Росія не може визнати, що її ядерні сили незахищені – Їжак про ураження РЛС в Армавірі

Росія не може визнати, що її ядерні сили незахищені – Їжак про ураження РЛС в Армавірі

Після ураження українськими дронами РЛС в Армавірі перманентні ядерні погрози Росії виглядають дуже непереконливими, вважає експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. В ефірі Українського Радіо він констатував, що загалом це вже третє пошкодження такого типу станцій. Але Москва зберігає "гробове мовчання". А це може вказувати на те, що "Росія не може визнати тієї дивної обставини, що її ядерні сили і те, що їх забезпечує, виявляється дуже незахищеним", – припустив Їжак. Але у будь якому разі, додав аналітик: "росіяни зараз значно гірше бачать, або взагалі не бачать те, що відбувається у Середземному морі, над Кримом і, умовно кажучи, над Ізраїлем". 

0:00 0:00
10
1x

Антенна РЛС типу "Воронеж". Ілюстративне фото з відкритих джерел

Росія зберігає "гробове мовчання"

Днями Україна вразила російську систему раннього попередження про ракетно-ядерний напад у Армавірі. Що це за система і яке її призначення?

Такі об'єкти ми бачити під Мукачевом і Севастополем. Це велика споруда, за нею розташована так звана "фазована решітка" – спеціальний радар, який своїм спрямованим випромінюванням сканує навколоземний простір для того, щоб побачити наближення ворожих ракет. Таке є у США, у Великій Британії, в принципі, всі великі ядерні країни мають щось схоже. І в Радянському Союзі такі системи були. Перші їх покоління виробляли, в тому числі у Дніпрі. Це були великі бетонні споруди. А потім росіяни почали їх замінювати на збірні конструкції, вони мають назву "Воронеж". Росія, звичайно, відмовилась від українських станцій. Ми й самі їх туди не допускали. Вона відмовилась від того, що було в країнах Балтії, в Азербайджані. І розбудувала нові у Краснодарському краї, в Оренбурзькій області. Станції "Воронеж" – це нове покоління, величезна споруда, огороджена, до неї не підійти. Вона не рухається, не обертається, але промінь із цього радару сканує небо, космос і отримує зворотній сигнал, щоб ідентифікувати цілі. І вся ця система у росіян теоретично поєднана в єдину систему, яка дозволяє спостерігати і попереджати про ракетний напад на Росію з далеких дистанцій. Тому вона так і називається – система раннього попередження про ракетний напад. 

Наскільки те, що виведено з ладу, може вплинути на всю систему? 

Там невідомо. Є різні оцінки, але певне поле випадає. За моїми даними, із того, що офіційно повідомляється, це вже третє таке пошкодження такого типу станцій. При першому, кілька місяців тому, влучили у командний центр цієї споруди, можливо, це на щось вплинуло. І зараз два удари. Та станція, що в Оренбурзькій області "дивиться" на південь. А ця, що в Армавірі – "дивиться" на Середземне море, Близький Схід і трохи зачіпає Крим. І є повідомлення про те, що там є значні пошкодження. А це означає, що невідомо наскільки, але росіяни зараз значно гірше бачать, або взагалі не бачать те, що відбувається у Середземному морі, над Кримом і, умовно кажучи, над Ізраїлем. Але точно цього не відомо, тому що це одна із найбільш утаємничених частин російської військової машини. Тому напевне сказати, що вони втратили  складно. І як би не було дивно, але сама Росія зберігає "гробове мовчання" стосовно того, що сталося. Можливо, вони взагалі не працювали. Ми цього не знаємо. Але судячи із тих уражень, які там є, у них значно знизилась якість спостереження за ракетною загрозою для Росії, якщо вона існує, із території Середземного моря. 

А як визначити, що якість спостереження погіршилася? 

Ніяк. Це можна тільки побачити, наскільки впевнено російське керівництво себе почуває, коли вони говорять про ядерну війну. Бо, я повторюсь, усе, що стосується ядерного озброєння і таких систем – це дуже закрита тема. Але ситуація дивовижна – вони зберігають "гробове мовчання" з цього приводу. 

Це політична комунікація між двома ядерними країнами

Чому США занепокоєні цим ураженням? Яка логіка стоїть за їхніми маркуваннями і чи дійсно є причини побоюватися?

Якщо дивитись суто формально на ті документи, які сама Росія кілька років тому публікувала, нібито їх розсекретивши, то там було щось наближено до правди, як ухвалюються рішення стосовно критеріїв використання ядерної зброї. І серед критеріїв, коли може розглядатися питання використання ядерної зброї, є несподівані удари по центрах прийняття рішень і по системах попередження. В теорії ядерної війни – це називається "засліплюючий удар", коли спочатку несподівано завдається удар по таким радарам і країна взагалі не бачить, що на неї летить. І в такій ситуації росіяни теоретично можуть розглядати нанесення ядерного удару. Але тут є інше обмеження – всі ці міркування стосуються відносин між самими ядерними країнами. Якщо терористи заповзають на територію і знищують ці радари, то це питання спірне. Тому, на тлі "гробового мовчання" Росії, США зробили не те, щоб офіційні заяви, а в солідних виданнях "зливи", що мовляв анонімні джерела повідомляють, що уряд Сполучених Штатів занепокоєний. І у мене таке враження, що Сполучені Штати, по-перше, надсилають сигнал Росії, що вони не мають до цього відношення і вони не вважають, що це привід для ядерної війни. Але з іншого боку показують, що вони знають про цю ситуацію, і що вони, можливо, мають на це певний вплив. Тобто, це скоріше політична комунікація між двома ядерними країнами.  Але так, дійсно, це може бути дестабілізація, якби цей удар завдавали Сполучені Штати. Але його завдала Україна із власних міркувань, зокрема тому, що ці об'єкти можуть використовуватися для спостереження над полем бою в Україні і, можливо, для радіоелектронної боротьби. 

Олексій Їжак. Фото: Facebook/oleksii.izhak

"Ядерний ризик" існує

Але ж Росія сама погрожує ядерною зброєю і, зокрема, розміщує її на території Білорусі. Чи сприймають такі погрози інші ядерні держави?

Трохи сприймалися. Ми знаємо, що до сьогодні існувало жорстке обмеження на використання зброї однієї ядерної країни проти території іншої ядерної країни, незважаючи на те, в чиїх руках ця зброя. Тобто "ядерний ризик" існує. Але те, що Росія намагалась зробити із ядерною зброєю, використати її як інструмент колоніальної війни, не спрацювало. На це зважали. Але коли почалася історія із ядерною зброєю у Білорусі (я, до речі, вважаю, що її там насправді не має) і всі ці ядерні навчання стратегічних сил, які невідомо де і як проходять, цей аспект помітила тільки Франція. Вона також провела більш реальне випробування нової своєї ракети, яка відноситься до не стратегічних ядерних сил. Сполучені Штати ніяк на це не реагують. А після подій із радарами попередження про ракетний напад, я думаю, що всі ці перманентні ядерні погрози виглядають дуже непереконливими. Якщо Росія в реальній ситуації, яку вона сама проголошувала як привід для ядерної війни, зберігає "гробове мовчання", то це означає, що всі її інші заяви дуже непереконливі. Я думаю, що інші країни спостерігають за тими місцями, де зберігається ядерна зброя. Але зараз, схоже, немає жодних ознак того, що вони планують її якось використати. Це на виду, це можна спостерігати.

Як інші ядерні країни відреагували на це? 

Публічно ніяк. Я не чув таких публічних заяв. Звичайно, є публікації експертів, різні дискусії у соціальних мережах, але заяв не було. Єдиний помітний епізод – це була реакція Франції на російсько-білоруські навчання не стратегічних ядерних сил. Французи також випробували в одному екземплярі свій літак "Рафаль" із ракетою, яка може нести ядерну зброю. Вони її перевірили і сказали, що добре працює. Що робить Росія невідомо, окрім того, що знімає генералів.  А щодо ураження радарів, то перші повідомлення були з України, в яких було сказано, що ми можемо нашими дронами діставати аж на 1600 км.  Із американського боку перша серйозна заява була у вигляді зливи у Washington Post.  Була ще заява колишнього керівника "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна. Він щось сказав, а потім заявив, що він нічого про це не говорив. Тобто, на тлі цього ніхто інший не втручається, тому що насправді це справа, якщо вона взагалі важлива, між Росією і Сполученими Штатами. 

Було 3 епізоди ударів дронами по таких об'єктах. Росія мовчить

Крім Рогозіна, в Росії взагалі ніяк не прокоментували цю атаку? 

Там була певна ескалація на пропагандистських каналах, але вона була пов'язана скоріше із дискусією щодо дозволу Україні на використання західної зброї по території Росії. А цього наче ніхто не помітив. Тут я трохи розширю. Вже було 3 епізоди ударів дронами по таких об'єктах. Починалося все з удару українськими дронами по аеродрому в Енгельсі на Волзі. Там дійсно справжній воєнний ядерний об'єкт, тому що там базуються стратегічні бомбардувальники подвійного призначення. Вони якраз звідти завдають удари по Україні. Але поруч із цим аеродромом, десяток-два кілометрів, є величезний склад ядерної зброї. І коли наші дрони атакували Енгельс, Росія зреагувала тим, що вона перекинула частину своїх стратегічних бомбардувальників на більш віддалені аеродроми, до яких Україна ще не дістає. Тобто це вже не перший епізод удару українськими дронами по подвійній інфраструктурі, яка бере участь в цій війні. Тому що стратегічні бомбардувальники теоретично мали б обмежуватися договорами між США і Росією стосовно ядерних озброєнь, але вони використовувались Росією у війні проти України. І коли Україна завдавала удару, Росія нічого не зробила. Вона просто відвела ці бомбардувальники далі на інші аеродроми. Це трошки, можливо, дивно, але дійсно тут уже наша сміливість перевіряти, наскільки реальні всі ці ядерні страшилки Росії. Тому що зараз вже знищуються радари в цій системі функціонування ядерних сил і Росія нічого не говорить. Вона мовчить. Можливо, тому що не може визнати тієї дивної обставини, що її ядерні сили і те, що їх забезпечує, виявляється дуже незахищеним.