На стовбурі є чіп або бірка із кодом. Як придбати легальну живу ялинку?

На стовбурі є чіп або бірка із кодом. Як придбати легальну живу ялинку?

До різдвяних та новорічних свят в українських містах з’являється чимала кількість майданчиків, які продають живі ялинки. Але далеко не всі з них працюють легально та продають дерева, спеціально вирощені на зруб. Кожна законно зрізана ялинка повинна мати маркування з кодом, за яким в додатку можна перевірити її походження, а також комплект документів, які засвідчують її безпечність. Про це розповіла в ефірі Українського Радіо заступниця начальника управління Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві Ірина Мазепа. Крім того, після завершення різдвяних свят ялинку не можна просто викидати на смітник: її варто правильно утилізувати. Цим із 1 січня займається низка комунальних підприємства. Хоча зараз люди в основному обирають штучні ялинки, констатувала Ірина Мазепа. 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Ялинковий ярмарок у Кропивницькому. Фото: Суспільне Кропивницький

"Вибір живих ялинок не є поганим"

― Почнемо з того, як загалом зараз виглядає ялинковий бізнес в Україні? Останніми роками люди дедалі частіше намагаються обирати штучні ялинки. Це так і що загалом впливає на вибір?

Ви маєте рацію в тому, що зараз люди в основному обирають штучні ялинки. Це було тенденцією ще минулих років, а зараз, коли в країні війна, вибір падає або на штучні ялинки, або взагалі нічого, оскільки в людей немає настрою. 

Якщо говорити про живі ялинки, то їх в основному обирають родини, де є діти, щоб створити певний настрій. Але обрання таких ялинок має як переваги, так і недоліки. На що слід звертати увагу? Якщо взяти інформацію комунального підприємства "Ліси України", то вибір живих ялинок не є поганим. Це сприяє відновлювальному характеру лісу, якщо вони висаджені та вирубані на спеціалізованих територіях. Це очищує повітря і насичує його киснем. Але варто пам’ятати, що краще обирати живу ялинку на спеціальних майданчиках, які встановлені для продажу. В Києві кількість цих майданчиків, які продають живі ялинки, зменшилась. 

"Чіпована" ялинка 

― Як цей законний майданчик ідентифікувати? Як вони відрізняються від тіньових?

 На стовбурі живої ялинки має бути відповідний чіп, який говорить нам про походження цієї ялинки, регіон, лісництво та її сорт. Якщо це не чіп, то може бути спеціальна бірка із кодом, який можна перевірити в додатку "Ялинка.Інфо" походження ялинки. Разом з тим, у продавця мають бути документи: сертифікат походження, накладна лісництва, товарно-транспортна накладна, висновок про радіацію та дозвіл на розміщення об’єкту торгівлі, який посвідчуватиме те, що людина легально на цій території продає ялинки. Якщо цих документів чи маркувального чіпу чи бірки немає, це може свідчити про те, що ялинка вирубана на незаконній території. Як правило, коли немає документів та відповідного маркування, то така ялинка буде вартувати дешевше, ніж дерево з переліченими ознаками. 

Зараз по місту Києву проводяться відповідні рейди. Інспектори Департаменту територіального контролю, Департаменту благоустрою або самостійно, або спільно з представниками Державної екологічної інспекції, представниками поліції виявляють такі порушення, складають протоколи про адміністративні правопорушення за відповідними статтями. Якщо встановлені порушення, то застосовуються штрафні санкції. Це може бути по статтях за порушення порядку збуту суб’єктів рослинного світу, за порушення норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, за порушення правил порядку торговельної діяльності, а також за торгівлю з рук у невстановлених місцях. Крім адміністративної відповідальності, представники поліції можуть застосовувати до суб’єкта кримінальну відповідальність за статтею 246 Кримінального кодексу за незаконну вирубку лісу та лісових дерев. 

Ялинка з "підробкою"

― Надважливий аспект – законність реалізації таких ялинок, але мають бути й сертифікати якості, вірно?

Так, інспектори Департаменту благоустрою виявляють порушення, коли або взагалі немає чіпу чи бірки, або немає документів. В першу чергу йдеться про сертифікат походження, тобто де ялинка була вирощена та зрубана. Також характерним порушенням є ситуація, коли є чіп або бірка з кодом, але коли в додатку цей код перевіряється, там немає жодної інформації або вона не відповідає заявленому регіону. Це говорить про підробку такої інформації.

"Не можна ялинку просто викидати на смітник"

 ― Повсякчас актуальним питанням залишається й утилізація живих ялинок після закінчення свят. Чия це вже відповідальність?

Здебільшого населення просто виносить ялинки на смітник, після чого вони забираються й спалюються. Але це дуже шкодить повітрю. Тому з 1 січня в кожному районі працюють комунальні підприємства з утримання зелених насаджень "Київзеленбуду", які займаються правильною утилізацією цих ялинок. Тому тут більше питання до свідомості населення: якщо є жива ялинка, яка створювала настрій, то її потрібно утилізувати. Утилізація дуже корисна, оскільки після подрібнення ялинки цією стружкою засипаються лунки дерев для того, щоб захистити їх від викидів автотранспорту, пересихання. Тож не можна ялинку просто викидати на смітник. Також дехто купує ялинки в горщиках, які потім можна висадити.