Блокування вантажівок на кордоні Польщі та України триває на 3-х пунктах — Держприкордонслужба

Блокування вантажівок на кордоні Польщі та України триває на 3-х пунктах — Держприкордонслужба

Блокування руху вантажівок польськими протестувальниками триває на трьох пунктах пропуску на кордоні з Україною — "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова" та "Шегині-Медика". Інші пункти пропуску функціонують, рух на них на території Польщі не блокується. Про це сьогодні, 15 грудня нинішнього року повідомив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. А пункт пропуску "Ягодин", який теж раніше блокували польські протестувальники, сьогодні відкритий. Тим часом словацькі перевізники погодилися частково розблокувати рух вантажівок на кордоні між Словаччиною та Україною.

0:00 0:00
10
1x

Черги на пункті пропуску "Гребенне-Рава-Руська", 14 грудня 2023 року. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів 

Якщо говорити про сухопутні напрямки, то на кордоні з Польщею заблокованими залишаються напрямки пунктів пропуску "Рава-Руська-Гребенне", "Краківець-Корчова" та "Шегині-Медика", розповів в ексклюзивному коментарі Українському Радіо повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. "На цих трьох напрямках у бік України, станом на ранок сьогодні, 15 грудня, за інформацією, яку ми маємо від польських колег, перебувало у черзі приблизно 2600 вантажних транспортних засобів. Звісно, що рух тут іде, але не такий інтенсивний, як це було до 6 листопада. Він знизився в рази, що і призводить, звісно, до черг. Але є позитивна динаміка по пункту пропуску Ягодин, який був розблокований 11 грудня після другої години дня за київським часом. Поступово з кожним днем кількість перетинів кордону вантажними транспортними засобами збільшувалася", — зазначив Андрій Демченко.


Андрій Демченко. Фото: УНІАН

КОНТЕКСТ

6 листопада 2023 року польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Блокувальники стверджували, що вимагають повернення дозволів на комерційні перевезення для України. Протестувальники обіцяли не блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні. В Україні натомість фіксували випадки блокуванням саме таких вантажів.

23 листопада 2023 року до блокування на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині-Медика".

Блокування польськими перевізниками руху вантажівок на кордоні з Україною на 90% має політичну складову. Про це в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заявив 15 листопада віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Володимир Балін. Це блокування, цей страйк активно підтримує антиукраїнська, проросійська польська партія "Конфедерація", зазначає Балін. Ба більше, більшість цих страйкарів — польські перевізники, які раніше працювали на ринку Білорусі та Росії. Балін наголошує: день зайвого простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро.

У неділю, 10 грудня 2023 року з України до Польщі прибула перша партія вантажівок залізницею, в обхід заблокованих польськими страйкарями автомобільних пунктів пропуску через кордон із Польщею. Про це повідомила "Укрзалізниця" на своїй сторінці "Укрзалізниця — Ukrzaliznytsia" у Фейсбук. 

"Партія вантажівок залізницею прибула до Польщі. Українська та польська сторони узгодили всі питання щодо перевезень та оформлення митних і прикордонних процедур. Далі вантажівки до пункту призначення попрямують автошляхом. Наступні відправлення планується зробити регулярними та задіяти в перевезеннях більше модернізованих платформ".

Укрзалізниця організувала між Україною та Польщею контрейлерний поїзд для перевезення вантажівок. Він курсує за маршрутом Скнилів (Україна) – Славкув (Польща).

Криза на польсько-українському кордоні закінчиться, це питання часу, заявив 11 грудня 2023 року в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо новий посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи. Він прокоментував можливість вирішення кризи із блокуванням руху вантажівок польськими протестувальниками. На думку посла, "має бути компроміс". І цей компроміс повинен бути під патронатом Брюсселя. "Українці повинні звертатися не лише до польської влади, але й до Брюсселя",  зазначив дипломат. Ярослав Ґузи додав: новий польський уряд передбачає поліпшення відносин із ЄС. І це буде своєрідним тестом, наскільки він зможе домовитися про рішення, яке буде виходом з цієї ситуації та яке враховуватиме інтереси польських і українських перевізників. 11 грудня Сейм Польщі проголосував за кандидатуру Дональда Туска на посаду польського прем’єра.

Словацькі перевізники погодились частково розблокувати рух вантажівок на кордоні між Словаччиною та Україною. Про це Суспільному розповіла речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська. Як зазначила речниця, словацькі служби усно домовилися з мітингувальниками пропускати незначну кількість фур в бік Словаччини. Загалом протягом доби на вʼїзд оформлено 240 вантажівок, на виїзд — 116 вантажних авто, повідомила Сенгетовська.

Водночас у Держприкордонслужбі повідомили про те, що станом на 9 ранку 15 грудня 2023 року із території України до Словаччини виїхали майже 60 вантажних автомобілів.

"За інформацією, яка надійшла вчора ввечері українським прикордонникам, представники словацьких перевізників розблокували на невизначений термін рух вантажних автомобілів на в'їзд у Словаччину перед пунктом пропуску "Вишнє-Нємецьке". З моменту припинення блокування станом на 09:00 15 грудня в напрямку вибуття з України через пункт пропуску "Ужгород" оформлено майже 60 вантажівок, ще 1065 — перебувають в електронній черзі на виїзд з України", — повідомили у Telegram-каналі ДПСУ.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону
Вантажівки — вибірково, легкові — вільно. Блокування кордонів продовжується — Держприкордонслужба
Польсько-український кордон: розблокований один пункт пропуску, на трьох інших 1350 фур
У новорічно-різдвяні свята кордон України перетинатимуть в обох напрямах до 120 тисяч осіб
Залізниця може перевозити через польський кордон до 100 фур в обох напрямах — Балін