Я не раджу їхати родичам військовополоненого в РФ — військовий юрист

Я не раджу їхати родичам військовополоненого в РФ — військовий юрист

Після повномасштабного вторгнення та перших обмінів полонених зросла кількість різноманітних звернень: родичі військовополонених та експолонені потребують соціальної, психологічної та юридичної допомоги в оформленні військових документів, написання будь-яких звернень, запитів, супроводження в ТЦК, допомоги в кредитних суперечках, розлученні, написанні заяви і супроводі у Міністерство реінтеграції щодо одноразових виплат. Якщо особи ще перебувають в полоні – то це комунікація та зв'язок з рідними. Юрист громадської організації "Блакитний птах" Вадим Климюк в ефірі Українського Радіо розповів, що більшість родичів підписують договори безпосередньо з адвокатами РФ, щоби вони могли ходити з полоненими на зустрічі, спілкуватися та передавати листи. За словами українського юриста російські адвокати жодним чином не впливають на процеси в РФ. Він не радить їхати родичам, особливо військовополонених, в Росію, бо це може зашкодити та погано вплинути на умови утримування полоненого у в'язниці.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Обмін полоненими з РФ 31 січня 2024 року . Фото: надані Офісом президента

Зросла кількість бенефіціарів та побільшало звернень після перших обмінів

Організація "Блакитний птах" допомагає полоненим, родинам полонених і експолоненим. Чи змінився обсяг і формат роботи після початку повномасштабного вторгнення? 

Є військовополонені, а є особи незаконно позбавленої волі – це цивільні особи, які на тимчасово окупованих територіях з будь-яких причин були незаконно позбавлені волі. 

Зросла кількість бенефіціарів та побільшало звернень після того, як почалися перші обміни, виникло багато питань від родичів щодо одноразових виплат через Міністерство реінтеграції. Бувають випадки, коли особа має невідомий статус і вона є безвісти зниклою. Багато запитань щодо здачі ДНК, щодо звернення в поліцію, щодо обов'язків слідчого. Багато родичів зниклих безвісти не поінформовані, наприклад, як повинен працювати в таких випадках слідчий. Вони думають, що слідчий безпосередньо займається пошуком. Правоохоронні ж органи в цьому випадку, як поліція, збирають зразки ДНК, матеріали ДНК і відкривають виконавче провадження щодо особи, яка зникла безвісти. Вся інформація вноситься до відповідної бази і потім звіряється або ще якась випливає інформація після того, як родичі звертаються до Координаційного центру. 

Бувають випадки, коли на тимчасово окупованих територіях дійсно громадянин України вчинив злочин, а його статус невідомий наразі. В нас немає комунікації з тимчасово окупованими територіями щодо того, як це все проходило, звідти не передають доказову базу про те, чи дійсно людина цей злочин зробила. Більшість людей звертається за такими статтями, як шпигунство. Наші органи не комунікують, у нас розірвані всі дипломатичні зв'язки і тому, як воно насправді – неможливо сказати.

Бувало, що звертаються родичі з підконтрольної території і кажуть, що на окупованій території є родич, який перебуває в СІЗО. Ми радимо звертатися до Координаційного штабу, Національного інформаційного бюро. 

Ми надаємо юридичну, психологічну та соціальну допомогу

Як відбувається ваша комунікація з Координаційним штабом щодо повернення військовополонених?

Ми поверненням не займаємося, ми вже займаємося безпосередньо, коли особи звільнені з полону і надаємо їм юридичну, психологічну та соціальну допомогу. Крім того ми співпрацюємо і працюємо на базі оздоровчого центру "Лісова поляна", яка знаходиться в Пущі-Водиці. Ми туди їх направляємо, їздимо туди, звільнені з полону приходять там реабілітацію. Там працюють наші психологи. Ми спілкуємося, коли особа звільнилася. 

З якими органами влади ви ще комунікуєте? 

До нас можуть звернутися з правоохоронних органів. Ми раніше самі від організації писали заяви щодо зниклих безвісти чи просто зверталися до правоохоронних органів.

До вас звертаються особисто звільнені військовополонені або їхні родичі? Через кого відбуваються комунікації? 

І так, і так: і через "сарафанне" радіо, і особисто звертаються, і телефонують на робочий телефон, приходять на Facebook. Ми надаємо первинну правову допомогу: написання будь-яких звернень, запитів, супроводження в ТЦК – якщо це на місцях, наприклад, Київ або область. В них багато запитань: це і військові документи, і кредитні суперечки, і розлучення, написання заяви і супровід у Міністерство реінтеграції щодо одноразових виплат. 

Соціальний працівник – це кейс-менеджер

Щодо соціального супроводу… Наскільки є потреба в ньому зараз…

У нас є соціальний працівник, він працює на базі "Лісової поляни". Ми надаємо за потреби ліки або супроводжуємо до медичного закладу. Ми співпрацюємо з багатьма медичними закладами, де ми можемо надати допомогу таким людям.

Соціальний працівник – це першочергова особа, це як кейс-менеджер, який визначає, куди потрібно особу направити щодо юридичних питань або перенаправити до психологів. Це перша особа з якою всі комунікують вже на місці.

Особи, звільнені з полону, травмовані та потребують психологічної допомоги, як і їхня родина. Це нормально

Щодо психологів: скільки людей працює у вас і чи мають вони досвід роботи з людьми, які повернулися з полону?

Так, вони вже досить довгий час працюють і мають досвід. В нас біля п'яти психологів зараз є. Ми також надаємо і родинам послуги. Наприклад, якщо жінка військовополоненого потребує психологічної допомоги, то вона безпосередньо може звернутися до психолога і він надасть цю допомогу. Бувають такі випадки, що жінки знаходяться зараз за кордоном. Тоді це відбувається онлайн. 

А запит є, якщо ми вже заговорили про родичів?

Так, звичайно є, тому що особи, звільнені з полону, травмовані і потребують як самі психологічної допомоги, так і її потребує їхня родина. Це нормально. Ми можемо взяти за практику Ізраїль: особи, які перебували в зоні бойових дій, після цього отримують період декомпресії, де вони з сім'єю разом реабілітуються. 

Зараз і серед цивільних є потреба у психологічній допомозі, і військові вже з меншою іронією до цього ставляться… 

Всі сприймають психолога, як психіатра. Я за те, щоб в нас в країні була обов'язковою психологічна допомога і це все надавалося в обов'язковому режимі.

Чи може звернутися стороння людина, скажімо, не родич, але людина, близька: хтось з друзів або колег…

Так. Наприклад у нас був військовий сирота і друзі зверталися, бо він зник безвісти. 

Якщо людина зникла безвісти, тоді приходить сповіщення. Родичі, відповідно, звертаються до поліції, поліція відкриває виконавче провадження, беруть зразки ДНК. Якщо це родичі – дітей можуть взяти зразки ДНК або з особистих речей. І після того вже звертаються до військової частини, отримують акт службового розслідування, де описуються обставини зникнення особи. І тоді знов звертаються родичі до Координаційного штабу, до НІБ (Національне інформаційне бюро – ред.). Бувають такі випадки, що людина перебуває в полоні або вона невідомо де. І тоді вже вносяться зразки ДНК в базу, яка є при МВС. 

Сексуальне насилля повинно документуватися

Ви отримуєте повідомлення з інших областей? 

Так, звичайно, отримуємо і з Херсонської, і з Донецької областей. У нас звернень з будь-яких областей безліч як і щодо психологічної консультації, так і юридичної. Ми не відмовляємо. Якщо до нас будуть надходити з тимчасово окупованих територій звернення, ми повинні надавати консультації. Якщо особа буде вказувати, що вона є на окупованій території і в неї психологічні або юридичні питання – то ми ці консультації будемо надавати. 

У нас є реєстр бенефіціарів: це можуть бути члени родин, особи незаконно позбавлені волі, військовополонені. Десь є біля 8 000 звернень. 

Болюча тема – сексуальне насилля, вчинене під час військового конфлікту. Багато експолонених, незалежно чи то військові, чи цивільні – вони не знають, що дійсно постраждали від цього. Цю інформацію треба доносити, щоби не боялися про це розказувати, щоб це все документували. Вони не кажуть, а ми не маємо права про це питати. Якщо людина згодна це сказати, то вона може про це розповісти, наприклад, безпосередньо психологу. Тоді питаємо, чи людина готова це все задокументувати. Таким чином ми працюємо. Ми наголошуємо, що це все анонімно і ця інформація нікуди не піде. Таких випадків багато, особливо коли на територію РФ вивозять людей. 

Разова допомога від Міністерства реінтеграції

Щодо разової допомоги у розмірі 100 000 гривень...

Бенефіціари, які були на окупованій території, звільнялися. Вони подають заявку. Зазвичай конкретного переліку документів немає: чим більше документів подаєте, де зафіксовано, що ви дійсно перебували, десь незаконно вас утримували – чим більше свідків, більше фото, відео матеріалів, можливо хтось з громадських організацій документував це. Подається все. Тоді якісь виплати є, статус... А бувають випадки, коли бенефіціар з окупованої території просто звернувся до поліції, поліція внесла в ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань – ред.), відкрила кримінальне провадження, бере витяг з ЄРДР і просто подає в Міністерство реінтеграції. Збирається комісія і вивчає ці документи. І крім підтвердження того, що поліція відкрила кримінальне провадження, більше нічого немає. Треба тоді залучати сусідів, інших осіб, яких би ще опитувала поліція. 

Від Росії можна чекати чого завгодно

Чого найбільше потребують родичі військовополонених?

Якщо вони на той час знаходяться в полоні – це звичайна комунікація, зв'язок з рідними, які знаходяться в полоні. 

На жоден інформаційний або адвокатський запит відповіді з російської сторони ніколи немає.

Більшість родичів підписують договори вже безпосередньо з адвокатами РФ і вже там безпосередньо адвокати Російської Федерації спілкуються з особами, які там перебувають. Я знаю, що більшість родичів згодні з ними комунікувати лише для того, щоб вони могли ходити з ними на зустріч і поспілкуватися, передати якогось листа. Як російські адвокати впливають на процес? Думаю, що ніяк. 

Чи можуть родичі поїхати в Росію до полонених? Так. Але як воно буде впливати на цих родичів, чи не відкриють відповідні якісь знову ж таки кримінальні справи щодо уже безпосередньо самих родичів? Як воно вплине на особу, яка незаконно позбавлена свободи чи особливо на військовополоненого – це інше питання. Я б не рекомендував, наприклад, їхати родичам військового полоненого в РФ. В РФ не дотримуються Женевської конвенції щодо утримування військовополонених. Тому від них все що завгодно можна очікувати.