Чотири дні до вересня. У Києві почався фестиваль пам'яті Романа Ратушного

Чотири дні до вересня. У Києві почався фестиваль пам'яті Романа Ратушного

У Києві почався сьогодні, 15 червня другий фестиваль "Протасів Яр" пам'яті громадського активіста і розвідника 93-ї бригади "Холодний Яр" Романа Ратушного, котрий загинув, обороняючи Україну від російських окупантів, у бою біля Ізюма на Харківщині у червні 2022 року. Про події цих чотирьох фестивальних днів ексклюзивно для Радіо Культура розповіла виконавча директорка фестивалю "Протасів Яр" пам'яті Романа Ратушного Софія Челяк. "Заплановано чотири дні, але це чотири дні до вересня", – зауважила вона.

0:00 0:00
10
1x

Зображення: facebook.com/fest.protasiv.yar

Роман згуртував громаду Протасового Яру

15 червня в Києві відкриється другий фестиваль “Протасів Яр” пам’яті громадського активіста і розвідника 93-ї бригади “Холодний Яр” Романа Ратушного. На галявині Протасу відбудуться чотири дні фестивалю. Розкажіть історію появи цього фестивалю і про те, як Роман пов'язаний із самим Протасом.

Протасів Яр – історична зона, важлива для історії Києва. Ця історія почалася доволі банально. Роман жив у межах Протасового Яру. І в один момент забудовники вирішують не зовсім законно забудувати частину Протасового Яру. А зараз це заказник, це прекрасна територія з лісом, де можна проводити час із родиною. Повторюся, ця територія дуже важлива для Києва, саме як історичний заповідник. Роман згуртував громаду Протасового Яру, і вона захистила й досі захищає Протасів Яр від незаконної забудови. Через цю акцію Роман змушений був переживати домашній арешт і залякування. А з початком повномасштабного вторгнення він доєднався до лав ЗСУ. І, на жаль, загинув, виконуючи завдання на Харківщині. Але громада продовжує вже без нього його справу. Торік територія Протасового Яру стала заказником міського значення. Фестиваль – це була ідея його матері Світлани Поваляєвої, яка також є членкинею громади. І в пам'ять про Романа Світлана запропонувала робити фестиваль, який гуртуватиме, з одного боку, діячів культури, а з іншого – громадський сектор. І розповідатиме більше про громаду фестивалю і громаду Протасового Яру. Розповідатиме про життя Романа і запрошуватиме людей не лише з Києва, а й з усієї України на фестиваль "Протасів Яр".

Розкажіть про події цих чотирьох фестивальних днів. Які будуть виступи і обговорення?

Це нестандартний фестиваль у плані проведення. Заплановано чотири дні, але це чотири дні до вересня.

"Будемо говорити про повернення свого під час війни"

Чому чотири дні розбили на все літо?

Щоб якомога більша кількість людей мала можливість долучитися до "Протасового яру". Навіть наші друзі й колеги часто мають різні відрядження, тож можуть приїхати тільки на один день. Тобто, якби він відбувався впродовж чотирьох днів поспіль, люди не встигали б долучитися. І це подієва історія для громади, тому що це створення додаткових подій, які тривають впродовж літа.

У перший фестивальний день ми говоримо про громади. Ми прийматимемо громади з усієї України, зокрема, з Херсонщини, з Донеччини. Ми прийматимемо людей, які займаються реформами громад і децентралізацією. Потім у нас відбудеться дискусія "Війна й повернення свого". Учасники дискусії: Катерина Калитко, письменниця, лауреатка Шевченківської премії, Богдан Логвиненко, журналіст, Олена Зарецька, художниця, керівниця фонду Алли Горської та Віктора Зарецького. Ми будемо говорити про повернення свого під час війни. І про те, чому люди починають більше цікавитися українською культурою. А ввечері у нас музична програма. В наступні дні у нас буде День пам’яті, День екології, а останній день ми присвятимо пам’яті Василя Стуса і свободі слова.

Роман Ратушний. Фото: Twitter Романа Ратушного

Як фестиваль буде відзначати пам'ять Романа і його внесок в життя громади?

Як я вже казала, ідея і концепція фестивалю належить Світлані Поваляєвій. Для Романа було дуже важливо, щоб ті речі, в які він вірить, зокрема, культурні інституції, гурти і музиканти, мали можливість продовжувати свою діяльність. Він вважав, що культура і гуманітарне спрямування – дуже важливі. Тож, і сам фестиваль, і ті теми, які ми піднімаємо – це вшанування його поглядів на життя. І через ці події, через ці дискусії ми продовжуємо обговорювати публічно ті теми, які його цікавили і якими б він точно займався.

Є величезний запит від українців до української культури

Досить часто доводиться чути дискусії про доцільність фестивалів під час війни.

Я, окрім того, що віднедавна працюю на фестивалі "Протасів Яр", наша організація (а я представляю Форум видавців), не переривала проведення заходів. Ми проводили фестиваль і в 2022 році, і в 2023, і, сподіваюся, ми його проведемо в 2023 році. Чому я згадую цю подію? Тому що ми помітили, який величезний запит є від українців до української культури. Це феноменальне захоплення. Ми володіємо статистикою з 1994 року. Як правило, таке шалене захоплення і цікавість рідною культурою відбувається, коли ми переживаємо дуже важкі для нашої історії часи. Люди найбільше відвідували наш фестиваль, коли до влади прийшов Янукович, потім – після Майдану. Кожна з цих подій сколихувала людей. І такі заходи – прекрасна можливість показати, де можна брати книги, яких людей можна слухати. Тому що наше завдання, зокрема, зберегти, або навіть створити, український міф. Щоб ми розуміли свою історію, щоб ми мали діячів, якими ми захоплюємося. І такі формати заходів допомагають цій справі. Війна коли-небудь закінчиться, і нам доведеться, так чи інакше, будувати цей міф. Не варто втрачати час. Бо навчання – це такий процес, який має відбуватися постійно.

Чи думали ви вже над перспективами розвитку цього фестивалю?

Звичайно. Є дуже різні напрямки розвитку. Його можна масштабувати, зробити більшу кількість заходів. Ми думали також в майбутньому запрошувати ще ширше коло учасників. Але це поступові кроки, які ми будемо робити для того, щоб масштабувати нашу аудиторію, масштабувати наш вплив. І в наступні роки ви почуєте про нові чи інші формати фестивалю. Але вони будуть виконувати ту ж місію.

Протасів Яр – ключова локація

Місцем його проведення завжди буде Протасів Яр?

Ця локація принципово важлива для цього фестивалю. Тому що він існує заради промоції громади, заради промоції заказника і привернення уваги до того, що ця київська рекреаційна зона має бути збережена. Тому Протасів Яр – це ключова локація цього заходу.

Чи є зараз якісь проблеми з організацією заходів у Протасовому Яру?

Ми співпрацюємо з громадою, ми співпрацюємо зі Світланою Поваляєвою. Це – співорганізатори події, тому організація відбувається доволі легко. Якщо якісь люди захочуть співпрацювати з фестивалем, захочуть проводити також якісь заходи і також включатися в цю історію, можна контактувати зі сторінкою громади, писати  їм. Це ГО "Захистимо Протасів Яр". І колеги, я думаю, будуть дуже відкриті до нових співпраць і пропозицій.

Чи може Протасів Яр в майбутньому стати потужним культурним простором?

Я можу також анонсувати, що цей процес відбувається. Окрім самого фестивалю, на Протасовому Яру будуть відбуватися інші заходи. Наприклад, найближчим часом громада Протасового Яру анонсуватиме цикл показів. Більшість подій фестивалю відбуваються на галявині. Але поряд є наша друга локація на Клінічній, 25, ми її називаємо "Буряки", тому що це Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків. Там також відбуваються заходи. Тому я сподіваюся, що в майбутньому буде більше з’являтися якомога більше подій і заходів. Ми також сподіваємося побудувати міфи Протасу. 

Останні новини
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Колективний Захід все-таки вірить в нашу перемогу" — огляд світової політики щодо України від дипломата Моцика
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Найбільшу загрозу люди з ПТСР становлять для себе". Як лікувати "невидимі рани" розповідає патофізіолог
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Необхідно знайти баланс між мобілізаційними потребами для ЗСУ і для економіки", – Балін
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Сила в неоднозначності: Phil it & Roxolana видали спільний мініальбом "Коли квітне папороть"
Новини по темі
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців
Промінь рекомендує: SWOIIA з треком "Пташка"
ANNEI: У мене вистачає сил поєднувати роботу на беквокалі та сольну кар'єру
Велике полегшення: Мія Рамарі представила пісню "На самоті"
Сергій Воронов (Джозерс): Втрата контролю над своїм майбутнім, над власним тілом і діями — абсолютно розповсюджене явище