Дозвіл на застосування західної зброї по території РФ критично важливий – Попович

Дозвіл на застосування західної зброї по території РФ критично важливий – Попович

Ситуація на Харківщині, можливо, розвивалася б зовсім інакше, якби Україна мала дозвіл на застосування західної зброї по території РФ. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив військовий оглядач Денис Попович. "Якщо ми кажемо про захист Харкова, то якраз дозвіл від німців щодо використання зброї в широкому сенсі по території і над територією РФ є критично важливим", – сказав експерт. Він підтвердив, що західна військова допомога останнім часом дійсно помітно активізувалась. Стало більше снарядів, вдалося певною мірою стабілізувати фронт. Але цього наразі достатньо, щоб тримати оборону, вважає оглядач. "Про контрнаступальні дії я б поки що не радив думати", – підсумував Попович. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: АрміяInform

Дозвіл від німців щодо використання зброї по території РФ критично важливий

На застосування західної далекобійної зброї по території РФ, на жаль, досі є заборона, зокрема з боку США. Хоча низка країн, серед них і Франція, зняли такі застереження. Що саме ми можемо робити за допомогою цієї зброї і які об'єкти для нас у пріоритеті? 

Ще британці дозволили, на початку місяця. Тобто, це ракети SCALP від Франції і ракети Storm Shadow від Великої Британії. Це крилаті ракети повітряного базування, вони б'ють у радіусі 300 кілометрів. І, безумовно, вони більш руйнівні, ніж будь-який дрон, який зараз запускається Силами оборони України. Це головна відмінність. Але ми знаємо, що дрони зараз значно більш далекобійні, ніж ці ракети. 

Станом на зараз уже 10 країн висловилися за те, що Україна може вражати військові об'єкти на території Росії – це Франція, Чехія, Польща, Швеція, Фінляндія, Велика Британія, Естонія, Латвія, Литва та Нідерланди. У Німеччині і США дискусії ще тривають. Як довго вони ще можуть думати і чи отримаємо ми позитивний результат? 

Щодо Німеччини. Під час заяви Макрона, де він жартуючи демонстрував, "звідки на Росію готувався напад", поруч із ним перебував Шольц і від нього не було заперечень. Він же міг сказати, що ні, Німеччина поки що не дозволяє Україні використовувати власну зброю. Але він цього не сказав. Крім того, я вчора читав певні розмови від офіційних представників німецького уряду. Я не чув там офіційної згоди, але є певна прихильність до того, щоб дозволити використовувати німецьку зброю по території РФ, за умови дотримання міжнародного права. Такі є обмовки і такі є умови.  Від Німеччини ми очікуємо ракети TAURUS, але там поки немає ясності, чи дадуть їх нам, чи ні. Швидше, що не дадуть. Принаймні поки що Шольц каже, що цього не буде. Але німці багато чого іншого нам постачають, в тому числі і Patriot. А використання Patriot таким чином, щоб збивати літаки над територією РФ так само критично важливе, зокрема для Харкова.

Нагадайте нам далекобійність Patriot. На якій відстані він може вражати цілі? 

Аеродинамічні цілі – 150-160 кілометрів. Це літаки, крилаті ракети. А щодо балістичних цілей, то там, якщо не помиляюсь,  20 кілометрів по висоті. Однак, якщо ми кажемо про захист Харкова, то якраз дозвіл від німців щодо використання зброї в широкому сенсі по території і над територією РФ є критично важливим. Тому що давайте не забувати про те, що є ще і артилерія, яку нам німці також постачають. 

Байден ще думає

Ми чекаємо також на рішення США, але вони у цьому сенсі зволікають. Які там дискусії?

Ми чули від Джона Кірбі про те, що немає поки що офіційного дозволу США щодо використання ракет і американського збройного по території Росії. А це передусім ATACMS, які є дуже важливими для такого використання, оскільки це удари по аеродромах, де знаходяться носії коригованих авіаційних бомб – літаки Су-34. Це удари по стартових позиціях С-300 і "Іскандер". Це знову ж таки у контексті захисту Харкова і ударів по місцях концентрації військ російської армії, які готуються переходити через кордон, умовно, у Сумській області. Якби був дозвіл бити ATACMS по РФ, то можливо і ситуація довкола Харківщини розвивалася б трохи інакше. Але у США зараз тривають дискусії, і за відкритими джерелами Байден ще думає. Тобто, дозвіл від американців на використання американської зброї по території РФ – це буде якась карта, яку американці хочуть покласти у відповідь на російське загострення.

Навіть один літак далекого радіолокаційного виявлення – це дуже добре

Коли нарешті ми зможемо побачити у нашому небі літаки F-16? І що можете розповісти про літак далекого радіолокаційного виявлення, який нам дають шведи? 

Це у рамках підготовки до передачі F-16. Це літак або літаки ДРЛВ від Швеції. Тобто, можливо, що їх буде і більше, ніж один. Але навіть один – це дуже добре. Значення літака ДРЛВ дуже велике. Це літак далекого радіолокаційного виявлення, який допомагає моделювати поле бою. Тобто з його допомогою можна побачити, що злітає, звідки, в якій кількості, в яких напрямках, що їздить по землі.

Його радіус дії 500 кілометрів, так? 

Наскільки я розумію, 450-500 кілометрів. Тобто цей літак відслідковує, роздає цілі вказівки і допомагає літакам F-16 бачити дальше і бити швидше і точніше.

А яка дальність радіолокації у російських літаків А-50, який ми не так давно збили? 

У них трохи більше. Приблизно 600-800 кілометрів, в залежності від модифікації. Але головне те, що тепер він буде у нас. Є питання, де він буде базуватися, чи є спеціалісти і щодо вартості експлуатації, але це стратегічний подарунок.

Перша партія літаків F-16 складатиме 6 машин

Скільки, за вашими даними, літаків F-16 ми отримаємо в цьому році? І чому, зараз є повідомлення, передача літаків Gripen від Швеції поставлена на паузу?

Наскільки я розумію, тут немає зради і не треба її шукати. По-перше, Швеція нам уже допомогла, той же літак ДРЛВ. А по-друге, згадаймо з якими труднощами, супутніми проблемами, супроводжувалася програма F-16 для України – аеродроми, льотчики, техніки, експлуатаційні спеціалісти, і так далі. Тобто, це окрема програма, в яку були залучені кілька країн. А тепер давайте запустимо таку ж паралельну програму підготовки спеціалістів для Gripen. Скільки часу, грошей, зусиль вона займе? Тому, очевидно, було ухвалено рішення закінчити історію із F-16, а потім вже переходити до програм щодо Gripen. Стосовно термінів. Ми маємо на увазі, що це буде червень, а першим донором літаків – буде Данія. І у відкритих джерелах була інформація, що перша партія складатиме 6 машин. 

               Денис Попович. Фото з особистого архіву

Небезпека для Сумщини залишається

Яка поточна ситуація на кордоні України і Росії в контексті скупчення російських військ? Наскільки вона є небезпечною зараз для Сумщини? 

Була інформація, що 10-12 тисяч російських військовослужбовців концентрується перед Сумщиною. Зокрема, в районі міста Суджа з боку РФ. Але російські дії на Сумщині, вочевидь, залежать від їхніх дій на Харківщині. А вони там для росіян йдуть поза планами. Вони не виконують тих планів, які перед собою ставили, заходячи на Харківщину. Тому вони зараз туди змушені перекидати підкріплення, і є певні підстави вважати, що такі підкріплення вони перекидали із Сумського напрямку. Тому небезпека над Сумщиною зараз є. Але перейдуть кордон чи ні – поки що 50 на 50. Відповідно, треба до цього готуватися і мати це на увазі. Приблизно тиждень тому Генштаб також казав про можливу концентрацію військ у напрямку Чернігівської області. Але поки що таких спроможностей у росіян немає на Чернігівщині, щоб створювати там якісь суттєві оперативні небезпеки. Але треба пильнувати. 

У контексті застосування західної зброї по цілях РФ, що зараз пасувало би нам робити активніше, щоби запобігти розширенню російського наступу, зокрема, на Харківщині? 

На мою думку, якби нам дозволили використовувати зброю на території РФ, то треба було б бити по місцях скупчення військ вже на території Росії. Завдавати ударів, коли вони розвантажуються, коли намагаються прямувати ближче до кордону. Бити по їхніх скупченнях, по аеродромах, по їхніх стартових позиціях "Іскандерів" чи С-300 для того, щоб попередити їх до того, як вони перейшли кордон.

Як загалом ви оцінюєте динаміку надання нам допомоги від партнерів? 

Головний підсумок у тому, що це перше півріччя було "змазане" відсутністю рішення щодо передачі допомоги від США. Ми пам'ятаємо ці політичні перипетії. Фактично усе розпочалося у кінці квітня. Але за цей час допомога від США в принципі є достатньо динамічною. Тобто вдалося певною мірою десь стабілізувати фронт, більше зараз стало снарядів, плюс ми очікуємо від чеського уряду підтримку. Тому в принципі динаміка присутня. Але вона допомагає поки що тримати оборону, а про контрнаступальні дії я б поки що не радив думати. 

Останні новини
Промінь рекомендує: Віктор Павлік із треком "Як я тебе кохаю"
Промінь рекомендує: Віктор Павлік із треком "Як я тебе кохаю"
Показати приклад іншим ВНЗ. Тимофій Брік про "Альянс українських університетів"
Показати приклад іншим ВНЗ. Тимофій Брік про "Альянс українських університетів"
"Переобладнується будь-яка автівка": як проєкт "Драйвери" полегшує ветеранам водійський досвід
"Переобладнується будь-яка автівка": як проєкт "Драйвери" полегшує ветеранам водійський досвід
"Хто цей покупець в інтернеті?" — противниця онлайн-продажу тютюну та алкоголю, депутатка Булах
"Хто цей покупець в інтернеті?" — противниця онлайн-продажу тютюну та алкоголю, депутатка Булах
Саундтрек безтурботних днів: Околиця випустила сингл "Легко так"
Саундтрек безтурботних днів: Околиця випустила сингл "Легко так"
Новини по темі
"Переобладнується будь-яка автівка": як проєкт "Драйвери" полегшує ветеранам водійський досвід
Зовсім скоро рій із 20 FPV-дронів автоматично знищуватиме цілі окупантів — Храпчинський
Атака російськими КАБами Харкова — троє загиблих, понад пів сотні поранених
Якщо Південна Корея поставлятиме зброю Україні, то робитиме це поступово — Киричевський
"Про погіршення польсько-українських відносин не йдеться": Керик про зміну виплат для українців