Потепління триватиме до 6 березня, далі зниження температури та опади — "Укргідрометцентр"

Потепління триватиме до 6 березня, далі зниження температури та опади — "Укргідрометцентр"

В Україні вже настала метеорологічна весна. Потепління триватиме до 6 березня, а далі відбудеться незначне зниження температури та опади, зокрема подекуди може утворитися сніговий покрив. Це спрогнозувала синоптикиня і керівниця пресцентру "Укргідрометцентру" Наталія Птуха. Водночас лютий в Україні виявився аномально теплим, перевищуючи нові кліматичні норми на 3-4 градуси. Щодо того, чи можна вже починати польові роботи на ділянках, то все залежить від виду культури, зауважує синоптикиня. Зараз досить сприятливі умови для сівби у південних та західних регіонах, але не для плодово-ягідних. Загалом Птуха додає, що цьогорічна весна буде теплішою на 1-2 градуси, ніж попередні. 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: pexels.com / Helena Jankovičová Kováčová

Аномально теплий лютий

— Що було характерним для цьогорічної зими?

— Для України ця була зима вища за кліматичну норму за багатьма показниками. Глобально по всій земній кулі січень виявився найтеплішим за історію спостережень. Для території України він був не настільки теплим, тому що в нас в першу декаду січня було значне зниження температури. Але лютий в нас компенсує все, і є високі показники, аномальні. Це не типово для території України, навіть у порівнянні вже з новими кліматичними нормами, все одно ми їх перевищуємо десь на 3-4 градуси, а подекуди вище.

Метеорологічна весна вже настала

— Коли настане справжня весна?

— Ми розрізняємо як календарну, так і метеорологічну весну. На деяких метеостанціях, особливо в південних областях, метеорологічну весну ми офіційно вже зафіксували. Тобто, це коли середня добова температура кілька днів поспіль вища за нуль. Такі умови вже були у деяких регіонах, тому метеорологічна весна на деякій території України вже настала. Втім ми не можемо сказати, що більше не буде ніяких затоків холоду.

Потепління триватиме до 6 березня, далі зниження температури та опади

— Наразі на кінець лютого спостерігається доволі висока температура. Це норма для цього періоду?

— Звичайно, говорити, що це норма саме для лютого ми не можемо, тому що на багатьох метеостанціях ми фіксуємо перевищення кліматичної норми на кілька градусів. Навіть дуже часто спостерігаються рекордні значення, особливо на західних зараз та на південних областях. Дійсно, температура по +15 градусів в лютому — це рідкість. Така ситуація складається зараз не тільки в Україні, а в деяких європейських країнах, тобто ми маємо доволі високі значення температури, як для лютого. Це нетипово.

Водночас це може бути не зовсім добре в плані того, що зараз ми вже готуємося до весни, нам вже хочеться весняної погоди, але надалі може бути зниження температури. До 6 березня у нас переважно буде стабільна погода, атмосфера ніби завмерла, на нашу територію зараз впливає антициклон, це поле високого тиску зі сходу, і він забезпечує нам погоду без опадів, багато прояснень. Тобто є комфортна та ніби вже майже весняна погода. Але надалі може бути перебудова синоптичних процесів. Березень — це перехідний місяць, і він може бути дуже з багатьма сюрпризами. І в цьому році також може бути певне зниження температури. Зараз у нас повітряні потоки мають південну складову, відповідно вони більш теплі. Але вже з 5-6 березня відбудеться перебудова, з'явиться північна складова, і вже повітряні потоки будуть з півночі. Ми не говоримо про різке зниження температури та морози. Втім буде певне зниження і надходження опадів. Опади можуть бути змішаної фази, подекуди може утворитися сніговий покрив.

— На погоду впливає циклон, антициклон. А як загалом відбуваються ці процеси, коли в зародку виникає той процес того явища, яке потім впливає на погоду? Як синоптики на це реагують, тобто помічають, характеризують і розуміють, який буде подальший розвиток?

— Основне — це синоптичний метод, який характеризується тим, що ми аналізуємо синоптичну мапу переважно Європи. І основне завдання синоптика — зрозуміти, де зараз на території Європи яка погода і яка погода буде переміщуватися до нас і з якою швидкістю. Також до прогнозу додаються і математичні моделі. Зараз в сучасному світі є багато світових прогностичних центрів, які на суперкомп'ютерах розраховують дуже складні фізико-математичні формули, де враховуються різні параметри атмосфери, не тільки рельєфу. Є різні моделі, тому їх прогноз також може бути різний для певної території. Тому дуже важливо, щоб синоптик, маючи дані цих моделей, міг проаналізувати їх і за своїм досвідом визначити, яка модель краще працює для нашої території.

— На який період, зазвичай, можете давати чіткі прогнози?

— Це три доби. Найчіткіше, звичайно, це одна доба, далі вже може бути трошки менше. Також залежить від процесу. Зараз у нас антициклон, це спокійна погода, поле високого тиску, і ми бачимо, що у найближчі п'ять діб у нас буде стабільна, одноманітна погода, без опадів і з певними температурними показниками.

"Народні прикмети втратили актуальність"

— А наскільки прогнози відповідають уявленням серед народу, який орієнтується на природні показники, незалежно від того, що синоптики кажуть. Зокрема, хтось дивиться на те, яким небо ввечері буде, хтось дивиться за тим, що коти вже починають гуляти, а отже, березень точно вже майже в лютому настав тощо.

— Якщо брати народні прикмети, то це як статистичний прогноз, багаторічні спостереження, які люди передавали один одному, мовляв, якщо в один день якісь події відбуваються, далі може бути такий розвиток погоди. Зараз вже це дещо неактуально, адже змінюється клімат. Тому в нас зараз вже абсолютно інша погода. Якщо брати короткострокові фізичні явища, то якщо з'являються хмари, очевидно, буде дощ. Тобто короткочасні природні ознаки працюють.

Починати сівбу можна, а садити плодово-ягідні — ні

— Як визначити, чи можна вже починати польові роботи на наших ділянках?

— Все залежить від того, які саме культури. Наприклад, зараз для плодово-ягідних можуть бути не дуже сприятливі умови. Наприклад, у західних та південних областях вегетація хоч повільно, але відновлюється. Потім, якщо в березні в нас може бути затік холоду і знову морози, це може негативно вплинути. Щодо сівби, то зараз вже сприятливі умови для деяких регіонів. І потім якщо буде зниження температури, а зерна ще будуть в ґрунті, то для них не буде критично. А потім вже знову природа поступово відновлюється та йде до потепління.

Весна-2024 буде теплішою, ніж попередні

— Якою буде цьогорічна весна?

—  Ми очікуємо, що вона буде вище кліматичної норми — на 1-2 градуси у травні та квітні. У березні — на 2 градуси, можливо, навіть трошечки більше. За даними світових прогностичних центрів, на території Східної Європи, температура може бути вищою за кліматичну норму на 3 градуси.