РФ застосувала комбіновану ракетну атаку на Україну, вибухи були в 6 регіонах України

РФ застосувала комбіновану ракетну атаку на Україну, вибухи були в 6 регіонах України

Вранці 7 лютого РФ застосувала комбіновану ракетну атаку на Україну, використовуючи ударні БпЛА, крилаті, балістичні та зенітні керовані ракети. Українська ППО знищила 44 повітряні цілі: 26 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55;  3 крилаті ракети "Калібр" та 15 ударних БпЛА типу "Shahed-136/131". Вибухи пролунали в 6 регіонах України:  Києві та області, в Харкові, в Дрогобичі Львівської області та на Черкащині. Зокрема, багато пошкоджень зафіксовано в Миколаєві. Є і загиблі поранені. Наразі на місцях обстрілів працюють усі служби.

0:00 0:00
10
1x

Пожежа, яка виникла в багатоповерхівці внаслідок ракетної атаки РФ. Київ, 7 лютого 2024 рік. Фото: Владислав Васильченко/Суспільне

Київ 

Пожежу у багатоповерховому житловому будинку в Голосіївському районі ліквідовано об 11:40. Рятувальниками та поліцією було евакуйовано 40 людей, врятовано — 26. 4 людини загинуло, 19-ть отримали травми. На місці продовжують працювати загони ДСНС. 

"Внаслідок падіння уламків був пошкоджений 18-поверховий багатоквартирний будинок. Там була пожежа з 10 по 15 поверхи. Станом на зараз пожежу вже загасили. З будинку евакуювали 40 людей, врятували 26. 19 осіб отримали різного ступеня травми. Це і різані рани, і переломи кінцівок, і отруєння чадним газом, і гостра реакція на стрес. Там продовжують працювати загони ДСНС. В школі поруч, в цьому районі, працює штаб з проведення аварійно-рятувальних робіт Райдержадміністрації. І там люди отримують все, що потрібно: мешканцям надають медичну та психологічну допомогу", — сказав речник Київської міської військової адміністрації Михайло Шаманов.

У цьому ж районі сталася пожежа в будівлі СТО на площі приблизно 800 квадратних метрів. Станом на зараз її ліквідували, але було пошкоджено близько 40 автомобілів. На місці також продовжує працювати підрозділи ДСНС. 

"На межі Дніпровського і Деснянського районів внаслідок падіння уламків пошкоджено високовольтні підземні електрокабелі та сталося коротке замикання в трансформаторній підстанції. Постраждало 2 особи. В кількох районах столиці були знеструмлені понад 19,5 тисяч абонентів, зокрема без світла залишився заклад охорони здоров’я, але наразі всі кияни зі світлом.  Взагалі для ліквідації м. Києві було задіяно 28 одиниць техніки та 112 бійців", — підсумував Шаманов.

Миколаїв

Як повідомила журналістка Миколаївської регіональної редакції Українського радіо Галина Самойленко, вночі силами та засобами ППО над Миколаївщиною було знищено три безпілотники типу "Шахед", а близько 6-ої години ранку російські окупанти обстріляли місто Миколаїв. Було чутно шість вибухів, пошкоджені дві локації — приватний житловий сектор та об'єкт інфраструктури. Надзвукова ракета Х-22 влучила посеред житлового сектору одного з мікрорайонів міста. Вона влучила у дорогу, утворилася велика вирва, але вибуховою хвилею та уламками пошкоджено і дахи, і вікна помешкань. Є часткове пошкодження і стін помешкань, зруйновані актівки жителів та поранені домашні тварини. Як повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич, одна людина внаслідок отриманих травм була відправлена до медичного закладу, але через дві години вона загинула у реанімації. В неї були багаточисельні мінно-вибухові поранення, черепно-мозкова травма. Вже пізніше стало відомо, що це був співробітник газової служби "Миколаїв ГАЗ", спеціаліст Леонід Глове. 12 інших мешканців відбулися легкими пораненнями, їм надається допомога на місці, рятувальники спільно з волонтерами надають допомогу. Серйозних руйнувань зазнав газопровід високого тиску та водопровід. Наразі комунальні служби "Миколаївгаз" проводять розкопку цього газопроводу, аби відремонтувати його, а аварійно-рятувальні служби приступили до прибирання території. Над ліквідацією працюють понад 40 рятувальників, 6 спецмашин. На іншій локації пошкоджено інфраструктурний об'єкт, там виникла пожежа технічної споруди, постраждалих немає і наразі займання локалізовано. Що важливо, що під час цієї атаки було відключено 220 побутових та 6 юридичних споживачів. Енергетики заживлення обіцяють до кінця дня, якщо цьому буде сприяти безпекова ситуація в області.

Харків

7 лютого приблизно о 6-ій ранку ворог завдав ракетні удари по Слобідському району міста Харкова. Пошкоджено будівлі цивільних підприємств, постраждала жінка 52 років і двоє чоловіків 59 і 64 років. Всі троє є працівниками підприємства. 

Дніпропетровщина

Вночі ворог спрямував кілька безпілотників на Новомосковський район. Два шахеди збили ПвК "Схід". Через падіння уламків та влучання решти БпЛА є руйнування на території комунального підприємства. Ворожі безпілотники побили підприємство, яке займається благоустроєм міста. За словами Сергія Лисака, "у Новомосковську потрощена майже вся комунальна техніка". Пошкоджені будівлі та авто. Виникла пожежа, яку рятувальники оперативно загасили. Нікопольщину обстрілювали артилерією, зокрема по райцентру та Марганецькій громаді.  Всюди – без загиблих і постраждалих.


Фото з телеграм-канала Сергія Лисака 

Львівщина

В одному зі сіл Миколаївської громади Стрийського району у полі, за 400 метрів від житлових будинків, виявили уламки ракети, яка не здетонувала. "Це та ракета, яку підбили наші Сили ППО. На місце виїхали вибухотехніки", — повідомив у своєму телеграм-каналі голова Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький.

Крім того, Козицький доповнив, що зафіксовано влучання у промисловий об'єкт Дрогобича. "Близько 09:30 пожежу на промисловому обʼєкті у Дрогобичі загасили. За інформацією ДСНС, внаслідок пожежі пошкоджені: дах на площі 500 м.кв. та автомобіль-сміттєвоз. Люди не постраждали". 

Черкащина

У Черкаській області за повідомленнями Суспільного звуки вибухів було чути близько сьомої години. Керівник ОВА Ігор Табурець о 6:22 попередив про підвищену ракетну небезпеку в області, а у Повітряних силах перед цим повідомили про проліт ракет курсом на південний захід.

Сумщина

Окрім вранішньої ракетної атаки, нападу з повітря вночі зазнала і Сумщина.

За даними прокуратури та поліції Сумської області, біля 01.40 "окупанти нанесли авіаційний удар на Юнаківську громаду в Сумській області, зі скиданням 3 керованих авіабомб, у результаті чого поранення отримала 38-річна жінка, а також пошкоджено шість приватних домоволодінь".