Олег Собчук (СКАЙ): Ми винні нашим військовим і маємо всіляко допомагати їм

Олег Собчук (СКАЙ): Ми винні нашим військовим і маємо всіляко допомагати їм

Набагато легше ампутувати поранену кінцівку, ніж спробувати зберегти її. Але для самої людини це ж катастрофа!

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба артиста

Гурт СКАЙ вирушає у весняний бллагодійний тур. Концерти пройдуть в межах Національної програми "Врятуй кінцівку", покликану зменшити інвалідизацію військових. Мету музикантів можна коротко сформулювати так: "один концерт – одна операція – одна врятована кінцівка".

Починаючи з лютого 2022 року СКАЙ на своїх концертах зібрали й передали для ЗСУ та Сил Оборони понад 24 млн гривень. А цієї весни музиканти планують зібрати кошти на операції на кінцівках для 5 бійців – на кожному окремому концерті пройде збір для одного військового, що є резидентом Національної програми "Врятуй кінцівку", яку реалізує Міжнародний благодійний фонд "Здоровʼя українського народу" *. 

Перший концерт вже відбувся в Миколаєві та зібрав повну залу. Наступні концерти пройдуть у Дніпрі – 18.03, Запоріжжі – 19.03, Хмельницькому – 29.03 та Івано-Франківську – 30.03. Концерти плануються й в інших містах, про які гурт повідомить згодом. Квитки на концерт можна придбати за посиланням.

Анна Заклецька і Денис Денисенко зв’язались із фронтменом гурту Олегом Собчуком і розпитали подробиці цієї важливої ініціативи.

Привіт, Олеже! Востаннє ми з тобою розмовляли в середині лютого, коли ти був у Сіетлі з маршем до другої річниці російського вторгнення в Україну. Як тоді все відбулося?

Привіт! Радий вас чути. Все пройшло добре. Тоді вийшло багато людей, пройшла благодійна хода, було багато промов. Зокрема і моя. Я виконав Гімн України. Доніс те, що я хотів сказати англійською мовою, до американських лідерів. Також дав кілька благодійних акустичних виступів. Ми тоді зібрали на Mavic 3T та FPV-дрони. І привезли для 411-го окремого стрілецького батальйону багато медичної гуманітарки.

Наші бійці пожертвували своїм нормальним життям заради нас – і тепер ми маємо зробити так, щоби вони мали нормальне життя після поранення

Дякуємо тобі, що стільки користі приніс! Що стосується теперішнього туру в рамках програми "Врятуй кінцівку". Є думка, що хірургічна ампутація кінцівок не завжди категорично необхідна. Ти сам вникав у цю тему? 

Так, набагато легше ампутувати кінцівку (легше для лікарів і для держави), ніж спробувати зберегти її. Але для самої людини це ж катастрофа. В рамках весняного туру, який ми проводимо з фондом Здоров’я українського народу і програмою "Врятуй кінцівку", ми збираємо кошти для конкретних бійців, яким потрібно зробити операцію і зберегти кінцівку. 

Я не буду вникати в медичні подробиці, тому що не медик. Але я точно можу сказати, що мабуть всі розділяють одну просту думку: ми повинні врятувати наших бійців! Тому що вони віддали здоров’я задля того, щоби ми з вами були живі на своїй землі. Тому це наша місія. 

Ми їм винні. Тому що наші бійці пожертвували своїм нормальним життям заради нас – і тепер ми маємо зробити так, щоби вони мали нормальне життя після поранення. Саме так ми можемо їм віддячити. 

І вони ще ж знову рвуться в бій. І багато хто добивається того, щоб потрапити назад, незважаючи на поранення. Наш обов’язок – допомогти їм. 

Ви можете допомогти конкретним бійцям на концертах нашого весняного туру. Окрім Дніпра, Запоріжжя, Хмельницького та Івано-Франковську плануються ще концерти у Львові та Одесі. Слідкуйте за нашими новинами. Придбавши квитки на наш концерт, ви автоматично допомагаєте нашим бійцям. 

Додамо від себе, що кожен бажаючий – навіть якщо він не планує чи не може відвідати ваш концерт, може задонатити будь-яку суму прямо на сайті, де продаються квитки. Там же є інформація про бійців, яким потрібна допомога – ім’я, підрозділ, обставини поранення і необхідна сума для лікування. Але повернемось до туру. Ви вже зіграли в Миколаєві і зібрали повний зал. Вдалось зібрати бажану суму?

Так, ми зібрали 56 тисяч гривень, і вже один з бійців має кошти на необхідну операцію. Я ще не знаю точно, чи вона вже була провелена, чи ось десь зараз відбувається. Він не залишиться без кінцівки – а ще буде знати, що його не залишили один на один з проблемою. Що українці його знають і пам’ятають. 

Дякуємо тобі за позицію і за те, що підтримуєш таку важливу програму. Стежте за соціальними мережами гурту СКАЙ, ходіть на концерти – і допомагайте. І наостанок просимо тебе звернутися до наших слухачів з тим, що в тебе зараз на душі.

Я дуже щасливій від того, що я живу в прекрасній країні з найкращими людьми. Ми обов’язково переможемо. Для нас головне триматися разом і допомагати одне одному. І все у нас вийде. Слава Збройним Силам України і Силам Оборони. Слава Україні! 

* Під час першого концерту туру в Миколаєві було зібрано кошти на лікування бойової травми солдату Потан Сергію з 53-ї окремої механізованої бригади, який воював на Бахмутському напрямку, займався ремонтом техніки та отримав мінно-вибухове поранення під час мінометного обстрілу. Сергій потребує операції з ендопротезування лівого колінного суглоба.

18 березня на концерті в Дніпрі гурт збиратиме кошти на лікування бойової травми старшому лейтенанту Овсієнко Андрію зі 127 ОМПБ Сухопутних військ ЗСУ, який воював на напрямку Кремінна (Срібнянське лісництво) та отримав мінно-вибухове поранення під час обстрілу автоматичними мінометами “Васильок”. Андрій потребує операції з ендопротезування плечового суглоба. Вартість лікування 193 800 гривень.

19 березня на концерті в Запоріжжі СКАЙ збиратиме кошти на лікування бойової травми солдату Даниленко Максиму з 15-го мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України, який воював на Куп'янському напрямку  та отримав вогнепальне поранення під час артилерійського обстрілу. Максим потребує проведення кісткової аутопластики – хірургічної процедури, при якій відсутню кістку замінюють іншою для відновлення надзвичайно складних переломів, які становлять значний ризик для здоров'я пацієнта або не загоюються належним чином. Операція проходитиме з використанням сучасної речовини “біоскло”, яке необхідне для захисту кісткового фрагмента від інфекції. Вартість лікування 196 500 гривень.

29 березня на концерті в Хмельницькому музиканти збиратимуть кошти на лікування бойової травми штаб-сержанту Шкаран Олександру з 17-ї окремої танкової бригади Сухопутних військ ЗСУ, який воював на Бахмутському напрямку та отримав мінно-вибухове поранення під час виконання бойового завдання, виходу з позицій. Олександр потребує операції тотального безцементного ендопротезування лівого кульшового суглоба. Вартість лікування 146 500 гривень.

30 березня на концерті в Івано-Франківську рок-гурт збиратиме кошти на лікування бойової травми штаб-сержанту Гундар Миколі – прикордоннику Донецького загону, відділу прикордонної служби «Сартана», який виконував бойове завдання в Маріуполі та отримав 6 кульових поранень в різні частини тіла під час міських боїв. Микола потребує операції з очищення кісткового каналу великогомілкової кістки із заповненням її “біосклом”. Вартість лікування 261 500 гривень.