У червні хліб може подорожчати на 10% — Асоціація пекарів

У червні хліб може подорожчати на 10% — Асоціація пекарів

Якщо зараз не переглянути ціни на хліб в Україні, то через дуже короткий час хлібозаводи не зможуть розрахуватися за сировину, енергоносії і виплачувати зарплати, а деякі можуть навіть зупинитися. Це стверджує президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дученко, коментуючи повідомлення ЗМІ про можливе подорожчання хліба. В ефірі Українського Раді він зауважив, що основна причина підвищення цін – подорожчання борошна, електроенергії та інших складових виробництва. "На жаль, перегляд цін може бути до 30%", – каже Дученко. Однак, розуміючи соціальну відповідальність, пекарі намагаються не допустити настільки різкого стрибка. Тому "в червні, найімовірніше, ціну переглянуть на 10%". А як буде надалі  – покаже ринок. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: agravery.com

Зростання ціни хліба може скласти до 30%

В Україні можливе подорожчання хліба. Наскільки і коли можуть зрости ціни? І йдеться про якісь окремі види хліба чи абсолютно всі?

Ми сьогодні говоримо практично про весь асортимент, тому що основна наша сировина – це борошно, яке за останній місяць подорожчало на третину.  А в собівартості хліба борошно займає приблизно 40%. Тобто це значна частка. Сьогодні ми бачимо подорожчання електрики, дорожчають усі інші складові. Тому підприємства змушені порушувати питання про перегляд цін на весь свій асортимент. На жаль, перегляд цін може бути до 30%. Але розуміючи всю соціальну відповідальність, пекарі проводять перемовини, в першу чергу з рітейлом, щоб не допустити різких стрибків цін. І в червні, найімовірніше, ціна буде переглянута на 10%. Як буде в наступні місяці – покаже ринок. Тобто, що буде з паливом, де очікується зміна акцизів, що знову-таки буде впливати на собівартість. Тоді знову будемо говорити про зміну цін, щоб підприємства могли розраховуватися вчасно за сировину, з бюджетом і не зупинитися внаслідок того, що відсутні просто обігові кошти.

Вимикають електрику навіть без попереджень

Попри те, що підприємства хлібної галузі перевели у статус критичної інфраструктури, фактично пекарні відключають від енергопостачання. Як часто таке відбувається і чому? 

На жаль, такі випадки є. Вимикають навіть без попереджень. Це впливає, в першу чергу, на виробництво. При припиненні подачі електрики технологічний процес збивається на 6-8 годин. Тобто можуть бути перерви із постачанням хліба. Підприємства в цей час змушені переходити на аварійну роботу на генераторах. Йдеться про 2-3 години для того, щоб мінімізувати втрати і трохи доробити хліб. У цей період нам дуже критично, щоб нас бодай попереджали про відключення або взагалі, як критичну інфраструктуру, не відключали. В цілому галузь не дуже енергоємна в плані споживання електрики, тому треба звернути увагу на безперебійне постачання електрики для хлібокомбінатів.

Виходить, що великі хлібозаводи, як об'єкти критичної інфраструктури, також не застраховані? 

Останнім часом ситуація дещо стабілізувалася. Але пару тижнів тому великі підприємства потрапляли в графіки навіть аварійних відключень і відключення були. Це все призводило до того, що спостерігалися перерви у випуску хліба. І деякі заводи, після увімкнення електрики, навіть не змогли відновити роботу своїх лініях, тому що обладнання виходило з ладу. А, на жаль, це обладнання імпортне. Запчастини треба купувати за валюту, яка нині подорожчала. І чекати треба, самі розумієте, поставки йдуть з-за кордону.

Ціна електрики на генераторах збільшується втричі

Як вимкнення світла і перехід на альтернативні джерела живлення впливають на ціноутворення вашої продукції? Чи були вже подорожчання, пов'язані із цим? 

Подорожчання відбувалися. Для цього були об'єктивні фактори. Але якщо ми працюємо, умовно, на генераторах, то ціна електрики зразу збільшується втричі. Якщо в буханці електрика з мережі сьогодні складає 50 копійок, то з генератора це зразу 1,5 грн. І сьогодні хлібокомбінати не всі забезпечені генераторами. По галузі тільки приблизно 60% підприємств мають генератори.

Чи є якась державна програма саме для пекарень щодо забезпечення їх генераторами чи такі питання підприємства вирішують самостійно?

2 роки тому, коли була криза, підприємства, які були на деокупованих територіях і які постраждали, були забезпечені генераторами за допомогою міжнародних партнерів. На сьогодні підприємства фінансово не в змозі купувати собі генератори, тому що вони дуже коштовні. І кожне самостійно вирішує питання, як забезпечувати себе на такі аварійні випадки. Розглядаються плани щодо встановлення газогенераторних установок для аварійного забезпечення. Але це все коштує грошей. На сьогоднішній день є програма ЄБРР, але для цього все рівно треба фінансування. Якщо брати кредит, то його теж потрібно за щось обслуговувати і віддавати.

Юрій Дученко. Фото: vap.org.ua

 Утримувати кадри в галузі дуже важко

Чи відчувають зараз пекарі дефіцит робочої сили?

Проблема з бронюванням кадрів існує. У галузі в цілому середня заробітна плата не така висока. Хлібники не можуть дозволити собі платити зарплати вищі, ніж по ринку. І відтік кадрів відчувався ще до закону про мобілізацію. Тому утримувати кадри дуже важко. Сьогодні гостро стоїть питання зарплат, щоб утримувати якось людей, і бронювання.

За місяць борошно подорожчало на 30-35%

Наскільки залом додали в ціні основні інгредієнти для хліба – борошно, олія, дріжджі та інші складові?

Буквально за місяць борошно подорожчало на 30-35%. Це пов'язано з тим, що ціну формує ринок. Наприкінці травня зерно для борошномелів стрімко пішло в ціні. Олія також подорожчала. На 10% подорожчав цукор, на 25% – електрика. Ці всі складові у хлібах, особливо простої рецептури, дуже значну частку займають. 

Скільки коштуватиме найдешевший хліб після подорожчання?

Важко сказати. Тут залежить від регіону. Але в цілому, якщо буде подорожчання, то в середньому додастся десь 2,5-3 гривні. 

Під кожний товар є свій покупець

Яких втрат зазнали виробничі потужності галузі після початку повномасштабного вторгнення і чи можуть стати альтернативою маленькі приватні пекарні, продукція яких вочевидь дорожча? 

Під кожний товар є свій покупець. І під покупця уже налаштовуються і великі виробники, і дрібні пекарні. Великі виробники останнім часом збільшили асортимент для того, щоб задовольнити всі смаки і будь-який гаманець наших покупців. Але я не думаю, що це буде альтернатива. Маленькі пекарні не зможуть забезпечити, особливо масовими сортами, особливо ЗСУ, тому що вони не мають настільки потужних ліній, настільки розвинену логістику для забезпечення широких верств населення та армії. Кожен працює в своєму сегменті. Але основна безпека ґрунтується якраз на стабільній роботі великих підприємств.

Без подорожчання почнуться перебої з хлібом

Повернімося до можливого подорожчання. Це ще прогнози чи вже без варіантів – хліб буде дорожчий?

Якщо зараз не переглянути ціна на хліб, то через дуже короткий термін підприємства не зможуть розрахуватися за сировину, за енергоносії, виплатити зарплату, і почнуться просто перебої з хлібом. Сьогодні в нас є випадки, що підприємства переводяться в однозмінний режим роботи, щоб скоротити свої зарплати. Причому скорочується асортимент. Основні сорти виробляються, а більш трудоємні сорти підприємство починають скорочувати. Тому якщо не відбудеться прогнозоване це збільшення, то це призведе, я не буду казати до катастрофічних, але дуже серйозних наслідків і, можливо, навіть запинки підприємств.

Хліб – це ринковий продукт

Чи може скластися так, що через подорожчання люди почнуть споживати хліба менше?

Це може бути дуже короткий період. Але в цілому люди як споживали, так і будуть споживати. На жаль, кожна людина може відчути це на своєму бюджеті – це приблизно 50 гривень плюс у місяць. Але, на жаль, дорожчає все. А хліб – це ринковий продукт, який виробляється комерційними структурами, які мають на цьому і щось заробляти. На жаль, ми не отримуємо ані дотацій, ані нічого, щоб могло стримувати зростання ціни. Тобто це ринковий продукт, який має свою ціну. 

Останні новини
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Із ведучим і без публіки в залі. Експерт про дебати Байдена і Трампа
Із ведучим і без публіки в залі. Експерт про дебати Байдена і Трампа
Новини по темі
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
"Вісь зла" має обмежені можливості надання снарядів Росії — Грабський
Що відчувають птахи: Паліндром видав сингл "Тут літає"
За кожним російським піхотинцем полює один український дрон — комбат Федоренко