За 5 років в Україні виписали понад 72 мільйони електронних рецептів — МОЗ

За 5 років в Україні виписали понад 72 мільйони електронних рецептів — МОЗ

Протягом п'яти років в Україні лікарі виписали понад 72 мільйони електронних рецептів. Про це розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич. Вона наголосила на тому, що сьогодні електронні рецепти можна використовувати для будь-яких препаратів. Одна з переваг електронного рецепта – його можна отримати дистанційно, на відміну від паперового. При цьому, запевнила Карчевич, персональні дані пацієнтів, лікарська таємниця збережені. "Є 9 рівнів захисту. Тому співставити персональні та медичні дані технічно неможливо без певних алгоритмів", – переконує заступниця міністра охорони здоров’я.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення з відкритих джерел 

Понад 72 мільйони електронних рецептів за 5 років

— Скільки пацієнтів в Україні охоплено цією послугою? 

Це міжнародний досвід, який імплементується в Україні, бо електронні рецепти активно використовуються і в державах ЄС. За 5 років було виписано понад 72 мільйони електронних рецептів. Вони мали різні етапи запуску. Спочатку впроваджувалися, коли запускалася урядова програма "Доступні ліки", яка передбачає відшкодування вартості ліків для пацієнтів із боку держави. Потім ми запровадили електронні рецепти для ліків, які купують за кошти пацієнтів. На сьогодні електронні рецепти можна використовувати для будь-яких препаратів і це зручна форма доступності медичної допомоги для пацієнтів.

— Лікарі виписують електронний рецепт чи паперовий?

Залежить від того, яка саме програма. Якщо ми говоримо про урядову програму, то там, де витрачають бюджетні кошти і мова йде про великі суми, переважно умовою є саме використання електронного рецепта. Електронні рішення дозволяють моніторити використання бюджетних коштів і запобігати певним можливим зловживанням. Враховуючи воєнний стан, винятком є прифронтові території й територія активних бойових дій. Адже ми розуміємо, що там складніші умови, ніж на інших територіях України. А коли ми говоримо про рецепти за власні кошти пацієнта, то там можна електронний і паперовий. Також окремі умови у нас діють на препарати наркотичні, адже було звернення від правоохоронних органів, враховуючи, що в нас є, на жаль, низка негативних явищ щодо обігу лікарських наркотичних препаратів, тому саме правоохоронні органи наполягали, щоб використовувався винятково електронний рецепт і таким чином їм і легше запобігати цим негативним явищам, і боротися з наркоманією.

План: покриття всієї території України роботою мобільних аптек

— Наскільки ця послуга доступна всім пацієнтам? Люди у сільській місцевості, які отримують електронний рецепт за програмою "Доступні ліки", не можуть це зробити, бо в сільській місцевості може не бути поблизу такої аптеки, в якій можна забрати оці доступні ліки? 

Одна з проблем – це доступність для сільських територій, зокрема медичної допомоги і наявності лікарських препаратів, аптечних закладів тощо. Щоб розв'язати цю проблему, впроваджується декілька ініціатив. Одні з останніх рішень, які були впроваджені перше – це виїзд мобільних аптек на різні території, зокрема і на сільські території, щоб люди, де немає аптечних закладів, могли в цих мобільних аптеках чи отримати безкоштовно в рамках програми "Доступні ліки", чи купити потрібні препарати. Почали такі виїзди з територій, ближчих до фронту. Планується покрити всю територію України і всі області роботою мобільних аптек. 

Друге рішення, яке пропрацювалось і вже запущене – це можливість доставки ліків через поштових операторів. Також і в рамках урядової програми ці ліки можна доставляти, і в рамках купівлі за власний кошт пацієнта. Зокрема, "Укрпошта" долучилася, вона отримала необхідне ліцензування і повністю відповідає державним вимогам. Через "Укрпошту" зараз можна замовити ліки з утриманням усіх необхідних умов.

Зловживання електронними рецептами: "людська помилка можлива, але це дуже легко відстежити"

— Чи відстежує Міністерство охорони здоров'я чи Національної служби здоров'я України зловживання цими електронними рецептами? 

Тут мова не лише про електронні рецепти, а й загалом про ті послуги, за які сплачує держава: чи медичні послуги, чи отримання ліків тощо. Щоб мінімізувати будь-які можливі зловживання, здійснюється і автоматичний моніторинг на підставі співставлення даних: якщо з'ясовуються певні аномалії, тоді включається наступний етап і здійснюється безпосередньо виїзний моніторинг. Також у нас є інтеграція нашої електронної системи охорони здоров'я – на сьогодні це найбільша державна IT-система з іншими державними реєстрами, щоб обмінюватися даними і верифікувати наші дані. Наприклад, ми беремо дані у Мін'юсті про смерть пацієнта і розуміємо: якщо пацієнту вже було зафіксовано факт смерті, але на нього чи виписаний рецепт, чи оформлена послуга – ми розуміємо, що це, швидше всього, зловживання. Звісно, людська помилка можлива, але це дуже легко відстежити. І ось якраз такі можливості для моніторингу запобігають можливим зловживанням. Ми плануємо також наступним етапом проводити моніторинг із Міністерством фінансів відповідно до тих законодавчих рішень, які ухвалюються.

Марія Карчевич. Фото: Укрінформ

Персональні й медичні дані зберігаються окремо

— Наскільки захищені ці дані? Люди мають різні хвороби: хтось має ВІЛ, а хтось психічні розлади. За тими ліками, які можуть призначатися через електронний рецепт, можна дізнатися діагноз і лікарську таємницю розкрити… 

Для нас питання безпеки ще до початку воєнного стану було одним із пріоритетних, а під час воєнного стану тим паче, враховуючи кількість кібератак і ті ситуації негативні, які ми бачили з іншими державними і недержавними ресурсами. Тому ми дуже опікуємось цим питанням: по-перше з точки зору технічного захисту ми проводимо і самостійно, і із залученням міжнародних компаній тестування на проникнення та вразливість, щоб завжди бути впевненими, що наші дані є захищені. Це перша складова цієї історії. А друга: сама архітектура нашої системи побудована так, що персональні й медичні дані зберігаються окремо. Є 9 рівнів захисту. Тому співставити персональні та медичні дані технічно не є можливим без певних алгоритмів. Також окремо наші дані охороняються законом. Це означає, що медична інформація є чутливою і доступ до неї надається винятково за згодою пацієнта. Для сімейних лікарів це ширший спектр даних, оскільки вони постійно ведуть пацієнта, для інших лікарів має бути підтверджена згода, що пацієнт надає дозвіл доступу до своїх даних медичних. Окремий ще рівень доступу до чутливих даних, зокрема ВІЛ, туберкульоз тощо.

Електронний рецепт можна отримати дистанційно, на відміну від паперового

— Як користуватися електронним рецептом? Якщо людина жила в Харківській або Сумській області, зараз переїхала до Тернопільської чи Львівської області, але хоче далі консультуватися зі своїм сімейним лікарем, з яким давно на зв'язку, але вони опинилися в різних регіонах. Чи може лікар, який залишився жити і працювати у Харківській області, виписувати електронні рецепти своєму пацієнту, котрий перебуває на відстані?

Одна з переваг електронного рецепта – його можна отримати дистанційно, на відміну від паперового. Таке рішення ми запровадили нормативно – це дозволено, якщо дозволяють галузеві стандарти, немає серйозного захворювання, тоді лікар може ухвалити рішення і, поспілкувавшись з пацієнтом, дистанційно виписати йому електронний рецепт і вже далі пацієнт буде отримувати необхідні препарати чи медичні вироби для свого лікування. Також поширене питання: як отримати рецепт, якщо немає смартфону? Якщо немає смартфону, то лікар уже на фізичному прийомі може видрукувати паперову довідку до електронного рецепта з тією ж інформацією. Там буде міститися номер рецепта і код погашення. Цю інформацію пацієнт озвучує в аптеці, вже далі фармацевт погашає рецепт у системі й видає препарати, необхідні пацієнту. В нас є завжди альтернативи для людей, які недостатньо цифрові чи не мають телефона. Ми розуміємо, що можуть бути різні випадки. Тому завжди альтернативні шляхи також пропрацювуються.

— Ви маєте дані щодо вікових груп, які користуються чи не користуються можливістю отримати електронний рецепт? 

Насправді у нас і електронними рецептами, й іншими цифровими послугами користуються люди різного віку, зокрема, і пенсійного. Звісно, що молоде покоління більш активно використовує цифрові сервіси. Мені здається, що має ще минути певний період часу, щоб ми опановували новітні технології й інноваційні рішення, тому що зараз ми вже почали перші спроби штучного інтелекту в медицині використовувати. Я думаю, що попереду в нас ще багато цікавих рішень очікується.

"Працюємо з країнами ЄС, щоб забезпечити обмін електронними рецептами"

— Якщо лікар і пацієнт опиняються в різних країнах? 

Наша урядова українська програма діє на території України, тому що це є кошти державного бюджету України, а для українців у Польщі звісно свої умови можуть бути, які держава Польща пропонує. Але якщо говорити про більш глобальні речі в частині обміну даними, то ми зараз працюємо спільно з країнами Європейського Союзу, щоб забезпечити обмін електронними рецептами на рівні країн Європи. Сподіваюся буде дуже зручно для всіх: впроваджується цифровий гаманець, щось на зразок нашої Дії, де будуть різні документи, зокрема електронні рецепти, які будуть доступні в різних країнах Європи.

— Як це буде на практиці реалізовано: випишуть рецепт на якусь діючу речовину, а не на певний препарат якогось виробника, якщо буде запроваджена міжнародна система? 

І зараз є. Щоб уникнути зловживань лікар виписує рецепт по діючій речовині, а вже пацієнт обирає торгову назву, бренд в аптеці, препарат, який він хоче придбати.