У новорічно-різдвяні свята кордон України перетинатимуть в обох напрямах до 120 тисяч осіб

У новорічно-різдвяні свята кордон України перетинатимуть в обох напрямах до 120 тисяч осіб

Наразі близько 70-80 тисяч осіб перетинають кордон України в обох напрямках, а у вихідні кількість перетинів кордону може сягати 85 тисяч людей. Про це сьогодні, 15 грудня 2023 року повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Але у новорічно-різдвяні свята пасажиро-транспортний потік на кордоні зросте, зазначає Андрій Демченко. "Попередній період показував, що кількість перетинів може зрости до 100-120 тисяч осіб за добу. Ми до цього готуємося", ― зауважив речник Держприкордонслужби.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Державна прикордонна служба України  

Щодня кордон перетинають 70-80 тисяч осіб в обох напрямках

— Війна внесла зміни в роботу Прикордонної служби перед великими святами. Що потрібно знати тим, хто виїздить або заїжджає до України?

― І літній період, і період новорічно-різдвяних свят — це, звісно, збільшення пасажиро-транспортного потоку. Це ми фіксували і влітку цього року, і взимку ― з 2022-го на 2023-й рік. Станом на зараз ми не відзначаємо динаміки збільшення. В осінні місяці, навпаки, була тенденція зменшення пасажиропотоку у порівнянні з літнім періодом. Наразі близько 70-80 тисяч осіб перетинають кордон в обох напрямках. У вихідні кількість перетинів кордону громадянами може сягати 85 тисяч осіб за добу в обох напрямках. При цьому ми не фіксуємо переваги ані виїзду з України, ані в'їзду в нашу країну. Але попереду новорічно-різдвяні свята.

Андрій Демченко. Фото: УНІАН

У новорічно-різдвяний період очікують 120 тисяч охочих перетнути кордон в обох напрямах

— Чи збільшиться кількість охочих перетнути кордон?

― Якщо аналізувати попередні роки, люди планують збільшення кількості перетинів кордону. Відтак, скоріш за все, вже з наступного тижня ми почнемо спостерігати поступове зростання кількості осіб, які плануватимуть чи захочуть перетнути державний кордон України. Аналізуючи новорічно-різдвяні свята з 2022 на 2023 рік, то чіткого розподілу, чи винятково збільшилась перевага в'їзду, чи перевага виїзду, не буде. Буде поступове збільшення в обох напрямках — як на в’їзд, так і на виїзд. Попередній період показував, що кількість перетинів може зрости до 100-120 тисяч осіб за добу — у різні дні по-різному. Але в пікові дні це може бути 120 тисяч осіб за добу в обох напрямках. Ми до цього готуємося. І при збільшенні осіб, які планують перетнути кордон, зросте і кількість прикордонних нарядів та інспекторів ДПСУ, які забезпечуватимуть оформлення людей на кордоні. Посилення пасажиро-транспортного потоку — це і збільшення черг — як на в'їзд в Україну, так і на виїзд за межі України. Тому в цьому випадку я раджу людям цікавитися інформацію про стан завантаженості пунктів пропуску. Якщо говорити про напрямок виїзду з України, то така інформація публікується на сторінці нашого західного регіонального управління у Фейсбук. Кожні три години подається така інформація, щоб люди розуміли, де який пункт пропуску найбільш завантажений, і обирали собі найменш завантажені напрямки, щоб зменшити для себе час очікування на проходження контрольних процедур. Щодо в'їзду в Україну, таку ж інформацію публікують служби інших держав.

— Щодо пасажирів, чи з'являться нові правила, обмеження чи додаткові послуги?

― Правила перетину кордону визначені постановою уряду №57, і наразі продовжують діяти обмеження відносно чоловіків-українців у віці від 18 до 60. Інших змін щодо правил перетину кордону не передбачається.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Вантажівки — вибірково, легкові — вільно. Блокування кордонів продовжується — Держприкордонслужба
Польсько-український кордон: розблокований один пункт пропуску, на трьох інших 1350 фур
Блокування вантажівок на кордоні Польщі та України триває на 3-х пунктах — Держприкордонслужба
Польські перевізники блокують на кордоні з Україною близько 2,5 тисяч фур — Держприкордонслужба
Дії влади спонукатимуть тих, хто виїхав, залишатися за кордоном — яким буде новий законопроєкт