До 160 км углиб: Гетьман про удари ЗСУ по території держави-агресорки

До 160 км углиб: Гетьман про удари ЗСУ по території держави-агресорки

Основними цілями України на території держави-агресорки РФ будуть оперативні штаби та склади, зазначив військовий аналітик Олексій Гетьман, коментуючи наданий частковий дозвіл західних партнерів застосовувати їхню зброю поза межами України. Ми атакуємо військові обʼєкти окупантів, де б вони не знаходилися на 100-160 кілометрів углиб, констатує військовий експерт.  Якщо подивитися на характеристики зброї, яку передають партнери, то це не далека відстань, не 300 кілометрів, на які літає ATACMS, уточнює Гетьман. Але це вже щось.

0:00 0:00
10
1x

Американська реактивна артилерійська система HIMARS. Ілюстративне фото: pentagon.mil

Американську зброю можна використовувати на 100-160 кілометрів углиб РФ

По яких військових цілях зараз можуть завдавати удари на території держави-агресорки Росії ЗСУ? Якою зброєю і куди ми можемо діставати і куди нам дозволено сягати?

Якщо ми кажемо про Сполучені Штати, то це тільки дозвіл на використання HIMARS і тільки по Харківській області, тобто там, де ворог зараз накопичив свої сили, зробив два плацдарми і пробує просуватися в бік Харківщини. Це не зняття повного обмеження, а частковий дозвіл. Тож це не подобається багатьом із нас, бо незрозуміло, чому ми не можемо атакувати військові обʼєкти на території РФ, якщо ворог там накопичує сили, готується до наступальних дій або просто із цих міст атакує нашу країну. Чому ми не можемо завдавати удари у відповідь, адже це прописано у всіх міжнародних правилах?! Це не є порушенням правил та традицій війни й, більше того, це не є порушенням жодного міжнародного кримінального закону. Від самого початку ці заборони виглядали трохи дивно, їх навіть не можна було назвати забороною, швидше проханням. Адже цивілізована країна не може ставити свої рішення вище за міжнародне право, а міжнародним правом дозволено атакувати ворожі обʼєкти, де б вони не знаходилися – на тимчасово окупованій територій, території ворога, в інших країнах. На що нам вистачає сил та засобів, ми можемо робити. 

То на яку глибину території Росії зараз можна використовувати американську зброю?

Це 100-160 кілометрів. Якщо подивитися на характеристики зброї, яку нам передають наші партнери, то це не далека відстань, не 300 кілометрів, на які літає ATACMS. Але це вже щось.

Думаю, це перший крок й далі права, які нам надають наші партнери із США, розширюватимуться. За великим рахунком, американці вже усвідомили, що це була їхня помилка, – заборона використовувати їхню зброю. Можливо, США не хотіли, щоб Росія програла цю війну, бо боялися, що почнуться руйнівні процеси всередині РФ, що вона розпадеться на багато невеликих країн і у кожної буде ядерна зброя, що буде більшою небезпекою для світу з точки зору Вашингтона. Це були помилкові думки і зараз й Німеччина, Великобританія, Франція, Чехія не мають жодних заборон використовувати зброю по військових обʼєктах держави-агресорки Росії. Ми ж стріляємо й атакуємо не територію РФ чи збираємося їх захоплювати. Ми атакуємо військові обʼєкти окупантів, де б вони не знаходилися. 

Олексій Гетьман. Фото: facebook.com alexeyhetman

Цілі України - оперативні штаби та склади

А по яких мішенях зараз битимуть ЗСУ, використовуючи в тому числі американську зброю? Це логістика ворога чи скупчення його живої сили, оперативні штаби?

Найімовірніше, це оперативні штаби, бо інколи дивно виглядає, коли кажуть, що треба бити по скупченню живої сили та техніки. Адже це не виглядає так, що декілька десятків тисяч людей зібралося і стоять пліч-о-пліч, або танки стоять один біля одного як у музеї. Скупчення – це відносно велика кількість живої сили на невеликій території. Проте варто дивитися, що може зробити одна ракета, який в неї радіус розльоту уламків, яку територію вона може накрити. Тоді стане зрозуміло, що розмови про атаку по скупченню живої сили передбачають, що треба 100 ракет запустити, щоб на декількох десятках гектарів, де знаходяться війська, завдати їм суттєву шкоду. Тому це будуть удари по штабах, складах. Можливо, якщо будуть рухатися якісь колони, то вже їх можна атакувати і нищити. Але припускати, що це дасть нам можливість знищити велику кількість російських військових одночасно, – дуже оптимістично. 

"Наші позиції на Харківщині постійно атакують свіжі сили окупантів"

Якщо подивитися на наслідки рішень, які впродовж останніх тижнів ми отримали щодо дозволів або часткових дозволів на використання західної зброї по території Росії, то як це вплине безпосередньо на харківському напрямку? Нам вдасться завадити росіянам реалізувати їхні плани?

Ми вже завадили, адже вони не просунулися туди, куди планували з самого початку. В загальному ж найімовірніше це їм перешкодить. Нам треба атакувати центри керування – системи звʼязку, системи управління. Два плацдарми ворога на Харківщині небезпечні тим, що позаду них – РФ, де налагоджена логістика і вони можуть постійно підживлювати ці угруповання новими силами, набоями, снарядами, їжею, водою. Тобто йде логістичне постачання всього необхідного для бойових дій. Плюс вони часто проводять там невеличкі тактичні ротації, змінюючи людей, бо в штурми йдуть, як правило, нові люди. Група, яка штурмувала і їй нічого не вдалося зробити, відводиться і вона не буде знову через декілька годин йти в новий штурм. Її відводять в тил, де вона приводить себе до ладу, а штурмують нові групи. Тож наші позиції там постійно атакують свіжі сили. І руйнування логістики, коли в росіян не буде можливості підвозити все необхідне до цих плацдармів, погіршить позиції РФ. Вони все одно будуть вчиняти свої дії, але це буде набагато важче, можуть бути перебої з постачанням, а це вже критично. 

КОНТЕКСТ

Сполучені Штати можуть розширити дозвіл на використання Україною американської зброї для ударів по території Росії. Рішення залежатиме від ситуації на полі бою.

Про це на брифінгу заявив напередоні, 3 червня 2024 року радник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі. Він зауважив, що на кожному кроці війни в умовах зміни ситуації на полі бою США змінювали свою підтримку України.

"Я не буду випереджати рішення, які ще не були прийняті. Як ви добре знаєте, кожен крок цієї війни — у міру того, як розвивалася війна, змінювалися умови бою, ми розвивали та змінювали підтримку України. І я б не очікував, що нинішній загальний підхід зміниться в найближчі тижні чи місяці. Подивимося, як розвиватиметься ситуація, і що буде потрібно українцям", — сказав Кірбі.

Радник Білого дому зазначив, що адміністрація США вестиме переговори з Києвом щодо ситуації на полі бою.

"Чи призведе це до додаткових змін у політиці, я не можу сказати наразі, але ми не збираємося відмовлятися від того, що потрібно Україні. І ми збираємося продовжувати розвивати нашу підтримку їм у міру розвитку поля бою", — сказав він.

Кірбі назвав виявом "здорового глузду" дозвіл США на використання американської зброї для ударів по цілях усередині Росії, які РФ використовує проти України.

"Але наша політика щодо заборони використання, наприклад, ATACMS або дальніх ударів всередині Росії не змінилася", — сказав радник з нацбезпеки.

Зі свого боку, канцлер Німеччини Олаф Шольц обстоює рішення дозволити Україні використовувати західну зброю проти військових цілей у Росії. Він не вважає, що це сприятиме ескалації.

Про це Шольц сказав в інтерв'ю на Antenne Bayern 3 червня 2024 року.

"Ми впевнені, що це не сприятиме ескалації, тому що — як сказав і американський президент (Джо Байден) — йдеться лише про можливість захистити велике місто, таке як Харків, наприклад. І я думаю, що всі розуміють, що це має бути можливо. Це завжди було можливо за міжнародним правом у будь-якому випадку", — сказав канцлер ФРН.