Вантажівки — вибірково, легкові — вільно. Блокування кордонів продовжується — Держприкордонслужба

Вантажівки — вибірково, легкові — вільно. Блокування кордонів продовжується — Держприкордонслужба

Блокування вантажівок на шести напрямках польсько-українського кордону продовжується. Йдеться про пункти пропуску Ягодин, Устилуг, Рава-Руська, Шегині, Угринів та Краківець. Водночас рух для легкових автомобілів та автобусів на пунктах Устилуг, Угринів та Рава-Руська відновлено. Про це в ефірі Українського Радіо повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко. Він також зазначив, під час тотальної блокади 20 лютого частина гуманітарних вантажів та інших важливих для України вантажів перетинали кордон.

0:00 0:00
10
1x

Черги на ПП "Шегині", світлина ілюстративна. Фото: Суспільне Львів

Блокування на шести напрямках продовжується 

— Яка зараз ситуація на кордонах?

— На шести напрямках, які блокувалися і до цього, станом на ранок блокування продовжується. Такі дії польські фермери вчиняють щодо вантажних транспортних засобів. Це Ягодин, Устилуг, Рава-Руська, Шегині, Угринів та Краківець. Вчора вони розширили свої дії щодо блокування і практично перестали пропускати вантажні транспортні засоби на всіх шести напрямках в обидва боки. Також на трьох напрямках вчора вони почали створювати ще й незручності для інших категорій транспорту — для легкових автомобілів та автобусів. Це напрямки пунктів пропуску Устилуг, Угринів та Рава-Руська. Ні легкові автомобілі, ні автобуси не пропускалися в обох напрямках. Але, вже починаючи з 16:00 години, спочатку по напрямку пункту пропуску Устилуг, потім близько 17:00 на пункті Рава-Руська та о 18:00 на пункті Угринів, вони розблокували рух для легкових автомобілів та автобусів, і наразі ці категорії транспорту продовжують вільно перетинати кордон в обох напрямках. Для вантажних транспортних засобів частково відновили пропуск, але це не інтенсивна можливість перетину кордону, бо пропускають лише по одній, дві, три вантажівки щогодини в обох напрямках.

"Частина гуманітарних вантажів перетинає кордон"

— Чи справді, що мілітарна та гуманітарна допомога безперешкодно переїжджає кордон?

— Навіть під час вчорашньої тотальної блокади все ж таки якась частина гуманітарних вантажів та інших важливих для України вантажів перетинали кордон. Але що відбувається в місцях, де перебувають польські фермери, блокуючи під'їзні шляхи до кордону, до польських пунктів пропуску, мені складно дати оцінку, чи вони забезпечують можливість проїзду через свої блокадні місця всіх цих категорій вантажів. Досить складно, зважаючи на ту незначну кількість вантажних транспортних засобів, яка загалом перетинає кордон України.

Хто може вплинути на польських фермерів? 

— Вчора в соцмережах з'явилася фотографія, де на тракторі польського фермера зафіксований плакат "Путін, наведи лад з Україною і Брюсселем" та ще й зверху прикріплено червоний прапор Радянського Союзу. Скажіть, чи не викликають такі провокації у людей відповідні реакції? Чи поки що не було небезпеки сутичок між польськими і українськими?

— Я можу користуватися достовірною інформацією, яку ми отримали від польських прикордонників. Вони нам не повідомляли, що такі сутички відбувалися. Звісно, що за безпекою має спостерігати польська поліція для того, щоб не виникло нестандартних ситуацій. Але тим плакатам, які використовувалися польськими фермерами, мають дати оцінку правоохоронні органи Польщі і Польща загалом. Зокрема, чи доцільно використовувати такі гасла під час дій.

— Чи сьогодні будуть якісь кроки в сторону вирішення ситуації. Чи, можливо, приїдуть представники влади, поговорять з мітингувальниками? Чи сьогодні буде якась перспектива позитивного вирішення цього питання на кордонах?

— Свою оцінку давало і Міністерство закордонних справ, і Міністерство інфраструктури України. І, звісно, що ця ситуація на постійному контролі посольства України в Польщі для того, щоб якомога швидше вирішити це питання розблокувати кордон, нормалізувати рух насамперед для вантажних транспортних засобів, які зараз блокуються. Але хто може вплинути на польських фермерів, мені складно сказати.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
Блокування польсько-українського напряму може призвести до збитків аграріїв на мільярд доларів за рік — Козаченко
"Польські фермери в полоні ілюзій". Боярчук про блокування кордону з Україною
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України
27 мільйонів євро і все. Козаченко про розблокування польсько-українського кордону