"Український фенікс": як півник з Бородянки нагадав світові про васильківську майоліку та став символом незламності

"Український фенікс": як півник з Бородянки нагадав світові про васильківську майоліку та став символом незламності

"Завдяки півнику з Бородянки мистецтво васильківської майоліки стало відомим на весь світ. Нам телефонували з різних країн, просили фото цієї декоративної скульптури, щоб розповісти світові цю історію. І хоча сам по собі півник не є твором мистецтва, він, без перебільшення, став символом незламності українського духу", – розповіла в ефірі радіо Культура Людмила Строкова, директорка Національного музею декоративного мистецтва. "Через деякий час в Мощуні трапилася подібна історія, коли після прильоту в будинок ракети, єдине, що залишилося на каміні – це васильківський півник. І допоки його власниця не має нового житла, цей півник живе в вестибюлі нашого музею", – додала Людмила Строкова. А от хто ж є автором легендарного півника, слухайте в розмові Наталії Грабченко з директоркою Національного музею декоративного мистецтва Людмилою Строковою.

 

0:00 0:00
10
1x

Бородянський півник. Фото: Національний музей Революції гідності

17 січня виповнилося 100 років від дня народження художника Валерія Протор’єва. Це один із майстрів васильківської майоліки. На початку повномасштабного вторгнення васильківська майоліка виринула із забуття завдяки півнику з Бородянки, який став символом незламності, і якого потім тут в Києві на Лютеранській подарували Борису Джонсону. В якому стані нині перебуває "Васильківська майоліка"?

Цього заводу вже просто не стало, відтак, васильківська майоліка поставлена на паузу. Завод знищили. Ви знаєте, у нас у 2018 році був чудовий проєкт, який підтримав УКФ, куратором якого був Павло Гудімов. В рамках цього проєкту була створена чудова виставка "Добрі звірі". Вона була присвячена Васильківському заводу майоліки і родині Протор'євих, які були головними художниками на цьому заводі. Виставка була неймовірна, її просто було шкода розбирати, і ми весь час мріяли, як її відродити. Але сталося, як сталося. І сьогодні у нас Марія Примаченко і Бородянський півник – це два символи незламності українського народу.

Насправді цей півник не є твором мистецтва. Але як він під час війни зазвучав! Нам теж після цієї історії писали з усього світу, просили фотографії цієї декоративної скульптури, цієї посудини у вигляді півника, щоб розказати про цю історію світові.

Де нині знаходиться півник з Бородянки?

Він знаходиться в музеї Революції Гідності. Коли минулого року ми почали готуватися до Дня музею 15 травня, ми починали виставкове життя з малесенького вестибюля, бо не знали, що і як з нами буде далі. Площі було мало, але нам дуже хотілося показати цього півника з Бородянки. Дуже хотілося нагадати людям, де він народився. І що таке оця васильківська майоліка. Тому що, коли в 2018 році ми з Павлом Гудімовим зробили виставку "Добрі звірі", за два тижні до відкриття нашої виставки повністю припинив свою діяльність цей завод. Отака трагедія. А нам дуже хотілося, щоб українці пишалися, особливо кияни, Київщина, що він наш, що він був створений тут, поряд з Києвом.

Шафка в одній зі зруйнованих висоток звільненої від російських окупантів в квітні 2022 року Бородянки. Фото: Національний музей Революції гідності

І тоді ми вирішили зробити першу нашу виставку, де ризикнули дістати щось з наших фондів. Я запропонувала зробити виставку васильківської майоліки, розказати всім історію про півника і дістати решту звіряток. Ми назвали тоді виставку "Український Фенікс", і Музей Революції гідності дав нам тоді цього півника, а також фото того будинку, 3D модель будинку і відеофільм про цю історію. Фільм про те, як знімали і цього півника, і шафу, на якій він стояв, щоб забрати в музей. Це була маленька, але вкрай чудова виставка.

Але на цьому історія з півником не закінчилася. Виявилося, що в Мощуні відбулася аналогічна історія, тільки з приватним будинком, коли від будинку залишився лише камін, а на каміні стояв обгорілий півник. Ми знайшли ту жінку, яка була власницею цього будинку, і попросили їй передати нашому музею того півника. Але вона сказала, що оскільки у неї цей півник – це єдине, що залишилося від минулого життя, тому вона згодна, що поки в неї немає свого житла, щоб цей півник пожив у нашому музеї. Кожного разу, коли розповідаю цю історію, сльози навертаються на очі. Тож тепер наш півник з Мощуна живе в нашому музеї, в вестибюлі. І які б виставки зараз не відбувалися, він нікуди не дівається. Він живе в цій вітриночці, в вестибюлі, який теж є виставковою площею. А також нам на одному заході подарували прапор з підписом Валерія Залужного. І тепер прапор Залужного і півник з Мощуна – два символи незламності і непереможності українського народу. Отака історія нашого півника.

Фото: Національний музей Революції гідності

Хто є автором півника? Неодноразово намагалися з’ясувати авторство цього півника: одні кажуть, Валерій Протор'єв та його дружина Надія Протор'єва, інші кажуть – Прокіп Бідасюк. То чи є вони авторами цього півника?

Зроблю таку ремарочку. Знаєте, ми всі звикли, що васильківська майоліка — це миски, кружки, посуд. А Васильківська майоліка — це дуже високе мистецтво. І коли ми робили виставку "Український фенікс", ми її робили і для того, щоб зокрема все ж докопатися, хто ж той автор півника. Тому що одні кажуть – Протор'єви, другі кажуть – Бідасюк. І ми не знали, куди бігти, в кого що питати, і де ті кінці шукати.

І все ж за цей рік фахівці нашого музею дійшли висновку, що півник не має автора. Це колективна робота, це масове виробництво, яке називали "ширужитоком". Півник не є твором мистецтва. Його немає навіть в колекції нашого музею. Тому що автора немає. У нас же все ж музей декоративного мистецтва, і в даному випадку, васильківська майоліка — це професійне мистецтво. А професійне мистецтво має ім'я того, хто його робив.

Ми дуже любимо подружжя Протор'євих, дуже любимо їхню творчість і пишаємося, що в нашому музеї дуже велика, можливо, найбільша колекція робіт Васильківського майолікового заводу і Протор'євих в тому числі. Але у нас саме авторські роботи. Тобто не те, що робилося для продажу в формах, а те, що робив безпосередньо автор. І ми не зробили цю виставку на 17 січня до його сторіччя, ми об'єднали її з іншим проєктом,

Але в квітні у нас буде виставка, присвячена саме сторіччю Протор'єва. Адже 100 років йому буде цілий рік. І не обов'язково робити це в день народження. Головне – його не забути. Головне – його знову продемонструвати. Головне – показати, який це був художник. І яка була взагалі творчість у Васильківському майоліковому заводі.

Борис Джонсон та Володимир Зеленський у Києві. Фото прес-центр Президента України

 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США