Із важкою технікою у росіян "від'ємний баланс" – Гетьман

Із важкою технікою у росіян "від'ємний баланс" – Гетьман

Удари по лінії фронту вздовж тисячі кілометрів свідчать, що росіяни намагаються розтягнути нашу оборону, щоб ми не розуміли, де саме вони готують найбільш потужні наступальні дії, вважає військовий аналітик Олексій Гетьман. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що із важкою технікою у ворога наразі "від'ємний баланс", на відміну від людей. Тож, поки Україна очікує на нове озброєння від партнерів, росіяни малими піхотними групами намагатимуться захопити якомога більше територій. "Але ті втрати, які вони несуть, як оцінюють наші британські і американські партнери, дуже великі із дуже невеликим результатом", – констатував військовий експерт. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/NGUmainpage

Вони хочуть контролювати щонайменше Донецьку і Луганську область

ОСУВ "Хортиця" повідомило, що росіяни малими штурмовими групами знову намагаються прорватися у Красногорівку на Донеччині. Яке стратегічне значення для них має це місто, що вони його постійно штурмують? 

Важко сказати, навіщо їм будь-яка територія, яку вони намагаються захопити. Для того, щоб спробувати просуватися далі. Тут треба дивитися на мапу і розуміти, що вони хочуть контролювати щонайменше Донецьку і Луганську область, як вони планували, і виходити далі.

Повідомлялося, що частина штурмовиків зайшла на красногорівський вогнетривкий завод, більшу частину росіян там ліквідували, але бої тривають. Чому саме туди вони намагаються прорватися?

Завод  – це фортифікація. У ній простіше тримати оборону і звідки можна намагатися рухатися далі. Поки немає інформації про те, що вони там знищені чи оточені. А те, що заблоковані  означає, що у них немає можливості постачати зброю, БК. Тому заблокований підрозділ там буде знаходитись рівно стільки, скільки йому вистачить набої. Потім, швидше за все, вони будуть знищені або полонені.

Захоплення цього заводу має для них значення, як хоч якийсь захоплений об'єкт до їхнього "побєдобєстного" 9 травня?

До 9 травня у них були плани захопити Часів Яр. Про це вони казали із усіх своїх ефірів. Поки що їм це не вдалося. А щодо заводу, то ці заводи будувалися ще в ті часи, коли використовувалось багато цегли і там можна ховатися від ураження.

Із важкою технікою у росіян "від'ємний баланс"

Красногорівка постійно під ударами ФАБів, градів, мінометів, касетних боєприпасів і там досі залишаються люди. Попри це, військові повідомляють, що ворог використовує переважно малі штурмові групи. Росіяни не можуть там використовувати важку техніку, чи це така тактика?

Це більше тактика, тому що із важкою технікою у них "від'ємний баланс" по відношенню до того, що вони можуть постачати на лінію фронту і скільки втрачають, на відміну від людей. Тому техніку вони будуть максимально заощаджувати. А невеличі групи – це вони намагаються "мавпувати" сучасну тактику. Це тактика мережецентричних війн, коли невеличі групи, які дуже добре між собою комунікують у режимі онлайн. І командир навіть невеликої групи має право самостійно приймати тактичні рішення у межах тих стратегічних задач, які були поставлені перед більш великим підрозділом. Це сучасна тактика ведення бойових дій. Росіяни теж роблять невеличкими групами, 5-10 максимум людей – це рівень відділення. Але це зовні виглядає так само, як сучасна тактика. Бо ці групи між собою не комунікують, так як би це мало бути. Таких засобів зв'язку у них немає. І тим більше приймати самостійно тактичне рішення командир відділення чи взводу у росіян не має права. Їм намалювали стрілочку, куди рухатися, вони так і будуть рухатись. 

Зрозуміло, що ворог вчиться і в плані комунікації, очевидно, теж. Чи не пора нам думати, а що ми можемо цьому протиставити? 

Комунікувати між собою вони навчаться. Засоби зв'язку – невелика проблема. Але дати можливість командиру невеликої групи керувати самостійно, приймати самостійно тактичне рішення – це проти логіки їхньої армії. Я думаю, що до цього вони не дійдуть. Але так, вони вчаться. Там багато людей мають уже щонайменше дворічний досвід бойових дій. І вони навчилися, як ховатися, як пересуватися. 

Вранці з'явилася новина про те, що Пентагон і SpaceX обмежили використання Starlink російськими військовими. Наскільки ця проблема велика і чи достатньо тих зусиль, які зараз докладають наші партнери? 

Вони це використовують для того, щоб коригувати артилерійський вогонь, використовуючи Орлани, Ланцети. Тобто, це більше не для комунікації між малими групами, а для наведення артилерії, мінометів через свої БПЛА. Щоб ці безпілотники могли чимдалі залітати і через супутниковий зв'язок можна було проводити розвідку чи завдавати удари.

Олексій Гетьман. Фото: facebook/alexeyhetman

Процедура призначення та звільнення має чітко дотримуватись

9 травня Володимир Зеленський провів низку кадрових перестановок у керівництві Збройних сил. Зокрема, призначено нових командувачів Сил спеціальних операцій та Сил підтримки. Новим очільником ССО став генерал Олександр Трепак. При цьому попередній командувач Віктор Хоренко заявив, що дізнався про новину зі ЗМІ. Що відбувається? 

Ротація під час бойових дій у будь-якій армії часто відбувається. Із чим це пов'язано, інколи важко зрозуміти. Можливо військово-політичне керівництво не бачить у цих людях тих можливості, які б вони мали робити. Але це можна зрозуміти. А от процедура призначення та звільнення має чітко дотримуватись. Не може командуючий якоюсь групою військ просто звільнятися і дізнаватися про це зі ЗМІ. Є певна процедура у Збройних силах, і порушення цієї процедури – це дуже погано. При тому, що вона доволі проста. Якщо військову людину треба кудись перемістити, то в будь-який момент його командир може перевезти із одного місця в інше, чи з однієї посади на іншу. Наказ і все.

Новим командувачем Сил підтримки став генерал Дмитро Герега, який був звільнений із цієї посади 2 місяці тому. Про свідчать така ротація?

Щось відбувається. Але не вся інформація про події, які відбуваються всередині Збройних сил має бути назагал. Є речі, які пов'язані з військовою таємницею. І ми бачимо тільки вершину айсбергу. 

Ворог намагається розтягнути нашу оборону

Чи можна за рухами росіян на різних ділянках, навіть на прикладі окремого села, проаналізувати їхню загальну стратегію?

Ми очікуємо посилення наступальних дій наприкінці травня, на початку червня, про що нам казало ГУР. Це пов'язано із тим, що вони мобілізували і підготували уже щонайменше 120 тисяч. Зараз у них амбітні плани ще 200-300 тисяч підготувати. І ці люди поступово вже долучаються до російських збройних сил безпосередньо на лінії фронту. А де саме вони будуть наступати? Вони промацують, починаючи від Красногорівки, тобто із Мар'їнського напрямку, і далі до Авдіївського, Бахмутського, Куп'янсько-Лиманського. Навряд чи вони роблять такі штурмові дії, щоб промацати нашу оборону. Вони чудово знають, які у нас там підрозділи. Але такі удари по лінії фронту вздовж тисячі кілометрів свідчать про те, що вони намагаються розтягнути нашу оборону, щоб ми не розуміли, де саме вони готують найбільш потужні наступальні дії. Це відома тактика. Ніякого ноу-хау немає. Тобто наступати в одному місці не варто. Треба робити це у 2-3 місцях, робити відволікаючі удари, щоб розтягнути оборону ворога і тоді у певних місцях можна спробувати її прорвати. Росіяни зараз це роблять. Тобто тактика піхотних боїв, броньованої техніки, за останні роки суттєво не змінилася. Змінилися засоби ураження, а логіка залишилася та сама.

Втрати ворога на фронті дуже великі із дуже невеликим результатом

Наскільки ворог просунувся і наскільки це вплине на час, який нам знадобиться, щоб повернути втрачені позиції, поки ми не мали допомоги?

Допомога уже надходить. Не так швидко, якби нам хотілося. Але не тому, що хтось десь гальмує, а тому, що є логістичні спроможності перевозити. Тому, поки вона надходить, росіяни будуть намагатися захопити якомога більше територій. Це очевидно. Поки що тактична ініціатива на їхньому боці. Але ті втрати, які вони несуть, як оцінюють наші британські і американські партнери, дуже великі із дуже невеликим результатом. Тобто, просування незначне. А втрати вони несуть більше тисячі, а то й до півтори тисячі людей щоденно. Навіть для більш ніж пів мільйонної армії росіян на фронті – це теж серйозні втрати.

Має бути "довга рука"

Знаємо, що ворог намагається атакувати нашу енергетику, наші міста. Що намагаємося робити ми, чи з'являється у нас щось нове, щоб діставати їхні тили?

Треба максимально руйнувати логістику ворога і максимально далеко. Це має бути "довга рука", щоб діставати їхні склади, нафтопереробні заводи, виробництва, пов'язані з розробкою чи виробництвом техніки. Тобто руйнувати тили, паливно-мастильні бази, логістику, дороги, залізницю. Те, що робили раніше партизани, зараз це треба робити ракетами. А якщо ракети туди не долітають, то туди долітають наші дрони.

Речник Повітряних сил Ілля Євлаш підтвердив, що росіяни модернізували ракету Х-101, але збивати ми її можемо. Як далеко ворог просунувся у модернізації цієї зброї і чи не будуть більш загрозливими наслідки від її застосування для цивільного населення? 

Для цивільного населення більш загрозливі наслідки будуть тоді, коли ракета прорветься через лінію оборони і залетить у мирне місто. Росіяни ракетами обстрілюють не військові об'єкти, а цивільні.  Щодо модернізації. Вони намагаються зробити "імпортозаміщення", як вони кажуть. Тобто під санкціями їм важко виробляти високотехнологічну зброю. Тому вони використовують китайські мікросхеми, намагаються власне виробництво налагодити. У ракетах, які ми збили і досліджуємо, вже багато чого виробництва РФ. Тобто у них немає потужного виробництва якихось високотехнологічних деталей, але певні замінники вони роблять. 

А щодо північно-корейських ракет. Чи скоротила їхнє використання Росія чи досі застосовує? 

Ці ракети низької якості. Але я думаю, що Північна Корея використовує нашу війну як полігон для того, щоб вивчити якість цих ракет і наскільки вони можуть долати сучасну протиповітряну оборону. А росіяни можуть їх використовувати як хибні, відволікаючі цілі. Тобто не можна сказати, що вони їм не потрібні. Вони їх запускають, щоб відволікати нашу ППО.