Пил у повітрі може бути до п'ятниці — синоптикиня Укргідрометцентру

Пил у повітрі може бути до п'ятниці — синоптикиня Укргідрометцентру

Запилення повітря, яка спостерігається нині у більшості регіонів України, може тривати до п'ятниця 4 жовтня, але вже не в такій концентрації, як на початку тижня. Про це повідомила керівниця пресцентру Укргідрометцентру Наталя Птуха. Вона зауважила, що пилова буря як така над Україною зараз не спостерігається. Це просто пил, який з вітром перемістився із Каспійської низовини. Також повітря забруднює пилок амброзії і полину, цвітіння яких закінчується. Через це побільшало звернень алергіків щодо погіршення стану. І найбільше страждають люди від 16 до 40 років,  зауважила лікарка-алерголог Олена Бачинська. Вона дала поради слухачам Українського Радіо – як себе поводити, щоб максимально убезпечитися. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Суспільне Дніпро

Циклічність кліматичних процесів

Частину України накрила пилова буря. Звідки вона до нас прийшла цього разу і чому останнім часом такі явища почастішали?

Наталя Птуха: Це здебільшого процес природний. Дійсно останнім часом, не тільки по території України, а й загалом, якщо розглядати європейський континент, такі явища можуть спостерігатися все частіше. Це пов'язано передусім із циклічністю кліматичних процесів. І часто буває так, що перерозподіл опадів нерівномірний. Тобто, якщо говорити в ракурсі зміни клімату, то зараз кліматологи фіксують, що волога, яка випаровується з океанів більш інтенсивно, випадає нерівномірно. В одному місці це може бути надмірний надлишок опадів, тобто набагато вищий кліматичної норми, а в той же час в інших регіонах може спостерігатися більш посушлива погода. І якраз зараз синоптична ситуація склалася так, що до території України надійшов цей пил. Тобто пилова буря на території України поки що не спостерігалася. Це було більше просто надходження пилу. Можливо, вона була десь на Луганщині, але в нас, на жаль звідти немає даних. Але основний пил, який перемістився на територію України, був із Каспійської низовини. Саме там було підняття в повітря великої кількості пилу та піску. І ці дрібнодисперсні частинки пилу потоком із південного сходу перемістилися й до території України. Тобто так склалися на цей раз синоптичні умови, така була конфігурація повітряних потоків, що до нас перемістився цей пил. 

Пилові бурі на території України з кінця 80-х не спостерігалися

Які наші регіони найбільш вразливі до пилових бурь? 

Наталя Птуха: Якщо говорити саме про пилові бурі, коли велика швидкість вітру, піднімається пил і пісок разом й вони переміщуються як овалом по території України, то в нас офіційно з кінця 80-х років вони практично не спостерігалися. І те, що було зараз – це запилення атмосфери, яке перенеслося не з нашої території. А найбільш вразливим у нас, звичайно, південний схід залишається. Але там років 30 тому були проведені певні заходи, тобто збільшилося висадження насаджень і зрошення ґрунтів, і пилових бур по південному сходу стало менше фіксуватися. 

Але ми знаємо, що з цими насадженнями, лісами сталося зараз. Через війну й пожежі у багатьох регіонах їх практично не залишилося. Чим це загрожує нам? 

Наталя Птуха: Із супутникових знімків ми могли бачити, що саме на кордоні з Луганщиною був досить інтенсивний осередок пилу і, скоріш за все, там це було саме у вигляді бурі. Такої інтенсивності як в пустелях вона навряд чи була, але десь саме так і виглядає полова буря. А на решті території України у нас все ж таки було просто запилення. Імла спостерігалася, так. Але це вже як наслідок цієї пилової бурі, яка сталася в певному регіоні. А пил, який піднявся в верхні шари атмосфери, вже далі переноситься по потоку і поширюється іншими територіями.

До п'ятниці повітря час від часу ще може бути запиленим

Скільки ця пилова буря може тривати і чи є взагалі у неї якісь більш-менш визначені часові рамки? 

Наталя Птуха: Якщо ми говоримо саме про пилову бурю у вигляді валу пилу і піску, який йде разом з сильними поривами вітру, то все залежить від синоптичної ситуації. Тобто як довго і тривало буде саме цей вітер, який підійматиме цей пил з ґрунту. Якщо ж ми говоримо про перенесення, то часові межі такої полової бурі бувають до 12 годин і більше. Тоді це вважається небезпечним явищем. Але якщо ми говоримо про запиленість, яка зараз спостерігається у більшості регіонів України, то це більш масштабний процес. Він охоплює не одну чи кілька областей. Це також залежить від джерела, де була ця пилова буря, який пил вона підняла в повітря. І відповідно цей переніс зараз поширюється у більшості регіонів України. Наскільки тривалим це буде? Поки що в нас повітряні потоки з південного сходу. Над Каспійською низовиною досі час від часу можуть бути певні збурення, бо там також дуже великі площі опустелення і саме Каспійське море потроху "всихається", якщо можна так сказати, й ці площі з піском збільшуються. І якщо погодні умови складаються так, що в нас повітря саме з південного сходу, то поки що до п'ятниці, тобто, практично тиждень таке запилене повітря може бути по території України. Але знову ж таки його розподіл дуже нерівномірний. Все залежить також від опадів, які можуть бути. І звичайно саме надходження пилу не може бути рівномірним, однаковим по всій території. Тому ми бачимо таке хвилеподібне надходження. Але поки що до п'ятниці в нас зберігається така тенденція, що час від часу повітря може бути більш запиленим. Але сподіваємося, що вже не в такій концентрації, як було на початку тижня.

Що б ви порадили людям робити, як себе поводити, щоб максимально себе убезпечити при таких явищах? 

Наталя Птуха: Це питання більше не до синоптиків, але рекомендації загальновідомі – максимально зменшити час перебування на відкритому повітрі, менше провітрювати приміщення, якщо зараз ви в епіцентрі і потрапили в хвилю високої концентрації запилення. За можливості, якщо є очищувачі повітря, то вони досить ефективно також з цим можуть впоратися. І дослухатися до порад лікарів, якщо в когось певна чутливість до цих процесів.

Наталя Птуха. Фото: dsns.gov.ua

 Алергіки реагують дуже погано

Пані Олено, розкажіть, наскільки шкідливий цей пил, який ми спостерігаємо останніми днями в повітрі?  

Олена Бачинська: Я можу сказати, що шкідливість його ще пов'язана з тим, що, на жаль, зараз ще закінчується цвітіння амброзії й полину. І ці повітряні маси, які надходять до нас із півдня, якраз цей пилок також в собі мають. Тому алергіки реагують дуже погано на це. В них погіршуються прояви алергії, вони чихають, скаржаться на подразнення в горлі, свербіж очей, сухий кашель. І звертаються саме люди з погіршенням стану, особливо у кого є алергія на амброзію і полин. 

На кого він впливає першою чергою – дорослі, діти, літні люди? 

Олена Бачинська: До мене звертаються якраз люди, які схильні до алергічних реакцій. Саме зараз збільшилась кількість звернень щодо погіршення стану. І це люди якраз молодого віку – від 16 до 40 років. Якось так виходить, що вони страждають, мені здається, найбільше.

Маска, захисні окуляри і хустка на волосся

 Як себе захистити в таких ситуаціях? Маєте якісь поради, як себе убезпечити, якщо все-таки треба вийти на вулицю? Окуляри, наприклад, допомагають? 

Олена Бачинська: Я раджу своїм пацієнтам надягати маску або респіратор. Так, дійсно окуляри, бейсболку або хустку на волосся. Заходячи в приміщення, бажано промити носа якимось соляним ізотонічним розчином і умити обличчя для того, щоб саме пилок і частинки цього смогу не залишалися на обличчі. Також я раджу своїм пацієнтам одежу знімати там, де вони роззуваються, або відразу йти в ванну і кидати в пральну машину, щоб хоча б просто водою її прополоскати. Не потрібно також кидати її на свою постіль, тому що потім, коли ми лягаємо, стан якраз і може погіршуватись. Звісно, закривати вікна, коли є цей смог. У кого є антимоскітні сітки, мити їх кожного вечора і мокрими ставити назад на вікна, щоб вони затримували ці часточки. Це такі базові речі, які можна робити.

Олена Бачинська. Фото: facebook/rplusmedicalnetwork

 Дрібний пил потрапляє дуже глибоко в дихальні шляхи і навіть в легені

Чим загалом шкідливий цей пил для людини, окрім того, що в ньому є часточки амброзії і полину? 

Олена Бачинська: Я не токсиколог і не знаю, чи хтось брав на аналіз цей пил. Але якщо він дуже дрібний, то навіть неважливо, з чого він складається, тому що він потрапляє досить глибоко в дихальні шляхи і навіть в легені. А це, звісно, не дуже корисно. Тому бажано уникати попадання цього пилу саме в легені. Тобто або не виходити на вулицю, або все ж таки одягати маску чи респіратор, коли повітря сильно запилене. 

Запах горіння дуже токсичний

Якщо людина відчуває, що їй стало погано саме через інтоксикацію. Щоб ви їй порадили? 

Олена Бачинська: Тут ще треба враховувати, що іноді ми відчуваємо запах горіння. Він часто приєднується до цього пилу, і цей запах горіння дійсно дуже токсичний. Токсичний він для нашої печінки, тому що всі продукти горіння – це супер оксиданти. Тому я раджу в цей період людям вживати більше простої води, бажано в теплому вигляді, щоб запустити свою детоксикацію. Також додавати до свого харчування продукти антиоксиданти. Це можуть бути ще доступні поки ягоди, будь-які. Це може бути фіолетова цибуля, теж хороший антиоксидант, який має в собі кверцетин. Також це може бути гранат або гранатовий сік. І треба пити достатню кількість води. Можна приймати сорбенти, якщо аж голова болить. Але я дуже прошу, коли через це болить голова не вживати знеболювальне.