Автономні багатоповерхівки ― фантастика чи реальність? Коментує представник Асоціації ОСББ

Автономні багатоповерхівки ― фантастика чи реальність? Коментує представник Асоціації ОСББ

Сьогодні варто максимально відмовитися від електроприладів і використовувати центральне опалення та водопостачання, закликає в ефірі Українського Радіо радник заступника голови КМДА, представник Асоціації ОСББ та ЖБК м. Києва Олексій Тихонов. Поки триває літо, ситуація з енергетикою відносно нормальна цими днями. Але попереду осінь і зима. Чи для всіх багатоквартирних будинків можлива енергетична автономність і з чого варто починати? Про це і розповів докладно Олексій Тихонов. У тому числі про встановлення сонячних електростанцій на будинках саме з пласкими дахами.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: Суспільне

 

Для багатоквартирних будинків стоятиме питання виживання наступної зими

― Поки літо, ситуація з енергетикою має вигляд відносно легкий. Але попереду осінь і зима. Чи для всіх багатоквартирних будинків можлива енергетична автономність і з чого варто починати? Можливо, з енергетичного аудиту?

Усі будинки поділяються на типи. Будинки, в яких є окреме електрообладнання, це від 16 поверхів та вище, там є насоси. Також є будинки з меншою кількістю поверхів, які термомодернізувались і зробили собі індивідуальний тепловий пункт, вони працюють за незалежною схемою, тобто воду із зовні будинку не використовують. У них є насосна схема, і коли зникає електроенергія, там не працює опалення і відсутня вода. Плюс є будинки 25 поверхів, які мають ще й пожежну сигналізацію, тобто все це обладнання цілковито на будинок розташоване у місцях загального користування і при вимкненні світла воно не працює. Вимикаються ліфти, вимикається вода та опалення, якщо це буде взимку. Тобто для цих будинків стоятиме питання виживання наступної зими. І більшість таких будинків зараз запитує у нашої Асоціації, що їм робити. Три будинки зробили собі сонячні електростанції на дахах і показують, як це працює. Є такий будинок з ОСББ, яке у 2021 році зробило собі сонячну електростанцію, встановило гібридний інвертор з дуже великою батарейкою, і до нього 3-4 рази на тиждень ми водимо зараз екскурсії. Приїжджали навіть люди з інших міст. Це однопід’їздний будинок 1971 року, невелика панелька. На даху 30 кВт сонячна електростанція, 30 кВт інвертор та 40 кВт/год літій-ферум-полімерні батарейки. Цей будинок з насосами та ліфтами, і влітку, коли є сонце, йому вистачає на все. Зараз все працює від сонця. У 2021 році це коштувало 2 млн 100 тисяч гривень, зараз буде дешевше на 15-20%.

 Усі будинки з пласкими дахами можуть ставити собі сонячні електростанції

― Чи є будинки, які апріорі не мають такої можливості через об’єктивні причини?

Таку можливість мають всі будинки, окрім тих, що мають скатні дахи, тобто старі будівлі з черепицею. Вони майже всі 9 або 5 поверхів. Коли в них зникатиме електрична енергія, то не будуть працювати ліфти, а насосів там немає. Отже, всі будинки з пласкими дахами можуть ставити собі сонячні електростанції. Але зараз ми не рекомендуємо це робити, тому що встановлення такої станції займає десь 2-3 місяці, а сонячних днів у нас залишилось до вересня. Сонячна електростанція майже не працює взимку ― може видавати максимум 10%. Щойно ми говорили, що там є 30 кВт, тобто взимку воно працюватиме в найкращому випадку на 3 кВт, у 10 разів менше, тобто автономність зникає. Але в цьому будинку є інвертор на 30 кВт і батарейка на 40 кВт. Середнє споживання десь 2-3 кВт, і воно не постійне, бо насоси та ліфти працюють не весь час. І практика роботи цього будинку протягом трьох років показує, що коли використовувати батарейку без ліфтів, то вистачає десь на дві доби, а якщо з ліфтами, то на одну добу. Тобто ліфт відбирає енергію, і це той чинник, який загалом спонукає людей здавати кошти, адже на 23-й поверх щодня не походиш пішки. Саме згадані батарейка та інвертор забезпечують незалежність будинку, хоч і не на 100%. Якщо в будинку буде електроенергія хоча б дві години на добу, то будинок працюватиме цілу добу. Ця батарейка заряджається від сонця, електромережі, генератора тощо. Якщо не буде електрики більше доби, то працюватиме генератор, який за дві години зарядить батарейку ― і тоді всю добу від неї працюватиме будинок.

Лише 300 із понад 12 тисяч багатоквартирних будинків у Києві скористалися державною програмою

― Що робити мешканцям зараз, поки ще тривають домовленості?

Усі місцеві та державні програми працюють лише з ОСББ та ЖБК. Тобто якщо в будинку немає ефективного організованого власника, який ухвалив рішення і створив юридичну особу, то майже неможливо взяти участь у програмах, які допомагають або ґрантами, або співфінансують такі заходи. У місті Києві зараз є дві програми і фонд, які допомагають взяти участь, отримати кошти та за програмою співфінансування щось встановити. Є ґрантова програма, яка компенсує до 80 тисяч гривень на купівлю відповідного обладнання. Це невелика сума, але ця частина ґранту працює дуже швидко. Ухвалили рішення, купили, подали документи до районної адміністрації ― і максимум протягом місяця отримали кошти. Згідно з останньою статистикою, більше 300 будинків скористалися цією можливістю. Це дуже маленька цифра, враховуючи, що в Києві понад 12 тисяч багатоквартирних будинків.

 Почали завозити маленькі розкладні пересувні панелі

― Якщо говорити про індивідуальний підхід, що можна зробити вже зараз кожному з нас для своєї квартири?

Деякі люди біля вікон розміщують сонячні панелі. Плюс на наступному тижні у нас буде зустріч із представниками компанії, яка почала завозити маленькі розкладні пересувні панелі. Їх можна викладати на балкон або кріпити на стіни. Не треба очікувати, що ці панелі вироблятимуть багато електроенергії, але підзарядити телефон чи павербанк можна. Це не про водопостачання і не про опалення. Але там, де є індивідуальні газові котли опалення, які працюють з маленьким насосом, на роботу цього насоса енергії вистачить. Тобто якщо у вас є якесь джерело опалення, яке працює не від електричної енергії і вам треба заживити саме насос, то це буде працювати, отже, має сенс встановити такі панелі.

Треба розуміти, що згадані вище інвертори та батарейки працюють лише на місця загального користування, тобто на загальні потреби будинку, а в квартири вони не надають електроенергію. Єдине, що голова правління одного з ОСББ сказав, що зараз розглядає можливість вивести на кожен поверх одну розетку, для того щоб люди могли, коли немає світла, заряджати там ґаджети. Але чайник чи кондиціонер підключити не вийде.

Літій-ферум-полімерна батарея дорожча за літієву, але безпечна

― А що допоможе забезпечити опалення взимку? Сонячна електростанція (СЕС) впорається?

Ні, СЕС на опалення не зможе працювати, не вистачить потужності. Навіть станція 30 кВт, про яку ми говорили, взимку працюватиме на 5-10%. Якщо небо буде хмарне, то взагалі показуватиме нуль, а 10% ― це менше 3 кВт, тобто максимум одна якась вітродуйка на одну кімнату.

Дуже застерігаю купувати зараз щось літієве. Мережею ширилася ситуація з вибухом у Києві саме літієвої батарейки. Це дуже небезпечна штука. Якщо це сертифіковане обладнання, то воно як правило не вибухає, але зараз люди намагаються купити щось дешевше і звертаються до хлопців, які працюють з військовими, наприклад. Але коли ти робиш це для одноразового дрона, то все нормально, а коли паяєш щось для квартири ― це дуже небезпечно. Плюс треба пам’ятати, що інвертори та батарейки встановлюють одразу з автоматичною системою пожежогасіння. Літій-ферум-полімерна батарея, про яку я говорив, коштує у 2-3 рази дорожче за літієву, але вона безпечна, тобто не горить.

Найдешевший варіант ― це генератор

― Як можна забезпечити роботу насоса свердловини водопостачання за відсутності електрики у приватному будинку?

Найдешевший варіант ― це генератор, якщо система працює на полив вранці та ввечері. Якщо ж система має працювати постійно, то це має бути батарейка та гібридний інвертор, який зможе певні години заряджати батарейку, а від неї працюватиме насос. Але якщо у насоса немає частотного перетворювача, то варто пам’ятати  про пускові струми, вони високі.

― На що можуть розраховувати люди, які живуть у багатоповерхівках, де немає ОСББ з якихось причин?

До мене нещодавно звернулися, що в будинку при вимкненні електроенергії зникає холодне водопостачання. Ми з’ясували, що будинком керує приватний ЖЕК, директорка якого повідомила, що зараз немає ніяких незалежних джерел енергії, тому коли вимикається світло, не працює навіть холодне водопостачання, бо вимикаються насоси. Їм треба придбати хоча б генератор, тобто співвласники мають ухвалити рішення і заплатити керуючій компанії. Станом на зараз це такий найдешевший і швидкий варіант: купити генератор, паливо, і коли немає світла ― вмикати саме генератор. Керуюча компанія не може це купити за власний кошт, тому що коли будинок великий, то й генератор має бути великий, а це немалі гроші. Суми доходять до 1 млн гривень, плюс 2-3 млн треба витратити на паливо, потім генератор треба обслуговувати, замінювати масло, ремонтувати. Отже, ми домовилися з директоркою цієї керуючої компанії, що вони спробують порахувати самостійно, яка потужність генератора їм потрібна та скільки він коштує. Або вони можуть звернутися до нашої Асоціації, ми допоможемо порахувати, адже маємо спеціалістів, які постійно цим займаються. Тобто перший крок ― порахувати потужність, потім ― обрати обладнання. Купувати треба лише там, де є обслуговування, це обов’язково. На першому році наші люди купували якісь китайські генератори, які неможливо було відремонтувати. Їх просто викидали. Не варто купувати дешеве, тому що китайці навіть обмотку генератора роблять алюмінієву і наносять потім тоненькі шари міді. Ти бачиш що там мідна обмотка, а насправді вона не мідна.

Маленькі електростанції, бювети на генераторах і теплові насоси

― А що зараз робить влада, щоб хоча б мінімально задовольнити побутові потреби людей?

Перед владою стоять великі завдання. Зараз до Києва їде чимала кількість так званих когенераційних установок. Це маленькі електростанції різної потужності ― від 0,5 до 10 МВт, газопоршневі, і дуже потужні газотурбінні. На виготовлення цього обладнання потрібно 6-9 місяців, і зараз вони до нас їдуть у так званому контейнерному виконанні. Тобто приїжджає контейнер ― треба тільки підключити. Більшість із цих електростанцій працюватиме з котельнями, для того щоб за відсутності світла забезпечувати потреби саме цих котелень. Місто працює над тим, щоб жодна котельня не залишилась без світла. Там насоси дуже потужні, тому звичайними генераторами їх неможливо заживити.

Ще два роки тому було погоджено схему роботи бюветів. Якщо не буде світла взагалі, то є велика кількість генераторів, їх будуть підвозити до бюветів, щоб люди могли набирати питну воду.

А керуючі компанії сьогодні мають з’ясовувати потужність необхідного обладнання і сповіщати співвласників, що вони мають ухвалити рішення на збір коштів для придбання цього обладнання. Часу залишилося небагато, тому треба звертатися до своєї компанії, а не чекати, що хтось замість вас буде піклуватися про вашу безпеку. Де є ОСББ, там населення дуже активне, і вони почали ставити питання ще взимку. А в неорганізованих будинках ситуація складніша. Там люди мислять, як в СРСР, що хтось замість них вирішуватиме долю їхнього будинку. Ми говоримо саме про об’єднання людей (ОСББ) плюс допомогу держави, тож великі суми не здаються такими фантастичними. Тому важливо все ж таки наважуватися та інвестувати.

― А що ви скажете про теплові насоси?

Назва "тепловий насос" з’явилася нещодавно, але винайшли його наприкінці ХІХ століття. І робили це для використання у паровозах, але потім з’ясували, що можна на цій основі робити холодильники. А вже згодом з’явилися інверторні кондиціонери, які можуть робити і холод, і тепло, із них виникли теплові насоси. Це дуже гарне обладнання, але без електроенергії воно не працює. Можливо, я радив би його встановлювати в тому разі, коли є сонячна електростанція, і працюватиме він лише пів року. У згаданому на початку будинку є тепловий насос, із січня вони експериментують з ним. Але взимку він працювати не буде, тому що зараз із підвищенням цін на електроенергію навіть теплові насоси обходяться дорожче, ніж центральне опалення. Плюс зараз індивідуальні бойлери на гаряче водопостачання виробляють воду у чотири рази дорожче, ніж це робить місто. Тобто сьогодні люди мають максимально відмовитися від електричних приладів і використовувати центральне опалення та водопостачання.

Останні новини
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Новини по темі
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
"Бути повноцінним учасником Транскаспійського маршруту", ― Вовк про відновлення поромного сполучення з Грузією
Лакійчук: Європейські партнери мають зрозуміти, що війна на сході континенту ― це їхня війна
Усе про генератори: встановлення, підключення, заправляння, використання
ЗСУ не дозволили окупантам скористатися "дверями" можливостей — Тимочко