Як поводитися, якщо ви опинилися під завалами? Правила безпеки від ДСНС

Як поводитися, якщо ви опинилися під завалами? Правила безпеки від ДСНС

"Після сигналу повітряної тривоги потрібно негайно спускатися в укриття. Укриття дає більше шансів на виживання. Санвузол або коридор можуть лише підвищити шанси людини на безпеку в оселі, але це однозначно не панацея», – зауважив в ефірі радіо Культура речник ДСНС Олександр Хорунжий. "Якщо ж людина опинилася під завалами, вона повинна насамперед пам’ятати, що першими на місце трагедії прибувають рятувальники, і вони будуть намагатися максимально швидко до неї дістатися", – додав Олександр Хорунжий.

Чи діють правила двох стін, що треба робити, якщо ви опинилися під завалами, а чого – категорично не можна, нагадав в ефірі радіо Культура речник ДСНС Олександр Хорунжий.

 

0:00 0:00
10
1x

Наслідки російської атаки на Київ 2 січня 2024 року. Фото: ДСНС

Що робити, коли ви почули сигнал повітряної тривоги?

Все залежить від того, де ми знаходимося в певний час. Але однозначно після сигналу повітряної тривоги потрібно спускатися в укриття. Якщо немає такої оперативної можливості, потрібно скористатися правилом двох стін. Це може бути санвузол або коридор. Потрібно обов’язково мати тривожну валізу, в якій мають бути документи, запас медикаментів, продукти харчування, запас води, батареї або павербанки. Повний список можна легко знайти в інтернеті. 

Якщо під час повітряної тривоги ви знаходитеся на відкритій поверхні в місті, потрібно скористатися найближчим укриттям, підземним переходом, паркінгом або підвалом житлового будинку. Коли йде повітряна атака, ракетна атака або атака “шахедами”, більшість уламків все ж потрапляє у верхні поверхи. Відповідно, чим нижче ми знаходимося, тим більше шансів врятуватися від уламків, ракет або “шахедів”. Якщо ви знаходитеся на відкритій сільській місцевості, потрібно шукати найнижчий рівень, заглиблення, канави тощо.

Наскільки безпечними є коридори та ванні кімнати?

В квартирі абсолютно надійного безпечного місця немає однозначно. Тому ми насамперед повинні йти в укриття. За два роки війни люди вже чітко повинні знати, де знаходиться найближче укриття. Укриття дає більше шансів на виживання. Санвузол або коридор можуть лише підвищити шанси людини на безпеку в оселі, але це однозначно не панацея. Ми не закликаємо людей користуватися правилами двох стін. Це – крайній випадок, який може дати якусь надію людині і можливо дасть шанси на порятунок.

Як поводитися під завалами?

Якщо ви можете рухатися і у вас є мобільний телефон, необхідно одразу телефонувати за номером 101 або 112. Якщо такої можливості немає, люди повинні пам’ятати, що першими на зруйновані об’єкти прибувають рятувальники. Після проведення розвідки та оцінки ситуації визначаються місця, де можуть перебувати люди. Створюється штаб, до якого входять місцеві органи влади, працівники житлово-експлуатаційних контор. Ними збирається інформація про те, хто і де може перебувати і починається робота. Спочатку надається допомога тим, кого рятувальники бачать. Паралельно проводиться робота з розчищення завалів. Вони не швидкі, але проводяться однозначно. Тож людина має бути впевнена в тому, що рятувальники будуть максимально швидко до неї діставатися. 

Під час роботи оголошуються хвилини тиші, щоб почути тих, хто опинився під завалами. Відповідно, в такі хвилини людина повинна сигналізувати про себе – стукати, голосно кричати. Рятувальники використовують для пошуку людей спеціальні прилади, також з ними працюють рятувальні собаки. Але ми завжди наголошуємо на тому, щоб люди самі також сигналізували голосом або стуком. Якщо у вас виникла кровотеча, треба спробувати перев’язати рану. Це може бути одяг або інші речі, які допоможуть хоча б тимчасово зупинити кровотечу. І в жодному випадку під завалами не можна користуватися запальничками або сірниками, тому що під час ураження житлових будинків міг трапитися витік газу.

Самостійно можна намагатися обережно вибратися з-під завалів, але потрібно враховувати один момент – важливо не зачепити конструкцію, на якій все тримається. Краще просто сигналізувати і чекати на допомогу професіоналів. Якщо ви стали свідком трагедії, ви можете допомогти людині, яка знаходиться зовні, і їй не загрожують якісь конструкції. Якщо конструкції нависають, краще цього не робити, оскільки може трапитися обвал. Тому краще дочекатися рятувальників, які прибувають на місце трагедії впродовж 5-10 хвилин. Також на місці аварії завжди створюється хаб, де працюють психологи, які надають психологічну допомогу в стресових ситуаціях.

 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв