Україна наблизиться цього тижня до абсолютного температурного максимуму — синоптикиня

Україна наблизиться цього тижня до абсолютного температурного максимуму — синоптикиня

З 11 до 15 липня нинішнього року в більшості областей України очікується спека 35-38 градусів, а в південних і східних областях – 40-41 градус. Це в ефірі Українського Радіо спрогнозувала синоптикиня Укргідрометцентру Наталя Птуха. Вона нагадує, що абсолютний максимум температури для території України становить 42 градуси, його було зафіксовано у серпні 2010 року в Луганську. Тобто, цього тижня південь і схід України не дотягнуть до абсолютного максимуму лише 1 градус. Але наступного тижня стане прохолодніше, заспокоює синоптикиня. І для вітчизняних аграріїв спека приносить не лише негатив. Спекотно влітку – морозно взимку? Ні! Це констатує Наталя Птуха.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото АР

42 градуси – абсолютний температурний максимум для України

Наскільки спека є аномальним явищем для України?

Починаючи з 11 до 15 липня в більшості областей України ми очікуємо денні максимуми температури в межах 35-38 градусів, а в південних і східних областях – 40-41 градус. Ці показники є дещо вищими за попередні роки і подекуди можуть наближатися до абсолютних температурних максимумів за всю історію спостережень. Абсолютний максимум температури для території України становить 42 градуси, його було зафіксовано 12 серпня 2010 року в Луганську. Тому показники в 40-41 градус наближають нас до аномальної спеки. Але ці дані стосуються цього тижня. Наступного тижня спека має піти на спад.

Прохолодні ранки через відсутність хмар

Чим спричинені температурні коливання протягом доби?

Перш за все, сонячною активністю. Вдень сонце прогріває повітря, натомість вночі сонця немає, повітря поступово остигає і за рахунок анциклонального типу погоди все тепло, яке накопичилося протягом дня вночі за відсутності хмар, інтенсивно вивільняється. Найнижчі значення температури завжди перед світанком. Хмари завжди виступають у якості ковдри. Оскільки зараз безхмарна погода, тепло за ніч встигає вивільнитися.

Чи можна говорити про зміну клімату на території країни? І наскільки швидко відбувається цей процес?

Зміна клімату спостерігається не лише на території України, але й по всій земній кулі. Зараз по північній півкулі в деяких країнах також фіксують високі значення температури. У Лас-Вегасі (США), наприклад, зафіксували 47,7 градуса за Цельсієм. Тому певні зміни в кліматичній системі відбуваються. Науковці й кліматологи проводять дослідження, аналізують різноманітні фактори. Один із основних – це вплив людської діяльності на зміни клімату.

До спеки не можна адаптуватися за тиждень

За якої температури людина може не працювати? Чи доцільно за таких погодних умов запроваджувати ранній робочий день? Чи можна звикнути до спеки?

Щодо запровадження раннього робочого дня, то це регулюється індивідуально на кожному підприємстві. Щодо впливу спеки на здоров’я людини, то його вивченням більше замаються медики. Синоптики можуть лише констатувати факт, що до спеки складно пристосуватися, оскільки для України це не є типове явище. За один тиждень аномальної спеки неможливо навчитися адаптуватися до неї.

Наталія Птуха. Фото: Укрінформ

Опустелювання і вирощування нових видів культур

Чи призводять кліматичні зміни до модифікацій звичних річних циклів у аграріїв?

Є як і негативні, так і частково позитивні моменти. У деяких південних регіонах відбувається опустелювання. Внаслідок трагедії  на Каховському водосховищі є великі проблеми зі зрошуванням в Дніпропетровській та Запорізькій областях. З позитивних моментів для регіонів із достатнім зволоженням з’явилася можливість вирощувати нові види культур.

Спекотно влітку – морозно взимку? Ні!

Спекотно влітку – морозно взимку. Чи завжди спрацьовує ця формула?  

Ні, я би так не сказала. Це швидше статистичні спостереження наших предків. Інколи такі збіги могли траплятися, але зараз в умовах зміни клімату в нас є загальна тенденція по всіх сезонах до періодів із більш високими значеннями температури. Таких періодів стає дедалі більше. І навіть зими стають із більш високими значеннями температури. Звичайно, можуть винятки, оскільки атмосфера дуже рухлива. Проте останні кілька десятиліть спостерігається загальна тенденція до підвищення температури.

У різних телефонах може бути різна погода

Наскільки достовірні прогнози погоди?

Це прогностичні моделі, які прораховуються в світових центрах. Це різні моделі, тому в різних телефонах може бути різна погода. Там немає жодної думки синоптика, який приносить свій досвід і який знає особливості конкретної території.