У МВФ бачать, що Україна показує прогрес — Устенко

У МВФ бачать, що Україна показує прогрес — Устенко

У МВФ дійшли висновку, що Україна показує необхідний прогрес, прописаний в угоді співпраці з Міжнародним валютним фондом. Усі критерії, які відповідали на даний певний період часу, досягнуті. Це констатує в ефірі Українського Радіо радник президента України Олег Устенко, коментуючи новину про те, що Україна та МВФ погодили 3-й перегляд програми на 15,6 млрд доларів. Як уточнив Устенко: ми перебуваємо в програмі, відкритій ще попереднього року на ці 15,6 млрд доларів. Частково Україна отримала кошти з цієї програми торік — близько 4,5 млрд доларів. А нинішнього року очікується 5,6 млрд доларів. З цієї цифри 900 млн доларів — це не додаткові кошти, а ті, які мають прийти до нас у вигляді траншу саме нинішнього року. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення Нацбанку України

Цього року очікується 5,6 млрд доларів, з цієї цифри 900 млн мають прийти у вигляді траншу вже в цьому році

— Підіб'ємо підсумки роботи місії Міжнародного валютного фонду у Києві та Варшаві. Україна зробила ще один крок до програми розширеного фінансування від МВФ і отримала додаткові кошти. Тож, що це означає для нас і чи маємо ми вже остаточну ухвалу про виділення коштів?

Ми перебуваємо в тій програмі, яка була відкрита ще в попередньому році на 15,6 млрд доларів. Це програма розширеного фінансування України. Частково ми отримали кошти з цієї програми протягом попереднього року — близько 4,5 млрд доларів. В цьому році очікується 5,6 млрд доларів. З цієї цифри 900 млн доларів — це не додаткові кошти, а кошти, які мають прийти до нас у вигляді траншу вже в цьому році. Стосовно того, що закінчилися консультації на рівні експертів, то якщо мова йде про Міжнародний валютний фонд, завжди з нашого боку є представники Міністерства фінансів, Національного банку України, Міністерства економіки, представник Кабміну. І якщо взагалі подивитися на угоди, які є з Міжнародним валютним фондом, там стоїть підпис прем'єр-міністра, міністра фінансів і голови Національного банку України, а також досить часто й міністра економіки. Вони домовилися, вони зрозуміли, що Україна показує необхідний прогрес, який прописаний в угоді нашої співпраці з Міжнародним валютним фондом. Всі ті критерії, які відповідали на цей певний період часу, досягнуті. І, відповідно, на рівні робочої місії з боку Міжнародного валютного фонду ухвалено рішення, що вони віддадуть всі документи на розгляд ради директорів Міжнародного валютного фонду. І вже ця рада директорів має проголосувати. Як тільки вона проголосує, Україна негайно отримає 900 мільйонів доларів.

— Ви сказали, що у МВФ задоволені тим, що робить Україна, бо від цього залежить, чи отримаємо ми кошти вчасно. І тут виникає запитання про структурні маяки. А чи всі у фонді задоволені тим, як ми ці структурні маяки виконуємо? Можливо, що ще потрібно зробити Києву? Тобто, якщо щось ми не виконуємо вчасно, то вчасно не отримаємо гроші?

Саме так і є. Якщо будь-яка країна, яка співпрацює з Міжнародним валютним фондом, порушує термін виконання так званих структурних маяків, вона перебуватиме в зоні ризику. І, відповідно, це відтермінування отримання коштів від Міжнародного валютного фонду. Тому для будь-якої країни і для України, зокрема, це дуже важливо, щоб перемовини з Міжнародним валютним фондом не були просто перемовинами, а щоб до цього робилося те, про що домовилися раніше. Тобто, це виконання цих структурних маяків.

Олег Устенко. Фото: Grain Ukraine Conference 2018

Структурні маяки для України

— Наприкінці минулого року МВФ розширив до 35 кількість структурних маяків за програмою. І в грудневому меморандумі з'явилося 12 нових маяків на поточний рік. Але ще є і відкладені маяки. Поясніть, в чому тут суть?

Міжнародний валютний фонд взагалі допомагає країнам або співпрацює з ними лише в тому випадку, коли країна потребує фінансування. Але багато країн потребують фінансування. І вони співпрацюють з країнами для того, щоб створити умови, аби країна могла розвиватися і існувати таким чином, щоб в майбутньому додаткового фінансування з боку кредитних інституцій, зокрема міжнародних фінансових інституцій, таких як Міжнародний валютний фонд, вже не знадобилося. Скажімо, можна використовувати їх експертизу, але не користуватися їхніми грошима. Така взагалі логіка, алгоритм дій з боку Міжнародного валютного фонду. Чому для нас самих важливо мати ці маяки і робити все для того, щоб їх виконувати? Бо набір цих маяків — це все, що стосується можливості виходу на довготермінову траєкторію економічного зростання. Тобто в більшості випадків йдеться про налагодження якості бізнес-клімату, який дає можливості нормально розвиватися бізнесу. Відповідно, якщо бізнес нормально розвивається, то зростає економіка. Зростає економіка, є надходження до державного бюджету, зменшується рівень бідності в країні. Таким чином вони організують весь набір цих структурних маяків.

Які це структурні маяки? В нашому випадку це все, що стосується подальшої розбудови антикорупційної архітектури, захист прав власності, проведення в такому загальному плані судової реформи. Також дуже важливі маяки, які стосуються державного корпоративного управління та банківського сектору. Але глобальне — це саме все те, що стосується налагодження або покращення якості бізнес-клімату в країні.

Прискорення економічного зростання

— Яку роль відіграють відкладені маяки? Чому їх називають "відкладеними"? І як це може вплинути на нашу допомогу або отримання коштів?

Рада директорів МВФ приймає рішення тільки в тому випадку, коли місія дає своє добро на те, що ті маяки, які стояли на цей період часу або до цього періоду часу, досягнуті. Якщо маяки не досягнуті, то не буде прийнято позитивне рішення. Є частково такі маяки, які, виходячи з тих обставин, які складаються в країні, неможливо виконати, наприклад, в повному обсязі чи по термінах, і вони можуть переноситись. Але всі вони мають кінцеву дату. І якщо зараз позитивне рішення по Україні, це не означає, що ми можемо просто чекати на наступний перегляд програми. Перегляд — це аудит, який скаже, чи досягнуті або не досягнуті нові та відкладені маяки. І, відповідно, треба буде виконувати все те, що стосується того, що віднесено до групи відкладених маяків.

Якщо ви подивитеся програму співробітництва з Міжнародним валютним фондом і програму наших реформ, яку ми повинні робити для того, щоб стати членом Європейського Союзу, ви побачите, що більшість цих структурних маяків збігаються. І там, і там вони більш-менш однакові. Тож мова не лише про Міжнародний валютний фонд і ті кошти, які потребує наша економіка. Мова йде про те, що ми маємо бути членом Європейського Союзу, що війна зрештою закінчиться, і треба буде займатися прискоренням нашого економічного зростання. Бо, з одного боку, непогано, що в попередньому році ми на 5% зросли. І в цьому році міністерством економіки прогнозується, що ми будемо зростати на 4,5%. Але треба ставити собі питання, чи достатньо це після того, як ми впали більше, ніж на 25% в 2022 році (внаслідок розв'язаної Росією повномасштабної війни – ред.)

— А чи достатньо цього?

Ні, точно не достатньо. І ось чому так важливо говорити про ці структурні маяки.