Йдеться про серйозне перезавантаження Генерального штабу — Олещук про зміну керівництва ЗСУ

Йдеться про серйозне перезавантаження Генерального штабу — Олещук про зміну керівництва ЗСУ

Наразі йдеться про серйозне перезавантаження Генерального штабу. Звільнивши Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних Сил, у політичному сенсі Володимир Зеленський дуже сильно ризикує. Втім це не вплине на допомогу західних партнерів, адже їх більше хвилює корупція в Міноборони, а не кадрові зміни військового керівництва. Це констатував в ефірі Українського Радіо доктор політичних наук Петро Олещук. І наголосив, Залужному скоріш за все запропонують посаду на рівні українського уряду, адже він "продемонстрував якості справжнього державника, а вони потрібні Україні, на яких би постах зараз не були".

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський та Валерій Залужний. Фото з facebook сторінки Володимира Зеленського

 

"Серйозне перезавантаження Генерального штабу"

— Чому генерал-полковника Олександра Сирського призначили новим головнокомандувачем замість Валерія Залужного?

— Це питання обговорювалося досить давно. І, зокрема, називали кандидатуру називали Сирського. З політичної точки зору все пройшло достатньо коректно. Президент України подякував вже ексголовнокомандувачу Валерію Залужному за його роботу, за успіхи, за два роки цієї достатньо важкої боротьби. Тобто в цьому контексті я це все сприймаю як щось позитивне. Стосовно військової оцінки, тут все буде залежати, зокрема, від команди, яка прийде. Тому що мова йде не лише про відставку головнокомандувача та призначення іншого, а про достатньо серйозне перезавантаження Генерального штабу. Адже з'явилося повідомлення про те, що президент України провів розмови із низкою генерал-полковників. Тобто вертикаль управління Збройних Сил України буде достатньо серйозно перезавантажена.

"У політичному сенсі Зеленський дуже сильно ризикує"

— У суспільства однозначно виникне питання, чому це відбулося? Чи почули ми від президента конкретну відповідь, яка причина?

— Я думаю, що причин насправді було багато, і вони всі в комплексі спрацювали. Мабуть, все ж таки для цього були, зокрема, об'єктивні причини, пов'язані із управлінням Збройних Сил. Буде багато розмов про те, що президент України звільнив головнокомандувача, тому що той занадто популярний. Але тут проблема в тому, що зараз ніхто не чекає на великі перемоги ні з новим командувачем, ні з старим. Всі прекрасно розуміють що є достатньо серйозні обмеження для Збройних Сил України, аби ці перемоги видавати. Коли буде допомога з боку союзників України, невідомо. А від цього дуже багато що залежить. І зараз на чолі Збройних Сил України та загалом української армії ти великої популярності не заробиш, тому що це буде дуже складна робота, яка жодної слави чи політичного капіталу не принесе. Президент України на собі концентрує цю відповідальність. Тобто він дуже сильно ризикує в політичному сенсі. І президент у своєму виступі подякував Залужному, зокрема, за успішне відбиття російської агресії по багатьох напрямках, успішне проведення багатьох операцій. Тож нікуди Залужний з української історії не дінеться.

"Залужний продемонстрував якості справжнього державника"

— Президент запропонував Залужному бути і надалі разом у команді української держави. Як ви це протрактуєте?

—  Ймовірно, йдеться не про команду президента та посади, які у сфері відповідальності президента. А про посади на рівні українського уряду. Валерій Залужний продемонстрував якості справжнього державника. Державники — це люди, які насамперед ставлять на місце на перше місце державу і державні інституції, а саме — армію, для якої він дуже багато у своєму житті віддав. І те, що у нас є такі державники, це значною мірою дозволяє нам дещо по-іншому, мабуть, дивитися себе і на українську державу. Це, я думаю, найважливіше. І державники потрібні Україні, на яких би постах вони зараз не були.

"Партнерів більше хвилює корупція в Міноборони, а не кадрові зміни" 

— Чи буде кадрове рішення відображене на допомозі наших партнерів?

—  Я думаю, що не позначиться. Але з допомогою для України є вже дуже серйозні проблеми, які витікають з внутрішньополітичної ситуації країн-партнерів. З цього приводу радник президента Сполучених Штатів з питань зовнішньої політики Джейк Салліван сказав, що це суверенне право українського керівництва призначати керівництво Збройних Сил України. Загалом, що таке відносини між політичним і військовим керівництвом у Сполучених Штатах знають дуже добре. Було багато прикладів в історії Сполучених Штатів, коли в розпал війни політичне керівництво міняло головнокомандувачів і генералів, причому часто достатньо популярних, тому для них ця ситуація не є чимось принципово іншим та новим. Я думаю, вони будуть в першу чергу дивитися на ефективність і на те, наскільки українське політичне керівництво може цю ефективність підтримувати, зокрема і в контексті взаємодії зі Збройними силами. Їх цікавить навіть не командування Збройних Сил, скільки українське Міністерство оборони і, зокрема, те, наскільки ефективно наразі займаються викоріненням корупції. Тому що це те, що безпосередньо стосується наших партнерів, тому що вони надають військову допомогу, і це питання зараз на Заході дуже сильно політизується. Тому є постійні візити контролюючих представників з боку Сполучених Штатів, Європи. Їх це питання дуже сильно турбує, тому в Україні треба демонструвати високий рівень ефективності боротьби з корупцією. І останнім часом, після призначення нового міністра, справді було викрито дуже багато корупційних схем в Міністерстві оборони.

Контекст

8 лютого, ввечері Президент України Володимир Зеленський зустрівся з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, щоб обговорити, яких оновлень потребують Збройні сили України та зокрема склад керівництва. Пізніше Зеленський у відеозверненні повідомив, що звільнив Залужного із посади головнокомандувача ЗСУ, а на його місце призначив генерал-полковника Олександра Сирського, який до цього командував Сухопутними військами ЗСУ. 

Відповідні укази про звільнення і призначення вже опубліковані на офіційному сайті Офісу Президента України.