роботу наносів, встановимо його там і підготуємо все необхідне, постане питання, де зберігати каністри з паливом. Адже вони не можуть зберігатись ані в квартирі, ані в підвалі багатоквартирного будинку. І в нормах не прописано, що дозволено в опалювальний період їх там розміщувати. Тож в багатоквартирному будинку зберігати паливно-мастильні матеріали взагалі заборонено. 

Якщо в будинку є ініціативна група або люди, які просто опікуються власним будинком, вони можуть спільно зібрати гроші і купити генератор. Для цього його необов’язково ставити на баланс. Питання лише в дотриманні норм та чи є можливість його встановити. Наприклад, підвал має бути приведений до порядку та сухим. Водночас встановлювати генератор в підвалі може бути вкрай небезпечно. Крім того, залишається питання виведення чадного газу, який виділятиметься в генераторі. Труба генератора має бути вищою за останній поверх, тобто виходити за межі даху. 

Загалом бажано, щоб генератор стояв в окремому приміщенні біля багатоквартирного будинку. Там можуть зберігатися й паливно-мастильні матеріали. До того ж, не варто встановлювати генератор самостійно. Краще винаймати людей, які професійно в цьому розбираються, зокрема, як приєднати до електромережі. Це убезпечить вас від фатальних помилок, які можуть призвести до пожежі та руйнування будинку.  

Читайте також Борги за комунальні послуги: в яких регіонах найбільше боржників і кому можуть пробачити несплату

Про технічний сервіс 

Обслуговування генератора також потрібне. Купуючи його в магазині, ви можете замовити там сервіс. Загалом обслуговування генераторів, як і звичайних двигунів, можна замовити без проблем. 

Ілюстративне фото, storgom.ua

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Сергієнко: Рівень платежів населення України за "комуналку" — до 96%
Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт
Тарифи на газ та електрику до квітня не зростуть — Пендзин
"Генератори повертаються": як підготуватися до зимових блекаутів? Поради експерта
Борги українців за комуналку становлять фантастичну цифру 140 мільярдів гривень — Попенко